Green Energy – tehnologie și inovație FOTO-VIDEO

303


Resursa de timp nu este regenerabilă

Green Energy – tehnologie și inovație
Sub această titulatură au început azi la Timișoara lucrările unui important congres științific rezevat tinerilor cercetători fie ei studenți, masteranzi sau doctoranzi ce studiază energiile regenerabile și curate ce ar trebuie să proiecteze un viitor mai acceptabil pentru omenire. Toate resursele sunt deosebit de importante dar, așa cum sublinia rectorul Cosmin Popescu în fața unei săli arhipline, una din cele mai importante resurse nu este regenerabilă. Resursa de timp, odată irosită, nu mai poate fi recuperată. Și acest aspect trebuie avut în vedere de tinerii specialiști când se apucă de studiu.

– Domnule rector Popescu vă rugăm să ne explicați prin ce este deosebit evenimentul organizat de universitate dumneavoastră astăzi în acest ambient atât de elegant? După cum vedem are o amploare semnificativă atât prin invitații speciali dar și prin multitudinea de evenimente ce se cumulează în această zi. Dați-ne câteva elemente despre simpozionul Universității de Științele Vieții „regele Mihai I al României” din Timișoara.
– Astăzi este un moment special pentru universitate dar nu numai pentru noi ci și pentru orașul Timișoara și zona academică pentru că foarte mulți tineri cercetători din universitatea noastră, prezenți aici dar și tineri din România de la câteva alte universități și de asemnea tineri cercetători veniți din peste 15 țări. Am așezat acest eveniment sub girul unei tematici foarte importante pentru noi ca țară. Este vorba de „Green Energy”, ce este energia regenerabilă ținând cont de direcția de cercetatre a univesității noastre în domeniul Științelor Vieții.
Trebuie să mai spun că în a doua parte a lucrărilor și prezentărilor de astăzi, unele în plen iar altele pe secțiuni, aici la sala de conferințe dar și la univesitate, vom mai avea și decernarea unui titlu de Doctor Honoris Causa unui român plecat în Statele Unite de la o vârstă tânără. Cea mai mare parte a lucrat și studiat peste Ocean în cercetare, dezvoltare și business. Așa cum vreți vedea și din expunere de motive a reușit să scoată în evidență România și oamenii valoroși ai țării. Așa cum declară și domnul inginer Ioan Cosmescu, dânsul este tot timpul cu sufletul și cu gândul la România. A reușit din punct de vedere financiar, a reușit din punct de vedere profesional.
De ce astăzi și aici vom decerna acest titlu de Doctor Honoris Causa… Pentru că dumnealui cred că reprezintă pentru generația tânără un model și o inspirație în domeniul cercetării. Iată că poți să devii un om de succes în afaceri și din zona cercetării și inovării.

Vădit emoționart și plăcut impresionat de faptul că este invitat de onoare la un congres științific al tinerilor domnul Iona Cosmescu a binevoit să transmită câteva gânduri cititorilor noștri.

– În dubla dumneavoastră calitatea de român din naștere dar și de cercetător american spuneți-ne unde se găsește România față de Statele Unite (pe care le știți cel mai bine) ca nivel de cercetare și de aplicabilitate a celor studiate?
– Eu când am plecat în Statele Unite eram hotărât să dovedesc că sunt român și că pot să fac cel puțit tot atât cât ei, dacă nu chiar mai bine. Însă pentru mine… eu întotdeauna am fost român. Nu se poate să-ți uiți rădăcinile de unde ai plecat. Din acest motiv eu stau mai mult pe aici, cu toate că am o fabrică în Stalele Unite și amtot acolo toate brevetele de invenții (de fapt sunt valabile în toată lumea). Dar eu îmi petrec dintr-un an cel puțin opt luni în România și patru în afară.
– Spuneți-ne cât de bine se pot aplica invențiile dumneavoastră în contextul românesc.
– Absolut perfect! De altfel avem și acum produse pe piața românească cu un foarte mare succes. Categoric (invențiile din domeniul medical) se pot aplica în toată lumea. Însă am vrut neapărat să le introduc aici în țara mea.
– Din punctul dumneavoastră de vedere, atât ca cercetător în domeniul dublu al ingineriei și al medicinei dar și ca om de afaceri care produce aceste aparate medicale, aveți de gând să deschideți o secție, poate o fabrică și aici în România?
– Da! Deja am încercat dar, din păcate, am dat greș. Am încercat treaba asta. Am deschis o firmă la Orăștie. Dar așa cum am aflat și în Statele Unite, cel mai bine este să faci totul singur. Dacă altcineva se ocupă de treabă nu merge ca lumea. Dar am de gând, categoric, să deschid și aici o filială.

Domnul Ioan Cosmescu este unul din pionierii ce au revoluționat producția și folosirea laserelor în chirurgie. De asemenea este proprietarul companiei „IC Medical Inc.” lider pe piața de dispozitive medicale, cu sediul în Phoenix, Arizon. Aici se se dezvoltă și se produc dispozitive și se fac cercetări noi în tehnici chirurgicale cu radiofrecvență, angioplasmă și lasere. De asemenea sunt produse și sisteme de evacuarea și filtrarea fumului chirurgical în salile de operație. Dar gama de produse ce pleacă din fabrică este deosebit de vastă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.