Una din cele mai de succes afaceri din partea de vest a țării se află la o aruncătură de băț de marginea Timișoarei, pe o platformă industrială din sudul orașului. E un fel de a spune că se află în municipiul nostru, pentru că, de fapt, în din punct de vedere administrativ, se află pe teritoriul comunei Giroc.
Grupul de firme Heraeus din Hanau, Germania, nu mai are nevoie de prezentări speciale fiind cunoscută, pe plan mondial, activitatea lor de pionierat în domenii de top ale economiei de avangardă dar și în cercetarea științifică cu aplicabilitate în industriile de cea mai mare actualitate. Se ocupă preponderent cu tehnologiile electronice și cu segmentul metalelor prețioase.
Heraeus Romania SRL este o filială a companiei germane din Hanau, care a căutat să se dezvolte către Europa de Est și a găsit cel mai potrivit loc aici, în Banat. Motivele alegerii au fost numeroase, dar s-a ținut seama și de prezența unei universități tehnice de cel mai înalt prestigiu cu care s-a colaborat încă de la început și care este principalul „furnizor” de ingineri din domeniile electronicii și chimiei.
Dacă s-a început cu producția de substanțe necesare pentru lipiturile pieselor electronice, în scurt timp fabrica din Calea Șagului a devenit una din cele mai importante furnizoare de componente electronice distribuite în toată lumea. Cel mai important client al Heraeus este industria automotive.
Heraeus Electronics marchează, în 2023, primii zece ani de activitate în România. Subsidiară locală a concernului german Heraeus, compania cu sediul în județul Timiș s-a dezvoltat continuu pe parcursul anilor, ajungând să aibă astăzi peste 350 angajați, un portofoliu extins de produse pentru industria electronică, investiții importante și planuri ambițioase pentru viitor.
Pentru a marca cei zece ani de activitatre spornică, la sediul companiei a fost organizată o mare petrecere unde au participat angajații împreună cu familiile lor. Impecabilul spațiu verde a devenit un imens loc de joacă unde copiii au zburdat în voie, s-au jucat, au cântat, au pictat. Personaje din desene animate i-au îndemnat să rostogolească în voie pe imense tobogane gonflabile. Deși este o fabrică pentru „oameni mari” curtea a fost cel mai antrenant loc de joacă unde au găsit dulciuri, prăjituri, baloane colorate.
„Cred în puterea echipei și în faptul că nimic nu este imposibil. Primii 10 ani au fost plini de inspirație. Am muncit cu mare devotament și ambiție, am învățat din greșeli, ne-am adaptat și am evoluat continuu. Toate acestea au fost posibile datorită angajamentului tuturor colegilor cărora vreau să le mulțumesc în mod deosebit. Obiectivul nostru a fost și este dezvoltarea pe termen lung a companiei și asta se dovedește a fi cheia succesului.” a dat primele informații despre eveniment Samuel Cireș, Director General Heraeus România.
O seamă de invitați de onoare și-au făcut simțită prezența și au apreciat, deosebit, aportul firmei la dezvoltarea județului nostru. Oficialități locale și județene, reprezentanți ai mediului de afaceri, diplomați sau colaboratori au ținut să fie de față la aniversarea celor zece ani.
Luările de cuvânt au fost deschise de Samuel Cireș. Dânsul a povestit cum a fost atras de ideea de a porni o afacere germană în România. A explicat pe larg că între Cluj și Timișoara alegerea a fost evidentă. Deși acum pare uitat de istorie, fostul prim-ministru din anii 60-70, Ion Gheorghe Maurer, a dat, printr-o vorbă înțeleaptă, un imbold directorului să persevereze în ideile sale.
Doctor Klemens Brunner, Președintele Heraeus Electronics, vine extrem de des la Timișoara și a văzut firma crescând de la un început care a însemnat doar montarea de piese pentru terțe companii, iar acum specializează ingineri pentru multe alte domenii și firme partenere.
Dan Vârtosu, viceprimarul (cu rol de primar) comunei Giroc a apreciat în mod deosebit prezența Heraeus în arealul localității sale. A rezolvat multe din problemele sociale prin reducerea șomajului, dar și prin taxele încasate.
Din partea Consiliului Județean a vorbit Bogdan Ghelbere. Ca specialist în telecomunicații a apreciat în mod deosebit preocuparea pentru educație, dar și protecția mediului în societate.
Subprefectul Sorin Ionescu a mai punctat ideea că, odată cu terminarea Centurii de Sud și a autostrăzii către Serbia, compania se va afla în cel mai bun loc posibil ce îi va asigura accesul facil la toată Europa, atât pe calea rutieră, dar și prin apropierea de aeroport.
Rectorul Universității Politehnica, Florin Drăgan, a venit cu o întreagă echipă de colegi din conducerea instituției accentuînd colaborarea extrem de spornică cu compania Heraeus. UPT este principalul furnizor de ingineri înalt specializați mai ales din domeniul chimiei. La ceas aniversar a înmânat medalia „Politehnica 100 de ani” conducerii firmei.
Rând pe rând au mai avut cuvinte frumoase de spus și E.S. Regina Lochner, Consul al Republicii Federale Germania, Ovidiu Ganț, parlamentarul minorității germane. Christian von Albrichsfeld a fost încurcat puțin, ca orice poliglot!, și nu a știut în ce limbă să vorbească (din cele trei folosite în fabrică) și nici în ce calitate (din cele trei ce le deține) să se adreseze publicului. Dar a reieșit clar că firma Continental este principalul partener al Heraeus. Dânsul a accentuat necesitatea unui învățământ dual performant pentru a acoperi nevoile crescânde ale agenților economici în plină dezvoltare.
…
Înființată în anul 1660 la Hanau (Germania), compania de familie Heraeus, astăzi lider la nivel mondial în domeniul tehnologic și al metalelor prețioase, și-a început activitatea în România în anul 2013. Doi ani mai târziu, Heraeus demara, cu un număr de 77 de angajați, producția în fabrica din parcul industrial INCONTRO. Astăzi, compania are peste 350 angajați și un portofoliu extins de produse pentru industria electronică.
„Plecând de la zero în urmă cu 10 ani, iar acum, cu peste 350 de angajați dedicați și pasionați, producem materiale pentru industria electronică. Acesta este angajamentul nostru pe termen lung față de clienții noștri, parteneri, angajați și regiune.” – Manuel Fischer, Vicepreședinte Executiv și Director Global al Resurselor Umane, Marketing și Comunicare la Heraeus Electronics.
Heraeus România desfășoară activități de producție pentru fabricarea de plăci cu circuite imprimate pe substrat ceramic folosite în industria auto și industria electronică de mare putere (mașini electrice, energie regenerabilă) și a materialelor auxiliare (paste de cositorit și adezivi) necesare în industria electronică.
Materialele principale folosite pentru producerea plăcilor cu circuite imprimate pe substrat ceramic sunt, în principal, substraturile metalo-ceramice, folii de cupru, diferiți compuși chimici și materiale prețioase precum aurul sau argintul. Peste 90% din producția fabricii merge la export.
„Încă de la începutul activității noastre în județul Timiș, am avut parte de specialiști bine pregătiți și asta ne-a ajutat să ne dezvoltăm. Suntem în conexiune permanentă cu mediul universitar care oferă pieței personal foarte calificat. Sigur, noi, la rândul nostru, îi formăm intern pe noii colegi, având expertiză obținută de-a lungul celor 10 ani de activitate. Suntem o echipă tânără, pasionată și dornică să se dezvolte continuu. Cu mulți dintre colegi lucrăm chiar de la începuturi și îi apreciem enorm pentru devotamentul lor.” – Carmen Suciu, Director Resurse Umane Heraeus România.
În anul 2018, compania a finalizat un program de investiții prin care a extins cu 4.000 de mp fabrica din Timișoara , suprafața pe care desfășoară la această dată activități de producție fiind de 16.300 metri patrați. De altfel, Heraeus România a investit, anual, în medie, peste 5 milioane de euro în dezvoltarea facilităților de producție și continuă să investească pentru a-și extinde capacitatea de producție.
Ținte ambițioase pentru următorul deceniu
Ca parte a grupului, Heraeus Electronics este partenerul de materiale pentru industria electronică și deservim trei segmente principale: electronică de putere, materiale electronice pentru industria automotive și ambalare avansată a semiconductorilor. Într-o piață aflată în permanentă evoluție, provocarea Heraeus Electronics este să inoveze continuu în tehnologia produselor sale.
În ceea ce privește sustenabilitatea, atât la nivel global, cât și pe plan local, Heraeus Electronics și-a propus ținte ambițioase de reducere a amprentei de CO2 cu 42% în următorii 10 ani. Totodată, Heraeus România investește 500.000 de euro în instalarea, pe o suprafață de 4.600 mp, a panourilor fotovoltaice, utilizarea lor reducând consumul de energie electrică cu până la 600 MWh pe an.
Concernul tehnologic Heraeus este astăzi în top 10 al întreprinderilor familiale în Germania, listat în Fortune Global 500, clasamentul întocmit de prestigioasa revistă Fortune cu cele mai mari companii din lume după cifra de afaceri. Heraeus a obținut în exercițiul financiar 2022 o cifră de afaceri de 29,1 miliarde de euro. Cei 17.200 de angajați din cele peste 100 de locații în 40 de țări îi asigură companiei o poziție de top la nivel global.
Domnul doctor Klemens Brunner, Președintele Heraeus Electronics, în optimismul său, vede în următorii zece ani, în curtea firmei ridicându-se încă trei, patru sau cinci capacități de producție noi de cel puțin aceiași amploare ca cea existentă acum. Prima problemă este deja rezolvată: loc este destul!
Cuvintele de încheiere au aparținut managerului general Samuel Cireș și moderatoarei Roxana Morun, care au îndemnat lumea la relaxare.
Cum o aniversare nu trebuie să aibe doar discursuri mobilizatoare au urmat momentele cele mai spectaculoase: petrecerea, dansul și voia bună. Nu a lipsit șampania rece într-o zi fierbinte și o vizită în fabrică și câteva fotografii de grup.
Tineri din ansamblul folcloric din Chișoda au reprezentat cu succes tradițiile populare din pusta Banatului pentru a încinge și mai mult atmosfera deja fierbinte. Petrecerea a ținut până la orele serii, spre deliciul celor mai mici.