Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș și Primăria Orașului Ciacova încearcă să revitalizeze mișcarea turistică în județul nostru prin atragerea zonei de pustă din jurul micului oraș în circuitul celor ce vor să vadă și altceva decât munte și mare. Așa ceva nu exista aici, dar nu lipsesc alte atracții mai simple. O bogăție a locurilor, sunt cele mai gustoase preparate locale ce se păstrează din vechime.
O mâncare simplă, dar foarte gustoasă este păturata locală. Pe cât este de naturală și simplu de făcut, pe atât este de atractivă pentru gurmanzi. Este plăcintă (sau ștrudel) ori Strudelknöde (Strudelknedli), fără umplutură, făcută doar din apă faină de cea mai bună calitate așa cum se măcina cândva la Ciacova, sare și un pic de unsoare. Dacă era perioadă de post se făcea cu un pic de ulei sau dacă permitea vremea cu unsoare de porc. Colacul se așeza peste mâncarea de cartofi (cu afumătură sau cârnați) și se cocea încet, doar la aburul mâncării. Așa ieșeau două feluri dintr-o singură cratiță. Este un fel simplu adus pe aceste meleaguri de șvabii din primul val de migrație imediat după inceperea colonizărilor pe aceste meleaguri. Era la îndemâna celor sărmani fiind cu ingrediente puține. Dar și cei înstăriți o făceau, însă mai adăugau și altele cum ar fi un șol de smântână groasă (Millirahm).
Germanii au cam plecat din pusta bănățeană, dar mâncarea a rămas. O fac cam la fel și românii și ungurii ori sârbii din zonă. Acum se mai face și cu umplutură uneori.
Pentru acest fel de mâncare se va organiza, în 9 iunie 2018, prima ediție a evenimentului intitulat Festivalul Păturatei la Ciacova.
Evenimentul completează demersurile APDT Timiș de promovare turistică a orașului Ciacova, după ce în urmă cu trei ani a fost lansat primul material tipărit care prezenta Cula din Ciacova ca unul dintre obiectivele turistice importante ale zonei.
Alături de Filip Petru, primarul orașului Ciacova și conferențiar doctor Cipriana Sava, consilier cu probleme de turism a primăriei Ciacova, APDT Timiș aduce, în fața timișorenilor și altor potențiali turiști, posibilitatea de a petrece o zi în orașul aflat la doar 35 de kilometri de oraș mizând pe componenta gastronomiei.
Astfel, împreună cu specialiștii din Ciacova, au fost identificate elemente de gastronomie specifice locului precum: Păturata pe crumpi, un fel de mâncare tradițională pe care până astăzi fiecare familie din zonă l-a interpretat trecându-l prin filtrul timpului, al gustului, dar și al posibilităților financiare, pentru că – desi la origini păturata era o rețetă simplă, din aluat și cartofi – multe dintre familii au reinterpretat-o și au introdus carnea sau cârnații în componența rețetei.
Sunt invitați toți curioșii să descopere Păturata pe crumpi degustând acest produs nu doar la Festivalul Păturatei, ci și în oraș, la unul dintre restaurantele din Piața Mare, o altă locație plină de istorie, promovată în cadrul demersurilor de dezvoltare turistică a Ciacovei.
Între alte obiective turistice ale orașului Ciacova se numără Muzeul din Ciacova ce are o seamă de artefacte vechi dezgropate chiar din apropiere. Ciacova fiind locuită probabil continuu din perioada bronzului. Casa natală Dositej Dimitrije Obradović cel ce a fost scriitor iluminist de seamă al Serbiei este iarăși demnă de a fi văzută.
În apropiere în satul Cebza se află o foarte veche biserică din lemn chiar în cimitirul satului. Toate acestea sunt promovate de APDT în pliantul „Călătorește în Timiș!” Dar în scurt timp Ciacova poate deveni o alternativă de turism de o zi fiind foarte aproape de Timișoara.