Analiștii vieții politice din România semnalează îndepărtarea tot mai clară dintre premierul Sorin Grindeanu și liderul PSD, Liviu Dragnea.
Pe lângă semnele clare de răcire a relaţiilor dintre cei doi, unele numiri la Palatul Victoria par a fi fost făcute fără a fi trecute prin filtrul decizional din Kiseleff numărul 10. Grindeanu pare a se pregăti pentru zile negre, aşa că a copiat modelul Boc, înconjurându-se cu o echipă formată din foşti colaboratori şi apropiaţi.
Dacă distanţa dintre cei doi social-democraţi pare să se adâncească, altfel stau lucrurile cu numirile la Palatul Victoria. Iniţial, orice desemnare de ministru, secretar de stat, şef de agenţie sau înalt funcţionar, trecea prin biroul şi pe masa lui Liviu Dragnea. Treptat, mulţumit că cei fideli intereselor sale au ocupat posturile dorite în Guvern pentru ei şi protejaţii lor, liderul PSD a slăbit hăţurile, iar premierul garantat de el a venit cu decizii care amintesc de comportamentul unui alt premier, Emil Boc.
Fostul prim-ministru PDL a devenit cunoscut şi pentru numirile controversate făcute în timpul guvernării sale dintre foştii săi colaboratori de la Cluj – de la numirea ca şefă de cabinet a Ştefaniei Ferencz, cea mai fidelă colaboratoare a sa, până la instalarea nepoatei sale într-un post de consilier guvernamental. Virgil Andreieş, fostul şef al Curţii de Apel Cluj a devenit, la acea vreme, şeful Consiliului Superior al Magistraturii, Raluca Elena Irofti, din inspector în Primăria condusă de Boc, a fost cooptată de fostul şef în echipa sa de consilieri, iar Cynthia Curta devenit din asistenta profesorului Boc la Universitatea Babeş-Bolyai, subprefect, apoi inspector guvernamental şi ulterior consul general la Barcelona. Consilier al premierului şi apoi, secretar de stat la Educaţie, a fost numit de Boc şi Cătălin Baba, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi pe vremea când lucrau amândoi în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.
Coincidenţă sau nu, Sorin Grindeanu urmează modelul patentat de fostul premier. Ca şi Emil Boc, Grindeanu a venit din provincie din postura de ales local, cea de președinte al CJ Timiș. Iar pe oamenii cu care a lucrat acolo nu i-a uitat. Cel mai recent caz este al Simonei Ţeighiu-Jurj, desemnată secretar de stat la Ministerul Economiei. Social-democrată cu acte în regulă, vice la filiala de femei a PSD Timişoara, în vârstă de 35 de ani, ea a activat, în plan local ca director economic în cadrul Autorității Rutiere Române.
Un alt secretar de stat adus de Grindeanu de la Timiş direct la Educaţie este fostul deputat Petru Andea, vice PSD la nivel judeţean, cunoscut pentru trecutul şi demnităţile sale politice din perioada comunistă.
Pentru foştii consilieri personali, actualul premier a rezervat o serie de posturi importante. Alexandru Chirilă este actualul său şef de cabinet, Eva-Georgeta Andreaş a fost propusă în consiliul de administraţie al Nuclearelectrica, iar un alt consilier din perioada conducerii CJ Timiş, Valentin Korman, este noul vicepreședinte al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN).
Sursa: Știri pe Surse