Guvernul promite primele măsuri din România Educată în 10 septembrie: Se schimbă finanțarea pentru învățământul preuniversitar VIDEO

30

​Guvernul ar putea adopta în data de 10 septembrie un proiect de Hotărâre de Guvern care va conține programul de implementare a proiectului România Educată, a anunțat joi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Una dintre măsuri vizează schimbarea finanțării sistemului de învățământ preuniversitar. Ministrul susține că finanțarea per capita și-a atins limitele, în condițiile în care sunt situații în rural unde sunt clase cu puțini elevi și finanțarea este practic de 4-5 ori mai mică decât în urban.

Premierul Florin Cîțu a declarat joi la prima întâlnire a Comitetului interministerial pentru implementarea proiectului România Educată, care reprezintă strategia de țară în Educație până în 2030, va avea finanțări adecvate din surse multiple. „România Educată e în PNRR, și anunț și pe această cale că PNRR va fi aprobat la finalul lunii septembrie, suntem in grafic cu PNRR.

În cadrul întâlnirii, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat primele măsuri concrete care se vor lua în perioada următoare. Acesta a spus că și-a asumat prezentarea în Guvern la data de 10 septembrie a unui proiect de Hotărâre cu programul de implementare a proiectului România Educată. Cîmpeanu a spus că acest act va conține 10 capitole cu implicarea fiecărui Minister, unul dintre acestea fiind cel referitor la finanțarea sistemului de învățământ preuniversitar.

„Având în vedere că finanțarea per capita a fost foarte bună, dar și-a arătat limitele, una din propunerile pe care mi le asum va fi combinarea sistemului de finanțare per elev cu sistemul de finanțare per formațiune. Pentru că sunt situații mai ales în mediul rural, sunt clase cu 5,6,7 8 elevi, pentru că nu sunt mai mulți, și beneficiind de finanțare per capita, sigur că finanțarea pentru acei copii va fi de 4-5 ori mai mică decât finanțarea dintr-o școală din mediul urban.

Ori noi trebuie să plătim profesorii cel puțin la fel, cel puțin de mulți și pentru, vrem noi, aceeași calitate. Asta nu se poate cu o finanțare de 4-5 ori mai mică. Și atunci să definim foarte clar și foarte înțelept, să prevenim abuzuri, în această combinație de finanțare între finanțare per elev și finanțare per formațiune acolo unde este nevoie. Sigur că toate astea sunt sub imperativul echității și calității în educație și răspunde și provocării de coborâre a nr celor care abandoneazăă școala.”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.