2.2 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

Iaurtul, alimentul-minune. Beneficii pentru sănătate

Iaurtul este considerat de către nutriţionişti unul dintre cele mai sănătoase alimente, datorită conţinutului de nutrienţi esenţiali şi aportului său caloric redus.

Iaurtul este un produs lactat tradiţional, obţinut prin fermentarea laptelui cu bacterii specifice. Nutriţioniştii recomandă introducerea iaurtului în dieta tuturor persoanelor care doresc să îşi ţină sub control greutatea corporală şi să aibă un stil de viaţă sănătos şi echillibrat! Iaurtul este considerat de către nutriţionişti unul dintre cele mai sănătoase alimente, datorită conţinutului de nutrienţi esenţiali şi aportului său caloric redus.

Conţinutul de grăsimi al iaurturilor poate fi ajustat de la 0,1%, în cazul iaurtului dietetic, la cca 3%, în cazul iaurturilor clasice. Din acest motiv, iaurtul poate fi integrat în cele mai variate diete: hipocalorice, hipolipidice, hipoglucidice, se pretează la diferite momente de consum, de la mic dejun până la cină şi poate fi consumat că atare sau în combinaţii delicioase.

Specialiştii în alimentaţie sunt de părere că beneficiile de sănătate ale iaurtului sunt numeroase. Consumul zilnic de iaurt contribuie la asigurarea unui aport corespunzător de calciu, necesar pentru creşterea, mineralizarea şi menţinerea sănătăţii oaselor, de-a lungul vieţii. În plus, iaurtul este un aliment funcţional care poate conţine şi bacterii probiotice. Iaurtul are aceleaşi proprietăţi nutritive ca laptele, cărora li se adaugă beneficiul unor microorganisme care contribuie la echilibrul florei intestinale, cea care protejează organismul împotriva agresiunii germenilor patogeni ingeraţi odată cu hrană sau apă.

Ce face ca iaurtul să fie atât de bun ca aliment

„Iaurtul este un aliment foarte bogat în nutrienţi, inclusiv în proteine, vitamine ca B2, B6, B12, calciu, potasiu, zinc şi magneziu, având o aciditate care creşte biodisponibilitatea anumitor nutrienţi, precum calciul. Există studii potrivit cărora calciul şi alţi nutrienţi care se găsesc din abundenţă în iaurt – proteinele şi acizii graşi cu lanţ scurt, facilitează pierderea în greutate şi topirea depozitelor adipoase. Iaurtul este un aliment săţios care, ca parte a unei diete sănătoase, poate să îi ajute pe toţi cei care vor să aibă o greutate optimă să îşi atingă obiectivul. Este important să mai remarcăm şi că, în ultimii ani, cercetările din domeniul nutriţiei sănătoase au semnalat rolul pe care alterarea florei microbiene din colon îl are în producerea obezităţii. Iaurtul, chiar şi cel care nu este hipocaloric, este considerat un aliment funcţional ce conţine probiotice şi care, prin capacitatea sa de a echilibra flora microbiană din colon, are şi o acţiune antiobezogenă”, susţine prof. univ. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

Evidenţierea importanţei consumului zilnic de iaurt, ca parte a unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate, este principalul obiectiv al campaniei educaţionale „Un iaurt pe zi, sănătatea ţi-o menţii”, iniţiată de un mare producător român de iaurturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Mare parte din români sunt obezi sau supraponderali. O parte din aceștia nici nu observă riscurile la care se supun

Potrivit unui studiu realizat de Societatea Română de Chirurgie Bariatrică și Metabolică, 6 din 10 români sunt obezi sau supraponderali. De asemenea, un român...

Peste 10.000 de absolvenți de Medicină susțin duminică cel mai important examen din viața lor

Concursul de Rezidenţiat organizat de Ministerul Sănătăţii se va desfăşura în centrele universitare din Timișoara, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi București şi va aduna...

Citește și :