…de data aceasta la catedră. Și a devenit pentru o dimineață unul din cei mai nonconformiști dascăli de muzică.
Elevii de la Liceul Teoretic William Shakespeare au avut azi un invitat special. Este vorba despre muzicianul Ilie Stepan. Acesta a ținut o oră mult deosebită față de cele obișnuite de la clasă. Discuția a fost interesantă și pe tot parcursul ei a fost amplu exemplificată cu pasaje muzicale de cele mai diverse. Prin intermediul aparaturii video mânuite cu dexteritate de unul dintre elevi, au fost aduse în fața copiilor pasaje largi din diverse momente ale trupei „Pro Musica”. Au fost prezenți în sală de la Serghei Rahmaninov până la Eric Clapton. Dar tot aici au răsunat și teme prelucrate din The Doors și din Pink Floyd.
În fața curioșilor numai ochi și urechi, a fost adus filmul concertului aniversar „Pro Musica 41” de la sala Capitol de anul trecut. Dar și alte înregistrări ale muzicienilor din alte concerte.
S-au trecut în revistă cam toate etapele muzicale ale trupei, de la folkul anilor ’70, până la bluesul și rockul de acum. De la Glosa, pe versurile lui Mihai Eminescu, făcută celebră și în rândurile celor ce nu prea citesc poezie, de la vocea de neconfundat a lui Dixie Krauser până la piese amplu orchestrate, nu a lipsit nimic.
Dar cel mai mare succes l-a avut o varianta doar instrumentală a piesei „Hotel California” a celor de la Eagles. Cu toate că au trecut aproape patru decenii de la lansarea piesei originale, cam pe când se nășteau părinții elevilor de azi, tinerii au recunoscut imediat acordurile și au fredonat alături de trioul de pe ecran. Aplauzele au încheiat cursul de muzică.
Muzicianul Ilie Stepan și-a recunoscut câteva greșeli din tinerețe și a mărturisit că a chiulit de la câteva ore ca sa vadă filmul „Tinerii” al trupei The Shadows. Dar a fost benefic pentru cariera artistului.
Toți cei prezenți au fost invitați la sala polivalentă a Consiliului Județean, unde în curând se va lansa un nou filmul al concertului Pro Musica de la Penitenciarul Timișoara.
Emilia Udului și Ion Luican, dascăli ai liceului, au dezvăluit că în fiecare din zilele următoare vor avea oaspeți de onoare care se vor referi fiecare din ei, la creația lor artistică. Vor veni de la balerini până la operatori de imagine. În una din zile, regizorul Sabin Popescu va dezvălui câte ceva din arta teatrală.
Iată cum un vrăjitor al sunetului a transformat o oră de muzică în lecție de viață încheiată cu aplauze.