Guvernul blochează dezvoltarea orașelor din vestul țării

411

Oradea va pierde finanţări europene de 40 milioane de euro pentru şase proiecte, ca urmare a deciziei Autorităţii de Management din Ministerul Dezvoltării de a limita la 100% gradul de contractare a proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Regional.

„Autoritatea de management din cadrul Programului Operaţional Regional a blocat contractarea proiectelor europene pentru oraşele care deja şi-au dublat sumele de bani europeni faţă de programările iniţile. Oradea a depus proiecte în număr mare, au fost acceptate, iar acum ne-au limitat la un procent de 100%. În loc să mai luăm 40 milioane de euro, acum ne-au blocat la aceşti bani”, a declarat Ilie Bolojan.

Proiectele aprobate, a mai arătat edilul, pentru care nu s-a semnat încă un contract de finanţare, vor intra, cel mai probabil, pe lista de aşteptare din următorul ciclu de finanţare european..

Situaţia e cu atât mai încurcată cu cât, având promisiunea supra-contractării, pentru a economisi timp, Primăria a şi făcut licitaţiile. „Toate proiectele au studiile de fezabilitate făcute. Unele au deja contracte de proiectare, iar altele şi contracte de execuţie. Ca să nu avem surprize, în toate contractele am pus totuşi o clauză suspensivă, conform căreia nu se derulează dacă nu obţinem finanţarea”, explică Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primăria Oradea.

Oradea va pierde, astfel, finanţări europene pentru proiecte cum ar fi reabilitarea Bulevardului Nufărul şi amenajarea de centre de cartier în zonele Rogerius, Ioşia, Nufărul şi Parcul 1 Decembrie.

Pe lista proiectelor care vor fi trecute în aşteptare se mai numără amenajarea a 6 hectare de parcuri în zone precum cartierele Grigorescu şi Soarelui sau străzile Ion Bogdan şi Ciheiului.

Directorul ADR Nord-Vest, Marcel Boloş susţine, însă, că există posibilitatea ca proiectele rămase fără finanţare să nu sunt pierdute, ci doar amânate. „Comisia Europeană îţi asigură un buget de 100%. Ce depăşeşte acest procent devine atributul statului membru. Autoritatea de Management a luat această măsură de temporizare ca să nu rămână cu proiectele contractate fără să aibă sursă de finanţare”, spune Boloş despre decizia ministerului.

Măsurile legislative adoptate de Guvern au mai văduvit bugetul local de circa 6,3 milioane euro, adică o treime din bugetul de investiţii al oraşului după ce municipalitatea a fost forţată să preia din acest an de la nivel central obligaţia de a asigura indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi salariile însoţitorilor acestora, în schimbul promisiunii de majorare de la 41,75% la 60% a cotei din impozitul pe venit cuvenit bugetului local.

În plus, deşi în Legea bugetului de stat Oradea figurează cu alocări de 189,5 milioane lei din impozitul pe venit, din cele 94,7 milioane lei cuvenite pe primele 6 luni a primit doar 87,2 milioane lei, ceea ce înseamă o „gaură” de 7,5 milioane lei, care la final de an se va ridica la 15 milioane lei.
sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.