-0.9 C
Timișoara
duminică 19 ianuarie 2025

Halloween-ul la Timişoara, prilej de distracţie şi picanterii pentru cuplurile de tineri-VIDEO

În data de 31 octombrie, sărbătoarea care poartă numele de Halloween este celebrată în fiecare colț al lumii. Originile sărbătorii datează încă din antichitate, de pe vremea celților, și au proveniență europeană, nu americană. Termenul de ”Halloween” este de fapt prescurtarea de la ”All Hallows Even”- Ajunul Sărbătorii Tuturor Sființilor, sărbătoare care provine din Scoția.

Halloween-ul a fost sărbătorit pentru prima dată de către celți, cu 2.000 de ani în urmă, fiind un ritual dedicat zeului morții, pe nume Samhai. Celții sărbătoreau în noaptea de 31 octombrie-1 noiembrie, ritualul pentru Samhai, care reprezenta sfârșitul sezonului cald. Festivalul Galeic era practicat de către păgânii antici când aceștia strângeau toată recolta pentru provizii. Totodată galeicii antici credeau că în nopatea de 31 octombrie, granițele dintre lumea morțiilor și cea a viilor, se vor deschide, iar morții vor reveni pe pământ. În cadrul evenimentului, celții făceau un foc imens, aduceau ofrande zeilor și se costumau în piei de animale, pentru a alunga spiritele rele. Focul era aprins în păduri de către preoții celtici sau druizi, iar cu același foc, celții încălzeau casele pentru a fi orcotiți de spiritele rele. Unii cercetători spun că sărbătoarea închinată zeului păgân dura din 31 octombrie până în 2 noiembrie și mai este cunoscută ca și Anul Nou Celtic.

Sărbătoarea modernă, ”Halloween”, a plecat din Europa și a ajuns în America datorită emigranțiilor scoțieni. Rădăcinile sărbătorii provin din Marea Britanie, Scoția, și Nordul Franței. Dacă la început americanii au fost reticienți în privința sărbătorilor europene, sărbătoarea Haloween s-a făcut cunoscută, în cele din urmă, în America de Nord. Americanii au îmbrățișat cu căldură sărbătoarea și au făcut-o cunoscută în Canada, Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Asia, prin noaptea înfricășătoare de 31 octombrie. Pentru ei sărbătoarea de Halloween este una dintre cele mai importante zile din an, după Crăciun. Aici, copiii și adolescenții umblă din casă în casă, îmbrăcați cu costume extravagante sau înspăimântătoare, pentru a primi dulciuri și a alunga spiritele rele.

Timișorenii și studenții se pregătesc și ei intens pentru distracția de ”Halloween”. Tinerii studenți sau adolescenți pun mare preț pe costumul pe care îl vor îmbrăca în noaptea de Halloween. Domnișoarele preferă rochițe cât mai mulate sau sumare, pentru a pune în evidență silueta, iar băieții preferă costumele amuzante sau cu mușchi falși. În fiecare an peste 3.000 de costume sunt închiriate din cadrul unui singur magazin. Cele mai căutate costume de către domnișoare sunt cele de pisicuță, asistentă sau orice poate fi cât mai atrăgător. Formele corpului și trăsăturile cât mai feminine nu trebuie lăsate în umbră, ci admirate. Băieții însă țin să fie plini de umor, costumându-se în femei, sau din contră, își doresc și ei costume cât mai sexi, pentru a evidenția prin mușchi zilele pline, petrecute în sălile de fitnes. Cei mai mulți apelează la varianta închirierii unui costum, deoarece e mult mai rentabil. Studenții străini sunt primii care își aleg costumația, pentru a fi pregătiți din timp. Pentru noaptea mult așteptată, închirierea unui costum, pentru adulți, costă 40 de lei. Reprezentanții magazinului Dreams Party nu au uitat nici de cei mici. Părinții pot închiria, pentru diversele serbări organizate cu acest prilej, orice costum doresc micuții, pentru o zi, la prețul de 30 de lei. Achiziționarea unui costum poate depăși însă chiar şi suma de 150 de lei, fie că este comandat de pe internet, fie că e cumpărat direct din magazin.

Semnificația sărbătorii ocupă un loc secund la noi în țară, precum și în alte colțuri ale lumii, unde este celebrată. Astfel că tinerii se costumează pentru a atrage cât mai mult atenția, nu pentru a speria spiritele rele sau pentru a celebra adevăratul sens al sărbătorii. Distracția din cluburile de noapte este tot ce contează, de Halloween. Aici costumele își spun cuvântul și demonstrează dacă și-au meritat banii. Cluburile de renume din Timișoara se pregătesc intens pentru sâmbătă noapte sau chiar luni noapte, în 31 octombrie. Divertismentul este la el acasă, iar reprezentanții cluburilor pun la dispoziția clienților show-uri incendiare, cu diverși invitați, dar și cele mai fine băuturi. Petrecerile se încheie după ora 4 dimineața.

Nici comercianții nu au uitat de sărbătoarea de ”Halloween”, care este celebrată cu o zi înainte de Ziua morților. Astfel că supermarketurile au adus deja standurile dedicate sărbătorii, iar vânzătorilor din piețe nu le lipsește dovleacul, vedeta zilei de 31 octombrie. În ceea ce privește prețurile, ornamentele, măștile, coarnele, mantiile, măturile pentru vrăjitoare, ornamentele din dovleac, tricourile specifice și chiar papuceii de casă, tip dovleac, pentru copii, pot ajunge și până la 50 de lei sau chiar să depășească suma. Prețurile diferă, în funcție de complexitatea accesorilor, culorii sau design-ului. Nici dovelacul nu se lasă mai prejos. Dimenisiunile contureză prețul unui dovleac, pornind de la 10 lei, costul unui dovleac mic, și ajungând la 50 de lei, pentru un dovleac mare. Însă sărbătoarea nu are farmec fără un dovleac scobit, fie el cât de mic. În ceea ce privește dovleacul folosit în bucătărie, cei oltenești, din județul Mehedinți, sunt și cei mai ieftini, în piețele timișorene. Kilogramul dovleacului oltenesc este 3 lei, iar cel din împrejurimi poate ajunge chiar la 5 lei/kilogram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :