5.1 C
Timișoara
vineri 29 noiembrie 2024

Horizon 2020, catalizator al dezvoltării accelerate

Din partea conducerii USR Timiș, președintele Cristian Alin Moş, explică unele idei legate de dezvoltarea județului Timiș, care nu este armonios dezvoltat. Are un potențial enorm dar și zone ce sunt nebăgate în seamă.

„Veți găsi în cele ce urmează câteva considerații despre programul Horizon 2020, despre importanța pe care consider că un astfel de program o poate avea în dezvoltarea unui județ cu un potențial enorm, așa cum este Timișul și despre demersurile pe care intenționez să le fac în perioada imediat următoare pentru identificarea și soluționarea unor eventuale blocaje.

Suntem cu toţii conştienţi de faptul că Timişul nu îşi atinge potențialul. Nici de departe. În ce mă privește, ştiu însă sigur că putem să devenim cel mai performant judeţ din România. Avem acest potenţial din toate punctele de vedere.

Horizon 2020 (Orizont 2020) este cel mai amplu program de cercetare și inovare derulat vreodată de Uniunea Europeană.

Acesta are ca scop susținerea mai multor inovații capitale, descoperiri și premiere mondiale, aducând ideile din laboratoare pe piaţă, pentru a asigura capacitatea Europei de a produce ştiinţă şi tehnologie de clasă mondială, care să stimuleze creşterea economică.

Și nu vorbim despre cercetare de dragul cercetării.
Acest program are ca obiectiv bine definit realizarea unei tranziții între cercetare şi aplicabilitate. Adică, cercetarea evoluează înspre un scop final: dezvoltarea unui produs. Ceea ce se traduce în dezvoltare economică.

Vorbim despre un fond de finanţare de 80 de miliarde de euro, pe durata a 7 ani (2014-2020), pe lângă investițiile private și investițiile publice naționale pe care această finanţare le va atrage.

Practic, încă se fac apeluri pe parcursul întregului an 2020 pentru a se accesa aceste fonduri. Se caută echipe public-privat care să lucreze la tehnologii aplicabile. Un exemplu de astfel de consorțiu ar fi o universitate în parteneriat cu administrația locală (sau judeţeană) și una sau mai multe companii private.

Ce înseamnă acest lucru?
Înseamnă că putem aduce investiții uriaşe în Timișoara, chiar în mâinile studenților noștri. Iar aceste investiții ne pot resuscita mediul academic și pot genera posibilități incredibile de investiții pentru companiile noastre.

Un consorțiu public-privat poate reprezenta un prim pas în restabilirea încrederii între mediul privat și cel public.
Eu cred că noi putem profita mai mult de faptul că suntem CENTRU UNIVERSITAR.

Trebuie să profităm de faptul că îndeplinim toate condițiile pentru a putea deveni un important centru de cercetare și dezvoltare. Însă pentru asta e nevoie de mai multă implicare din partea autorităților.
În perioada următoare mi-am propus să mă întâlnesc cu mai mulți profesioniști din Timiș care au avut realizări în domeniul cercetării. Vreau să aflu dacă blocajele sunt într-adevăr instituționale și ce ar trebui să facem pentru a scăpa de ele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

După șocul de la prezidențiale, un alt rezultat incredibil se anunță la alegerile parlamentare

AUR a depășit PSD în opțiunile de vot ale românilor, arată datele unui sondaj de opinie realizat de AtlasIntel în perioada 26-28 noiembrie 2024...

Rezultatele comunicării Programului Cultural Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 (Perioada 2022-2024)

Timișoara, 28 noiembrie 2024 – Programul Cultural Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023 continuă să își lase amprenta asupra orașului, dar...

Citește și :