17.1 C
Timișoara
duminică 27 aprilie 2025

Hidroelectrica intenționează să majoreze prețul energiei electrice la consumatorii casnici cu 25 la sută din luna aprilie

Hidroelectrica, cel mai ieftin furnizor de energie electrică pentru consumatorii casnici, a început să trimită notificări clienților ale căror contracte urmează să expire în curând, informându-i despre noul plan tarifar.

Hidroelectrica majorează prețurile

Profit.ro a scris recent că Hidroelectrica va crește prețul energiei active cu 60%, începând cu 1 aprilie, ceea ce va duce la un cost final, inclusiv taxe, de peste un leu/kWh. Astfel, prețul energiei active va fi ajustat de la 0.28329 lei/kWh la 0.45329 lei/kWh.

Compania subliniază că această majorare se va aplica nu doar clienților noi, ci și celor care au deja contracte în vigoare. În mod obișnuit, aceștia ar trebui să fie informați, iar acordul lor este necesar pentru implementarea noilor tarife. În lipsa acestui acord, au dreptul de a denunța contractul.

„Hidroelectrica, principalul producător și furnizor de energie electrică din România, informează clienții săi actuali și viitori că, începând cu 1 aprilie 2025, va aplica o ajustare a prețului energiei electrice active pentru energia furnizată clienților săi”, transmite compania.

Impactul asupra facturilor Hidroelectrica: o creștere de 25%

Impactul asupra facturii finale va fi, totuși, mai mic, estimat la aproximativ 25%. Aceasta va include, pe lângă componenta de preț pentru energia activă, și celelalte tarife, impozite și taxe.

Cu toate acestea, prețul final va depăși 1 leu/KWh pentru toți clienții casnici, indiferent de zona în care se află locul de consum sau de operatorul de distribuție.

Chiar dacă guvernul va extinde actuala schemă de plafonare și compensare cu 3 luni, așa cum a fost anunțat, noile prețuri de la Hidroelectrica se vor aplica în perioada 1 aprilie – 1 iulie pentru consumatorii casnici care au un consum mai mare de 255 KWh pe lună. În cazul acestora, plafonul de 0,68 sau 0,8 lei/KWh, sau vechiul preț, va fi înlocuit cu noul tarif.

Unii clienți casnici Hidroelectrica vor beneficia de un preț mai mic

Clienții casnici ai Hidroelectrica din București, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Constanța, Ialomița, Tulcea, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, care sunt deserviți de Rețele Electrice Muntenia, Dobrogea și Banat, vor beneficia de cel mai mic preț final de 1,04 lei/MWh.

În Valea Jiului va fi construită o fabrică, iar clienții distribuitorilor Electrica (DEER Muntenia Nord, Transilvania Sud și Transilvania Nord) vor plăti 1,109 lei/KWh. Aceasta se aplică locuitorilor din județele Brăila, Buzău, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor, Cluj și Bistrița-Năsăud.

Locuitorii județelor Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, unde distribuitorul este Delgaz Grid, vor plăti 1,11 lei/KWh. În schimb, cei din județele Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea, unde distribuitorul este Distribuție Energie Oltenia, vor achita 1,124 lei/KWh.

Hidroelectrica, compania de stat și cel mai mare producător de energie electrică din România, lider pe piața concurențială de furnizare a energiei electrice și cel mai important emitent de pe Bursa de Valori București (BVB), a raportat pentru anul trecut un profit net de 4,12 miliarde lei, în scădere cu 35% față de 2023.

România pe locul 3 în topul celor mai costisitoare piețe de electricitate

Atât producția, cât și vânzările, încasările și prețurile au înregistrat o tendință negativă. Prețul din noua ofertă a Hidroelectrica este ușor mai mic decât prețul mediu spot din 2024, care a fost de 514 lei/MWh.

România a încheiat anul 2024 pe locul al treilea în clasamentul celor mai costisitoare piețe spot de electricitate din Uniunea Europeană (UE), având un preț mediu zilnic de 103,5 euro/MWh pe parcursul întregului an. Aceasta a fost depășită doar de Irlanda, cu 109 euro/MWh, și Italia, cu 107,4 euro/MWh. Piața pentru ziua următoare, gestionată de OPCOM, reprezintă cea mai importantă platformă pentru clienții finali, pe aceasta fiind tranzacționată o cantitate ce corespunde cu mai mult de o treime (38,37% în 2024) din consumul intern.

Sursa: https://evz.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Poli Timișoara va fi preluată curând de oameni cu mulți bani. Un fost polist anunță renașterea echipei-fanion a Timișoarei

În amplul interviu acordat recent Gazetei Sporturilor, Gabriel Torje, puștiul-rebel crescut la Poli Timișoara, cedat ulterior la rivala de moarte Dinamo, și-a adus aminte...

Ce cred timișorenii despre schimbarea cărții de identitate? FOTO-VIDEO

A ajuns vestea noului buletin și în Banat. Timișorenii sunt atât pro cât și contra. Unii dintre ei așteaptă încântați noua schimbarea și spun...

Citește și :