1.2 C
Timișoara
marți 5 noiembrie 2024

I se cere socoteală lui Cioloş! Anomalii grămadă legate de noul Cod Fiscal

Interpelare adresată premierului de senatorul liberal Cristian Bodea, legat de noul Cod Fiscal: acesta se remarcă prin „imposibilitatea aplicării și stupizenia noii filosofii în taxarea proprietății”. De ce i se cere socoteală lui Dacian Cioloş? Pentru că ministrul de finanţe „a scăpat situația din mână”.

Noul Cod fiscal îi întinde reale capcane cetățeanului venit să-și plătească taxele pe proprietate, susţine Bodea. Conform acestuia, clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice trebuie să fie evaluate pentru a beneficia de cota „normală” de impozitare. Guvernul a schimbat modul în care evaluatorii calculează valoarea imobilului, astfel încât nu se mai ține cont de locație: rapoartele de evaluări realizate după noua metodologie aduc valorile imobilelor la cifre astronomice!

Ce anomalii apar:

– o clădire din centrul Bucureștiului va fi evaluată la aceeași valoare cu una dintr-un sat din capătul țării, dacă cele două au aceeași suprafață, ceea ce este desigur injust. Mai mult decât atât, este foarte probabil ca o clădire veche din centrul Bucureștiului să primească reducere datorită vechimii, de până la 50%, iar o investiție nouă din capătul țării să fie impozitată la maxim.
– doi coproprietari pe același imobil, cu părți 50-50%, unul fiind persoană juridică ce are un raport de evaluare pe metodologia „veche” din 2015, altul fiind persoană fizică ce nu are raport de evaluare, deci trebuie să își facă unul, va primi o evaluare pe metodologia nouă din 2016. Diferența de impozit este cel puțin dublă, în unele cazuri chiar triplă.
– în cazul în care un proprietar vinde imobilul, noul proprietar va fi impozitat la valoarea din contractul de vânzare-cumpărare dintre părți, adică la valoarea de piață, și nu la valoarea calculată incorect de evaluatori. În condițiile în care vechiului proprietar nu îi este permis să fie impozitat la valoarea de piață (cu un raport făcut de evaluatori pentru stabilirea valorii de piață — metodologia veche), ci doar noului proprietar, vorbim de o problemă de constituționalitate.

Am fi tentați să credem că, în condițiile în care un imobil este evaluat la fel peste tot în țară, singurul diferențiator ar putea fi impozitul votat de Consiliile locale. Greșit!, căci acestea au procentele de impozitare înainte de 31 decembrie 2015, neștiind de aceste aberații din noile norme de evaluare, care au apărut abia în ianuarie 2016, spune senatorul.

O altă problemă a Codului fiscal este dată de faptul că deși impozitul se datorează pe proprietate, totuși nu este impus proprietarului pentru perioada cât deține proprietatea, ci persoanei care o deține pe data de 31 decembrie. Reducând la absurd situația, explică Bodea, o persoană care deține imobilul 11 luni și 29 de zile nu va plăti niciun impozit, iar persoana care se întâmpla să fie proprietar la 31 decembrie plătește impozit. Același bun impozitat este nu în funcție de deținere — care este esența unui impozit pe proprietate! — ci de un ghinion calendaristic, precizează parlamentarul.

Este evident că în condițiile noii impozitări pe proprietate vom avea proprietari în imposibilitatea de a plăti sumele aberant de mari, care chiar dacă ar vrea să vândă proprietățile nu vor scăpa de impunerea făcută deja de primării pe întregul an 2016.

„Inexplicabil este faptul că, deși toate aspectele de mai sus au fost comunicate Ministerului Finanțelor Publice de către reprezentanții primăriilor și de către evaluatori încă din ultimul trimestru din 2015, reacția MFP a fost nu de nepăsare (cum te-ai aștepta în caz de incompetență), ci de oprimare prin amenințări (gen retragerea licențelor evaluatorilor). Iar normele de aplicare apărute în ianuarie 2016 sunt, iată, inechitabile, rău-voitoare, chiar contrare spiritului legii. Nu se poate vorbi despre pură incompetență, ci de rea voință”, a declarat Cristian Bodea.

Care sunt soluțiile?
– rapoartele de evaluări să revină la normal, respectiv să reflecte prețul de piață al imobilului, nu să fie bazate pe un simplu catalog fix;
– consiliile locale să poată ajusta procentul de impozitare în cursul anului pentru a repara astfel de anomalii;
– impozitul să fie impus doar pentru perioada cât este în proprietatea unei persoanei.

În final, senatorul liberal Cristian Bodea cere luarea unor măsuri împotriva „acelor funcționari din Guvern care, în loc să gândească norme de aplicare a Codului fiscal care să folosească românilor, au pornit din start de la foamea de colectare, de la creșterea bugetului de stat cu orice preț, întorcând guvernarea împotriva cetățeanului”.

Foto: https://www.facebook.com/cristian.bodea

1 COMENTARIU

  1. Eu nu pricep un lucru … de ce este interpelat Ciolos cu privire la Codul fiscal facut de Ponta et Co si votat la gramada de USL in parlamentul Romaniei????? Cu ce este actualul Guvern vinovat? poate sa modifice prin ordonante o lege votata de parlament? poate saopreasc aplicarea acestei aberatii de cod fiscal nascuta din capatanile gaunoase ale fomistilor psd-isti (pontaci / dragnisti) ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :