Școlarii din primele clase ar putea rămâne fără profesori de educație fizică.
O bună parte a personalului din învățământul preuniversitar, ce este afiliat la sindicatul Spiru Haret, s-a aflat azi în grevă japoneză. Motivul protestului este întemeiat pe solidaritate cu unii colegi ce ar putea să-și piardă locul de muncă dacă se va aplica o hotărâre ce acum este doar sub formă de propunere.
Mai exact se dorește ca, la primele clase, activitatea de educație fizică ce până acum era susținută de profesori cu această calificare, să fie transformată în altceva și cu un alt personal. Orele de educație fizică s-ar transforma în ore de jocuri și mișcare ce ar intra în atribuțiunile dascălilor ce predau de la clasele întâi până la cele de a patra.
Învățătorii ce și așa au destule pe cap ar putea prelua aceste ore, dar nu este firesc dacă există profesori pentru acest lucru, să facă ei aceste ore.
Dacă se va aproba această formă ciudată de predare a educației fizice, măsura va intra în vigoare din toamnă, odată cu noul an școlar ce va începe în septembrie.
La nivelul unui județ ca al nostru vor fi câteva zeci de cazuri de profesori ce-și vor pierde normele didactice.
La o unitate de învățământ cum este Colegiul Bănățean cu peste 2500 de elevi se pierd aproape două norme, adică o normă întreagă și circa 0.90. Deci doi oameni rămân pe drumuri. Un dascăl cu experiență va putea acoperi aceste ore, ne explică învățătoarea Oana Crâstoiu, de la această școală.
Dar este o măsură de minimă solidarizare cu profesorii de educație fizică, ce pot induce mai bine în educația celor mici, principii de viață sănătoasă și de mișcare. Este foarte bine știut faptul că apar la vârste tot mai fragede probleme de alimentație nepotrivită și de sedentarism exagerat în defavoarea mișcării organizate în aer liber.
Încă nimic nu este sigur cu această măsură aberantă. Se duc discuții între sindicate și responsabilii din minister pentru retragerea acestei propuneri. Dar nu este normal ca atât de des să se facă experimente cu cei mici, susțin dacălii.