Guvernul își menține angajamentul de a găsi soluții pentru a majora primele pentru sportivii care obțin medalii, stabilind, la întâlnirea cu reprezentanții sportivilor, că va fi un mecanism clar de premiere pentru a nu mai apărea nemulțumiri, a declarat, duminică purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.
Reprezentanți ai Comitetului Olimpic și Sportiv Român și mai mulți sportivi au avut sâmbătă o întâlnire cu purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, și cu secretarul general Sorin Sergiu Chelmu.
Suciu a precizat că, la această întâlnire, sportivii au prezentat nemulțumirile lor, iar reprezentanții Executivului au explicat că au dorit să facă un lucru bun cu premierea handbalistelor și că toate sporturile și toate medaliile sunt importante.
„Sportivii au prezentat problemele lor, am încercat să le explicăm cum s-a ajuns la această neînțelegere. A fost o întâlnire foarte utilă, au înțeles cum a apărut această neînțelegere. S-a exagerat foarte mult cu așa-zisă polemică, am înțeles și noi punctele de vedere. Ei au înțeles că vrem să facem un lucru bun, au înțeles că nu vrem să facem discriminări. Am vrut să lămurim toate aceste lucruri și, pentru asta, invitația COSR a fost foarte bună”, a spus Suciu.
Potrivit lui Suciu, la întâlnire s-au stabilit „câteva lucruri” în perspectiva Olimpiadei în legătură cu „primele, premierele și nivelul acestora”.
„Guvernul își menține angajamentul de a găsi soluții pentru a face această majorare, pe baza unor criterii foarte clare. Să fie totul foarte clar: cât pot fi majorate primele, în ce condiții, să nu mai apară nemulțumiri. Toate sporturile sunt importante și toate medaliile sunt importante, să fie un sprijin pentru toate sporturile. Să avem performanță, că vom găsi resurse de premiere”, a adăugat Suciu.
Potrivit unui comunicat al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, președintele forului, Alin Petrache, a participat sâmbătă la această întâlnire pentru a încerca să găsească soluții echitabile referitoare la premierile acordate campionilor romani.
„A fost o întâlnire binevenită, pentru că am discutat despre mecanismele și cuantumul acestor premieri și am avut la masă ambele părți implicate: guvernanți și reprezentanți ai sportivilor. Este bine că s-a început cu echipa de handbal. Putem considera aceste premieri drept o bază pentru viitoarele premieri de la Campionatele Europene, Mondiale sau Jocurile Olimpice. Mi se pare normal însă să fie stabilit clar un cuantum și să dispară posibilitatea acelor dublări. Toate medaliile sunt la fel de importante pentru sportul românesc și pentru imaginea noastră în lume”, a declarat Alin Petrache.
Președintele COSR a precizat că, în cadrul întâlnirii, s-au atins și alte două subiecte la fel de importante: premierile naționale și premierile staffului tehnic.
„Din 2010 s-a renunțat la aceste premieri naționale, dar trebuie să înțelegem că, înainte de a fi campion european, mondial sau olimpic, sunt campioni în țara noastră. Pe de altă parte, trebuie să fim echitabili și în ceea ce privește staff-urile tehnice. Pe lângă antrenorii principali sau secunzi, performanțele nu se pot obține fără aportul medicilor, kinetoterapeuților, preparatorilor fizici, al analiștilor video, al managerilor, etc. Vom căuta și în continuare soluții pentru remedierea acestor anomalii legislative”, a mai precizat Alin Petrache.
La întâlnire au mai participat Mihai Covaliu, Andreea Chițu, Corina Căprioriu, Tiberiu Dolniceanu, Marian Drăgulescu, respectiv Sorin Chelmu, secretarul general al Guvernului, și Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Executivului.
Pe 23 decembrie, prim-ministrul Dacian Cioloș a premiat echipa națională de handbal feminin a României pentru obținerea locului III la Campionatul Mondial din Danemarca, componentele lotului urmând să primească fiecare câte 60.000 lei.
După apariția nemulțumirilor unor sportivi care au obținut medalii și nu au fost premiați la fel ca reprezentantele echipei naționale de handbal feminin, prim-ministrul Dacian Cioloș a explicat pe Facebook că dorința Guvernului a fost de a premia valoarea, performanța, nu de a dezbina.
„Prin premierea handbalistelor de la echipa națională, dorința Guvernului a fost de a premia valoarea și performanța, și nu aceea de a dezbina. Nu are nimeni de câștigat din disputa lansată în ultimele zile, decât în măsura în care această dezbatere ne ajută să progresăm, și nu să ne dezbinăm. Îmi propun să organizăm la începutul anului o discuție cu oamenii sportului, cu campionii sportivi, pentru a vedea cum putem evita pe viitor astfel de situații și, totodată, cum ne putem organiza pentru competițiile care vin. Bunul nostru cel mai de preț cred că este încrederea. Dezbinarea nu poate duce la nimic bun, mai ales în sport. Nu vreau să fiu eu cel care creează dezbinare. Mult succes tuturor sportivilor români în 2016! Noi vă vom fi alături!”, a scris Cioloș în 31 decembrie.