Spațiile verzi din Timișoara sunt mai degradate și neîngrijite ca niciodată. O văd cetățenii, o vede și dministrația orașului, dar lucrurile par să nu se schimbe prea curând. Political este cel care pune piedici în înlocuirea conducerii societății, susține primarul Dominic Fritz.
Edilul șef a transmis că „au fost transmise, din 2017 până azi, 500 de solicitări de intervenție către Horticultura pentru lucrări care nu au fost efectuate. Am notificat Horticultura de 4 ori pentru Parcul Rozelor, Parcul Botanic, Parcul Al. Mocioni (Ilsa), și le-am făcut adrese pentru Parcul Regina Maria (Poporului), Parcul Justiției, malurile Begăi”.
Se pare însă că solicitările nu au fost onorate. Mai mult, Primăria a primit și o amendă de la Garda de Mediu pentru mizeria de pe malurile Begăi. La asta se adaugă o sumă enormă achitată, potrivit contractului, firmei de spații verzi.
„Am plătit, din ianuarie până astăzi, peste 13 milioane de lei către Horticultura, cu un milion de lei mai mult decât în tot anul 2019. Vom atinge suma de anul trecut până la finalul acestui an. Cum explică Horticultura starea deplorabilă a spațiului verde din centrul orașului?
Spre exemplu, în Parcul Andrei Mocioni, Horticultura nu a intervenit la timp pentru eliminarea unor arbori uscați în termenele impuse de către primărie, un plop s-a prăbușit peste conductele Colterm și a blocat circulația pietonilor, mașinilor și a tramvaielor. Am solicitat ajutorul de urgență celor de la Salvo – Biroul Situații de Urgență, care a defrișat 5 exemplare pentru siguranța zonei.
Conducerea acestei societăți publice locale a fost învățată să nu dea socoteală timișorenilor, și nici clientului, Primăria, că poate face când dorește, ce dorește și mai ales la ce prețuri dorește, fără nicio bază economică. Incompetența de la Horticultura a fost dublată de incompetența conducerii de la Direcția de Mediu din Primărie, pe care am desființat-o. Am creat o nouă Direcție de Infrastructura Verde care se va ocupa într-un mod mai profesionist și corect de spațiile verzi și contractele primăriei.
Concluzia noastră este că reaua credință a conducerii societății a prejudiciat patrimoniul floral și dendrologic al orașului. 30% dintre trandafirii din Parcul Rozelor s-au pierdut, după cum am constatat într-un inventar pe care l-am cerut în această vară, pentru că Horticultura nu a realizat lucrările de întreținere la timp. În Parcul Botanic însă, pe lângă gestiunea deficitară, nu s-a respectat specificul de grădină botanică și s-au făcut plantări cu specii comune ducând la distrugerea conceptului peisagistic al parcului, pierderea diversității și degradarea aspectului, estetic și didactic”, a transmis Dominic Fritz.
În final, primarul a convocat Adunarea Generală a Acționarilor Horticultura și a cerut demiterea conducerii. Fără success!
„PNL, PSD și Pro România au boicotat votul din ședința Adunării Generale formate din Consiliul Local, pentru a bloca declanșarea procedurii de demitere a conducerii Horticultura, responsabilă pentru dezastrul din parcurile centrale ale orașului”, a adăugat primarul Timișoarei.
Între timp iarba din parcuri veștejește, florile se usucă, gunoaiele pun stăpânire pe verdeață și copacii uscați rămân un pericol pentru trecători.