Protecția Consumatorilor a găsit în supermarketuri produse expirate, mucegăite sau insecte în spații de preparare – s-au dat aproape 30 de amenzi în valoare totală de 177.000 lei.
Inspectorii au verificat modul în care este respectată legislația în vigoare, în unitățile aparținând lanțurilor de magazine Kaufland, Mega Image, Auchan, Lidl, Penny, Profi și Carrefour Acțiunea a avut loc la nivelul regiunii, respectiv în județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.
În Timiș, comisarii au dat 12 avertismente și 27 de amenzi, în valoare totală de 177000 lei.
„Abaterile de la legislație constatate de comisarii CRPC Regiunea Vest, în timpul verificărilor, s-au referit la:
Comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită; comercializarea unor produse de patiserie care prezentau, pe suprafață, insecte; comercializarea unor legume și fructe necurățate corespunzător, depreciate calitativ, cu mucegai, modificate organoleptic; comercializarea unor produse de brutărie-patiserie cu informare incompletă privind mențiunea „produse din produse congelate”, cu ambalaj deteriorat;
Utilizarea unor vitrine de expunere la comercializare, a produselor de panificație-patiserie, insalubre; utilizarea unor cuptoare, la raioanele de panificație-patiserie, neigienizate corespunzător și a unor tăvi arse; existența unor insecte vii în spațiul de preparare și coacere; folosirea unor condiții de păstrare a produselor alimentare necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar; utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate corespunzător, cu chedere murdare, strat de praf, mâzgă, cu scurgeri de lichide și rugină și a unor lăzi frigorifice cu acumulări masive, excesive de gheață, praf, impurități, resturi alimentare și păr;
Comercializarea unor băuturi răcoritoare cu ambalajul deformat, deteriorate; comercializarea unor produse alimentare cu ambalajele deteriorate; folosirea unui spațiu de depozitare neigienizat corespunzător, cu paviment deteriorat; existența pavimentului neigienizat și a unor rafturi murdare, în zona de comercializare; nerespectarea regimului de temperatură de păstrare a produselor alimentare recomandat de producători; Practici comerciale incorecte”, transmite comisar șef CRPC VEST, Gubandru Mihai Alin.