7.2 C
Timișoara
luni 25 noiembrie 2024

Guvernul vine cu o nouă ofertă înaintea profesorilor

​Guvernul va adopta joi prin Ordonanță de Urgență creșterea salariilor în educație cu 1.000 de lei brut lunar (în jur de 645 de lei net) de la 1 iunie, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, ce se va regasi în viitoarea lege a salarizării. Pentru personalul nedidactic, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar (în jur de 260 de lei net). Anunțul a fost făcut de guvern printr-un comunicat de presă, după ce premierul Nicolae Ciucă și liderii celor trei federații sindicale din educație au avut noi discuții la Palatul Victoria.

Sindicatele au anunțat că se vor consulta cu membrii lor și că vor anunța în cursul serii decizia luată. O nouă întâlnire guvern-sindicate este programată de la ora 19.00.

Premierul Ciucă susține declarații de presă la începutul ședinței de guvern:

Decizia pe care astăzi am luat-o împreună cu domnul președinte (n.a Klaus Iohannis) și cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, la întâlnirea care a avut loc la Cotroceni la ora 12 la care a participat și dna ministru Ligia Deca este o soluție pentru ca ca anul școlar să fie finalizat, elevii să-și deruleze examenele și să intrăm in normalitate.

Avem nevoie de revenirea la normalitate astfel încât sa putem să asigurăm stabilitatea socială, economică și să putem folosi intregul pachet de măsuri pentru respectarea programului de guvernare.

Am convenit ca la nivelul guvernului să adoptăm într-o şedinţă de guvern, mâine, de 1 iunie, o Ordonanţă de urgenţă prin care să asigurăm mărirea salariilor la nivelul personalului didactic şi didactic auxiliar cu 1.000 de lei brut, pe lună iar pentru personalul nedidactic cu 400 de lei brut pe lună.

Totodată, am convenit că în acest document vom asuma încadrarea salariului personalului didactic debutant din învăţământul preuniversitar şi universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie.

Această creştere de 1.000 de lei va reprezenta, practic, un avans din creşterea cuvenită pe noua lege a salarizării iar începând de la 1 ianuarie 2024 această creştere să se realizeze etapizat în maxim trei ani de zile, cu o creştere anul viitor de aproximativ 40% din suma rămasă ca diferenţă între grila actuală şi cea viitoare.

Ca atare, am convenit ca liderii de sindicat să meargă să discute cu cadrele didactice, cu membrii de sindicat şi îmi exprim convingerea că vor da dovadă de înţelegere şi vor conveni că măsurile pe care le-am discutat astăzi sunt cele care pot să readucă personalul didactic la catedră şi elevii în bănci şi să finalizeze anul de învăţământ iar în seara aceasta la ora 19.00 vom avea o nouă întâlnire.

Cert este că mâine (joi) vom avea o şedinţă de guvern excepţională în care vom aproba această ordonanţă de urgenţă.

Ce au spus liderii sindicali la ieșirea de la guvern:

Mergem la oameni, îi consultăm și vedem care va fi răspunsul

Majorarea propusă este pentru toată lumea, ceea ce este de apreciat

Este vorba de prima tranşă care se va acorda pe viitoarea lege a salarizării, care va fi de 40% din ceea ce ar trebui să rezulte din viitoarea grilă

Vom discuta cu colegii, le vom prezenta aceste propuneri și în cursul serii vom avea decizia

Este o variantă îmbunătățită, colegii vor da un răspuns

Ultima ofertă a Guvernului pentru profesori: Creștere salarială de 1.000 de lei brut de la 1 iunie

 

La finalul discuțiilor cu sindicatele, Guvernul a anunțat că oferta pentru profesori este următoarea:

 

„Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regasi in viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invatamant, cresterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar.

În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie.

Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”.

Impactul bugetar pentru aceste majorări de 1.000, respectiv 400 de lei va fi de aproximativ două miliarde de lei pe 7 luni, conform unor surse oficiale.

Potrivit acelorași surse, se va renunța la măsura acordării de vouchere, decizie respinsă ferm de sindicate.

Sindicaliștii din educație – aflați în a opta zi de grevă, au fost convocați la Palatul Victoria după ce liderii coaliției s-au întâlnit de la ora 12.00 cu președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni. Înaintea întâlnirii de la guvern, sindicatele din educație au anunțat că resping propunerea de încheiere a unui acord politic, astfel că vor continua greva.

 

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, condusă de Simion Hăncescu și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, condusă de Marius Nistor au anunțat miercuri, într-un comunicat de presă, că, după consultarea organizațiilor județene, au decis să continue greva generală și să nu semneze un acord politic care nu include creșterea salariilor.

Anunțul a fost făcut înainte de întâlnirea liderilor coaliției cu președintele Klaus Iohannis, de la ora 12.00, la Cotroceni.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu semneze niciun acord, fie el și unul girat de Președintele României.

Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică și, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor”.

 

Solicitările sindicatelor din educație au rămas aceleași:

 

Majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare;

Emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic).

 

Ce le-a oferit până acum Guvernul profesorilor

 

Ultima ofertă a Guvernului pentru sindicatele din educație fusese acordarea unor prime „pentru susținerea carierei didactice” de 4.000 de lei, în două tranșe, pentru personalul didactic – 2.000 de lei net suma forfetară, care să fie plătită în iunie și alți 2.000 lei net care să fie plătiți în octombrie, din care 30% (600 lei) garantat suma forfetară – pentru diferența de 70% (1.400 lei pentru achiziție de laptopuri, tablete, cărți, materiale didactice, cu documente justificative pentru decont până la încheierea proiectelor europene pe finanțare PNNR). Pentru personalul nedidactic, prima ar fi de 1.500 de lei, tot în două tranșe.

 

Oferta a fost respinsă ferm de către sindicate, care spun că „profesorii nu sunt asistați sociali” și că au nevoie de salarii mărite, nu de vouchere.

Peste 20.000 de cadre didactice au ieșit în stradă, marți, mulți dintre ei venind cu autocarele din alte județe. După ce au protestat în fața Guvernului, profesorii au plecat în marș până la Palatul Cotroceni: „Nu cedăm, ghinion!”.

Liderii sindicali au avut, tot marți, noi discuții cu premierul Nicolae Ciucă, la capătul cărora au anunțat că vor continua greva, pentru că Executivul refuză să le majoreze salariile. După ce manifestanții au ajuns la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis i-a primit la discuții pe liderii sindicali, la solicitarea acestora.

La finalul discuțiilor, sindicatele au anunțat că Iohannis s-a oferit să gireze un acord cu guvernul privind revendicările lor: „Miercuri, greva continuă, iar oamenii vor decide ce vor face în continuare”. În timp ce liderii sindicali anunțau concluziile discuțiilor de la Cotroceni, mulțimea din piață scanda „Nu cedăm”.

Sursa: https://www.hotnews.ro/

Alte subiecte :

Cine va fi președinte? Rezultatele de azi-noapte, dar și declarațiile celor doi candidați rămași în Turul doi

A fost o răsturnare incredeibilă de situație în urma alegerilor de azi-noapte. Candidatul independent Călin Georgescu a reușit să obțină majoritatea de voturi, urmat...

Fostul lider al PNL Timiș îl cere de urgență pe Bolojan în fruntea partidului

Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ca acesta să preia conducerea PNL,...

Citește și :