HackTM este evenimentul anual, local, care întrunește sub un singur acoperiș peste 500 de pasionați de IT. De-a lungul a 3 zile de hackathon, participanții au ocazia să interacționeze cu oameni care împart aceleași interese în acest domeniu, dar, mai ales, să își pună ideile în aplicare, transformându-le în proiecte cu potențial, care pot deveni afaceri.
Anul acesta, HackTM s-a desfășurat între 11-13 mai, organizat de Asociația Banat IT. Printre proiectele câștigătoare s-a numărat și cel al lui Alexandru Dan Tătaru (Ofițer de Poliție de Frontieră) și al echipei sale. Echipa a dezvoltat aplicația Smart Pol, o platformă destinată interacționării rapide dintre cetățeni și Poliție.
Ce face Smart Pol?
● Oferă posibilitatea de a accesa informații legale care privesc în mod direct cetățenii, oricând aceștia au nevoie: cum să previi/ ce să faci/ cum să faci și cu cine să vorbești
● Reprezintă canalul principal prin care cetățenii să își comunice nevoile de siguranță
● Reprezintă o modalitate ușoară pentru sesizări de urgență (agresări, accidente etc.) sau geolocare rapidă, atunci când sunt situații în care nu se poate vorbi la telefon.
De la idee, la proiect
Ideea lui Alexandru s-a bazat pe îmbunătățirea modului în care funcționează lumea din jurul lui.
“Ministerului Afacerilor Interne (Liceu Militar – Academie – Operativ) au reprezentat o oportunitate grozavă de observare și analiză a modului în care funcționează instituția și care sunt raporturile cu cetățenii. Am găsit că suntem deseori pregătiți să răspundem nevoilor societății, dar suntem mai mereu limitați de timp sau de volumul mare de solicitări. În ultima perioadă, am realizat că răspunsul la nevoile comunității și accesul rapid la informații legale este digitalizarea anumitor componente ale structurii noastre.”
Astfel, a apărut ideea de Smart Pol, o aplicație care poate răspunde nevoilor cetățenilor.
Ideea lui Alexandru a devenit un proiect bazat pe informare și comunicare deschisă între oamenii din instituție și comunitatea locală, care conduce la decizii luate în deplină siguranță.
Participarea la HackTM 2018
Participarea la HackTM i-a propulsat visul lui Alexandru de a construi o lume mai eficientă și mai sigură în jurul lui direct într-un proiect de succes. Deși până la ediția de anul acesta nu a mai avut niciun contact cu acest eveniment, dorința de a-și pune ideile în aplicare l-au adus printre programatori, designeri, antreprenori, pregătiți să transforme aceste idei într-un plan cu potențial.
Ofițerul de poliție, împreună cu echipa sa de la HackTM, care a constat într-un număr mare de dezvoltatori software talentați: Bogdan Bugarschi, Claudiu Ceia, Alex Dragnea, Teodora Hușar, Anamaria Prodea și Laura Udrescu s-au implicat intens în construirea aplicației în care credeau cu tărie. Hackathon-ul s-a desfășurat pe durata a aproximativ 50 de ore, iar întreaga echipă a petrecut o parte considerabilă din aceste ore în Sala Polivalentă din Dumbrăvița.
Toți cei 7 membri au rămas fideli ideii și după participarea la HackTM, continuând proiectul sub aripa asociației CivicTech. Pe viitor, aceștia își doresc ca Smart Pol să reprezinte una din aplicațiile pe care românii o caută frecvent în App Store sau Google Play. De asemenea, Alexandru Dan Tătaru a declarat: “Cu uneltele potrivite vom măsura calea de urmat a organizației noastre în reformarea poliției din România și U.E.”