3 C
Timișoara
luni 25 noiembrie 2024

Grevă generală în învățământ! Ce se întâmplă cu examenele în derulare și cu cel de bacalaureat

Profesorii vor organiza o grevă de avertisment miercuri, între orele 11.00 și 13.00, iar sindicatele din educație anunță că decizia este ca din 22 mai să aibă loc și o grevă generală în unitățile de învățământ unde există membri de sindicat, nemulțumirile vizând în special salariile cadrelor didactice.

Reprezentanții federațiilor din educație – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” – au susținut marți o conferință de presă în care au anunțat deciziile luate, spunând că Guvernul nu s-a ținut de promisiuni: „După cinci luni de proteste, Guvernul României, din păcate, a fost impasibil. Au fost doar promisiuni nepuse în practică”.

Examenele naționale „ar putea fi bulversate”

Liderii sindicali spun că este prima grevă generală care se declanşează la final de an şcolar, astfel că examenele naţionale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – „ar putea fi bulversate”:

  • „Nu uitați, este prima grevă generală la final de an școlar. Au existat doar două greve generale – în 2000, în iarnă, și în 2005 (…)
  • Nemulțumirea a ajuns la extrem. Dragi colegi, dacă v-ați săturat să fiți umiliți, protestați! Fiți adevărate modele pentru copiii noștri, să lupte pentru drepturile lor”.

„Părinții trebuie să fie alături de noi”

  • „Fac apel către părinți să înțeleagă și recomandăm, în același timp, să țină copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% au votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari.
  • Este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine să stea cu ei. Acolo unde sunt colegi care au spus nu, nu au decât să se ocupe de ei, dar grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează.
  • De aceea, părinții trebuie să fie alături de noi, să înțeleagă că dacă ai lor copii vor să aibă un învățământ de calitate nu se poate ca dascălii să fie în continuare umiliți, nu se poate ca în anul 2023 un profesor debutant să câștige 2.500 de lei, a spus liderul FSLI, Simion Hăncescu.

Liderii sindicali au vorbit și despre riscul blocării examenelor naționale „dacă guvernanții nu se vor așeza la masa discuțiilor”.

Ei au spus că s-ar fi așteptat ca după protestele din stradă de săptămâna trecută se așteptau să fie chemați la discuții, însă „guvernanții își împart portofolii”.

Referendum: peste 71% din cadrele didactice sunt de acord cu declanșarea unei greve generale

Colegiul național al liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ a decis luni organizarea mai multor acțiuni de protest. În decizia adoptată de FSLI se precizează că rezultatele referendumului organizat în rândul membrilor de sindicat arată că 71,29% dintre aceștia ar fi de acord cu declanșarea grevei de avertisment începând din 22 mai.

Deciziile FSLI:

  • „În data de 17 mai 2023 se desfășoară greva de avertisment în instituțiile și unitățile de învățământ unde există membri de sindicat ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, în intervalul orar 11:00-13:00.
  • Se declanșează greva generală începând din data de 22 mai 2023, în instituțiile și unitățile de învățământ unde există membri de sindicat ai Federației Sindicatelor Libere din învățământ”.

Peste 10.000 de sindicaliști din învățământ au ieșit în stradă, în ultima săptămână, revendicările fiind de natură salarială, dar și privind infrastructura de educație. Sindicaliștii s-au întâlnit în fața Guvernului și au plecat în marș pe Calea Victoriei spre Parlament.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” spunea că acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special angajaţii – personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar. Sindicatele din educaţie au început protestele încă din aprilie, când au pichetat timp de două zile sediul Guvernului.

Revendicările federaţiilor sindicale din educație:

  • „Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
  • Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

AUR a ratat ținta la prezidențiale

Nici la sediul Alianței pentru Unirea Românilor situația de la orele serii nu era prea strălucită. Ba se poate spune chiar că tristețea era...

FOTO | Cât de sumbru poate deveni viitorul României? Iată primele rezultate ale alegerilor

Rezultate parțiale alegeri prezidențiale primul tur, 25 noiembrie ORA 00:35 Spre nedumerirea multor români, un candidat neașteptat pare că se află pe primul loc la...

Citește și :