9.1 C
Timișoara
marți 26 noiembrie 2024

H 2 O : Transition ⁄ Livia Mateiaș

H2O : Transition este o instalație care invită publicul la contemplare asupra apei și importanței acesteia, fiind un element care se regăsește în toate formele vieții.

Evenimentul H2O : Transition, o expoziție de artă care se deshide vineri, în data de 3 noiembrie de la ora 18 la Muzeul Apei (Calea Urseni nr 26, Timișoara). Cu această ocazie puteți descoperi instalația multimedia creată de Livia Mateiaș precum și Muzeul Apei. Intrarea este liberă.

Mai jos puteți citi câteva gânduri ale artistei Livia Mateiaș legate de acest proiect:
,,În practica artistică folosesc deseori elemente naturale sub formă de instalații multimedia pentru a reprezenta diferite concepte. De această dată mi-am propus să ilustrez circuitul apei în natură între cele 3 forme ale sale – solidă, lichidă și gazoasă. Mă fascinează faptul că aceeași apă se regăsește în diferite forme pe pământ încă de la originea acestuia și până în prezent. Împărtășim în corpurile noastre aceeași apă care se afla pe Pământ și în vremea dinozaurilor. Apă care s-a transformat pe parcurs în gheață, lichid, vapori și care a fost consumată de plante, animale și oameni, a ajuns în componența ghețarilor, pe pietre, în frunze și în corpurile noastre.
Consider apa ca fiind un element sacru, fără de care viața nu ar exista sub forma pe care o cunoaștem.
Acest fapt mă motivează să atrag atenția și asupra perspectivei ecologice în care folosim apa. Poluarea apelor, schimbarea ritmurilor naturale, accelerarea topirii ghețarilor, stocarea unor cantități mari de apă în piscine private sunt elemente care pot aduce dezechilibre la nivelul circuitelor vieții.
Pe lângă perspectiva ecologică, recunoștința față de acest element simplu, dar primordial al vieții mă îndeamnă la contemplare și analiză. Deseori oamenii nu conștientizează că este un miracol și o binecuvântare simplul fapt să avem apă la robinet. O vizită la Muzeul Apei ne poate face puțin mai conștienți asupra efortului necesar pentru purificarea apei și pentru obținerea unui pahar de apă potabilă.”

*Livia Mateiaş este artist vizual, un spirit liber şi creativ. A urmat studii de Licență, Master şi Doctorat la Facultatea de Arte şi Design Timişoara și un Master în Management la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor Timișoara. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 2009 şi co-fondatoarea studioului de artă şi design artouching (2014) și a platormei DIGITAL:CANVAS\  (2018). A urmat cursuri de dans contemporan, consiliere prin artă, antreprenoriat social și cultural, mediere culturală, management de proiect și managementul voluntarilor.
Ca forme de expresie artistică folosește grafica, pictura, arta digitală, instalația și performance-ul adaptând ușor tehnica pentru a transmite ideea. Participă la expoziții şi rezidențe artistice atât în țară cât şi în străinătate. Între rezidențe se numără: Gabriela Tudor, Agueda, PT (2021); Our Nature, Trieste, IT; Salzburger Kunstverein, Salzburg, AT. (2018); WASP (Working Art Space & Production), București, (2014); Centrul Cultural Max Pol Fouchet, Méricourt, FR (2013).
De-a lungul timpului a ținut peste 200 de ateliere creative pentru diferiți beneficiari (adulți, tineri, copii, seniori și persoane vulnerabile) – activități în spațiul public, în parcuri, în galerii de artă, în spații alternative, mănăstire budistă (Austria), pe stadion (Portugalia), în centre de refugiați (Grecia), în penitenciar, în centre sociale, instituții de învățământ etc. A ințiat și implementat în Timișoara câteva proiecte finanțate, printre care Fluid, Arta în comunitate, Acasă pe Pământ, Podul de Poveste – comunitatea creativă Croșetăm Povești și Poduri, precum și proiectul Pixel_ART.

Perioada expoziției: 3.11.2023 – 29.11.2023
Deschidere: 3.11.2023 ora 18.00
Alte evenimente în cadrul expoziției:
/ 15.11.2023 ora 18.30 – Atelier creativ
/ 29.11.2023 ora 18.00 – Tur ghidat
Organizatori: artouching împreună cu Muzeul Apei
Parteneri: Aquatim, DIGITAL:CANVAS, Pizzeria SayCheese și Radio Timișoara

*Această creație artistică a fost realizată prin finanțarea Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023". Creația nu reprezintä în mod necesar poziția Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar acesta nu este responsabil de conținutul ei sau de modul în care poate fi folosită

Link: https://fb.me/e/38PGDJdro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Cine este Sergiu Celac, mentorul lui Călin Georgescu

Cine este Sergiu Celac, mentorul lui Călin Georgescu. Intrarea în turul II a independentului a fost neașteptată, prezidențiabilul neparticipând în campanie la dezbateri cu...

Cum să asortezi pantofii cu ținuta? Trenduri de modă disponibile online

Atunci când ne gândim la ținuta perfectă, ultima piesă pe care o alegem sunt pantofii. Cu toate acestea, pantofii au puterea de a schimba...

Citește și :