Expoziția „Ia românească la Budapesta”, care reunește aproximativ 30 de ii românești realizate de meșterul popular Despina Bălteanu, meșter popular și profesor la Liceul ”Hercules” din Băile Herculane. Meșterul popular va expune și două costume populare complete, unul bărbătesc și unul femeiesc.
Expoziția se va deschide sâmbătă, de la ora 17,00, la sediul Institutului Cultural Român din capitala Ungariei.
La vernisaj, care marchează Ziua Universală a Iei, va fi prezentă și profesoara Despina Bălteanu care va avea și un atelier de meșteșug în perioada următoare, tot la ICR Budapesta.
Expoziția va fi completată vizual de prezentarea PowerPoint „Ia românească, simboluri și tradiții”, de fotografii ce evidențiază aspectele infinit variate ale iilor, ale portului românesc, înscrise într-un tipar specific României, respectiv cu fotografii cu fanfara tradițională din zona Caraș-Severinului, pe un fundal muzical tradițional românesc.
ICR mai precizează că în perioada 26 iunie-28 iunie, în intervalul orar 18,30-20,30, va avea loc un atelier de confecționare a iilor, unde Despina Bălteanu va îndruma participanții să își confecționeze și să coase singuri o ie după modele tradiționale.
Luni, 26 iunie, de la ora 20,30, după primul atelier de confecționare a iilor va fi proiectată prezentarea PowerPoint „Fanfara satului — o tradiție uitată!”.
Ziua Universală a Iei a debutat în anul 2013 la inițiativa comunității online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunitățile românești din peste 100 de orașe, din 48 de țări.
Expoziția, la care intrarea este liberă, va fi prezentă în saloanele ICR Budapesta până pe 29 iunie.
No, ce să zic?! De parcă numai pătrunșii de bănățeni au îi!