Decidenţii guvernamentali s-au angajat să definească, în regim de urgenţă, un mecanism legal prin care unităţile sanitare vor putea să utilizeze sume provenite din venituri proprii pentru acoperirea necesarului financiar care să permită acordarea salariilor şi sporurilor în cazul categoriilor de salariaţi aflate în situaţia de a pierde venituri în urma aplicării Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi a regulamentul de sporuri în domeniul sănătate şi asistenţă socială, informează, vineri, Federaţia SANITAS.
În paralel, autorităţile au promis rediscutarea noii legislaţii privind salarizarea, dă asigurări SANITAS.
„Astăzi, 13 aprilie 2018, membrii Consiliului Naţional al Federaţiei SANITAS din România au dezbătut problemele apărute în instituţiile sanitare şi de asistenţă socială din toată ţara în urma aplicării, de la 1 martie 2018, a noului sistem de salarizare. În acelaşi timp, în această dimineaţă, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ai Ministerului Finanţelor şi cei ai Ministerului Muncii au invitat conducerea Federaţiei SANITAS la o discuţie privind soluţiile care ar putea fi aplicate în perioada imediat următoare, pentru a evita pierderile de venituri salariale care ameninţă mai multe categorii de angajaţi din sistem. Decidenţii guvernamentali s-au angajat să definească, în regim de urgenţă, un mecanism legal prin care unităţile sanitare vor putea să utilizeze sume provenite din venituri proprii, pentru acoperirea necesarului financiar care să permită acordarea salariilor şi sporurilor în cazul acelor categorii de salariaţi aflate în situaţia de a pierde venituri în urma aplicării Legii 153/2017 şi HG 153/2018”, afirmă sindicaliştii, într-un comunicat remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, soluţia pe termen scurt presupune acordarea unor stimulente financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe ţară, care să acopere eventualele pierderi, conform prevederilor art. 193, alin (6) din Legea 96/2006 (în cazul instituţiilor sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii), respectiv conform art. 199, alin. (2) din Legea 95/ 2006 (în cazul instituţiilor aflate în subordinea autorităţilor publice locale).
În paralel, reprezentanţii guvernamentali au promis rediscutarea noii legislaţii privind salarizarea. Se urmăreşte eliminarea situaţiilor generate de obligativitatea încadrării în procentul de 30% pe ordonator principal de credite, care a condus la situaţii paradoxale, în care sporurile acordate angajaţilor din spitalele de importanţă naţională sau cele cu largă adresabilitate sunt mai mici decât în spitalele de mici dimensiuni.
„În aceste condiţii, membrii Consiliului Naţional SANITAS au hotărât că până joi, 19 aprilie 2018, să reia discuţiile cu managerii unităţilor sanitare, cu autorităţile locale şi cu toate instituţiile implicate în finanţarea sistemului sanitar, pentru punerea în practică a soluţiei oferite de partea guvernamentală”, se precizează în comunicat.
În plus, liderii SANITAS spun că vor colecta documente doveditoare (fluturaşi de salariu) în baza cărora să se poată face o analiză clară şi completă a diferenţelor de salarizare înregistrate în luna martie 2018, comparativ cu februarie 2018, pe categorii profesionale, de nivel de pregătire şi de unităţi angajatoare.
„Membrii Consiliului Naţional au luat aceste decizii, conştienţi fiind de toate nemulţumirile acumulate în sistemul de sănătate şi asistenţă socială, de aşteptările membrilor noştri de sindicat, dar şi de faptul că, până la primirea salariilor corespunzătoare lunii martie 2018, impactul aplicării noului sistem de salarizare nu poate fi evaluat în toată dimensiunea sa. Considerăm că în data de 19 aprilie vom avea la dispoziţie informaţiile necesare pentru a lua o decizie argumentată referitoare la reacţiile sindicale următoare”, spun liderii SANITAS.
sursa: Agerpres