Salariaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara, din cadrul Federaţiei Sindicale Sanitas, au pichetat, luni dimineața, intrarea în unitatea medicală, cerându-şi drepturile salariale.
Chiar dacă salariile le-au fost majorate, tăierea sporurilor din Sănătate a făcut ca unii angajați să primească, lunar, mai puţini bani decât înaintea creșterilor salariale.
Nemulțumiți de această situație, angajații din sistemul sanitar au ieşit astăzi în stradă, începând cu ora 9, cerând „calcularea sporurilor şi a altor drepturi salariale la salariul de bază actual conform ultimului act normativ în vigoare”.
Oamenii au aviut în mână pancarte pe care erau scrise următoarele mesaje: „vrem plată pentru munca prestată”, „sunt drepturile tale, nu renunţa la ele”, „ asigurarea resurselor financiare în sistemul sanitar”, „renegocierea în regim de urgenţă a legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice” sau „vrem contracte de muncă colective negociate”.
Livius Cârstea, preşedintele Sanitas Timişoara, nemulţumit de ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate, a declarat: „Ceea ce au reuşit să facă politicienii într-un an şi jumătate este o mare dezbinare, prin această politică salarială, dând unora mai mult, iar altora mai puțin. Tot ce mişcă într-o unitate sanitară merită la fel, adică atât medicii, cât şi restul personalului sanitar au aceleași drepturi. Ca să existe un act medical de calitate este nevoie şi de tehnicienii din sănătate. Suntem aici pentru că această Lege a Salarizării, nu i-a cuprins nici pe farmacişti, nici pe biologi, nici pe biochimişti, nici pe chimişti sau pe toţi asistenţii medicali, şi de ce nu, pe toţi medicii” a spus Livius Cârstea.
Printre cei care au protestat asăzi în faţa Spitalului Judeţean s-au mai aflat şi farmacişti, dar şi personal tehnic şi administrativ, ce au ieşit să tragă un semnal de alarmă, nemulţumiţi fiind de Legea Salarizării, prin care politicienii au făcut o discriminare faţă de categoriile de personal, salariile fiind mărite doar la o parte dintre medici sau asistenţi, restul având aceleaşi salarii de anul trecut. Şi farmaciştii sunt nemulţumiţi că în loc să le crească salariul, s-au trezit cu scăderea a venitului, prin reducerea sporurilor de la 15%, la 10%. S-a scandat „Vrem dreptate” şi s-au auzit vuvuzelele şi fluierături, oamenii fiind nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă cu salariile lor.
Protestul de avertisment a ținut până la ora 11.
Mihaela Păunescu