-2.9 C
Timișoara
joi 16 ianuarie 2025

Gottlob începe să semene cu Cannes

Gottlobul se aseamănă din ce în ce mai mult cu Cannes. Cine vrea să se afirme în cinematografie trebuie să fi fost aici. Nu poți călca pe covorul roșu dintr-o capitală a celei de a șaptea arte dacă nu ai trecut prin capitala lubeniței bănățene. Un premiu acordat la festivalul de film din pusta noastră este un certificat de pătrundere în lumea cineaștilor cu ștaif. Chiar și designerii ce au ales culoarea covoarelor se spune că s-au inspirat de la miezul colorat și parfumat al fructelor răcoritoare de Gottlob.

Șase filme din Austria, Croația, Polonia, Rusia, Serbia și Ucraina concurează în acest an pentru Marele Premiu și Premiul Publicului la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timișoara.

„A fost greu să aleg doar șase titluri din cele câteva zeci văzute. Am încercat să obțin o competiție echilibrată, care să propună deopotrivă descoperiri și filme ale unor regizori ceva mai cunoscuți. Cred că sunt șase filme ambițioase și capabile să intrige și, de ce nu, să emoționeze”, a declarat criticul Ionuț Mareș, selecționerul competiției Ceau, Cinema!

Debuturi sau filme ale unor autori consacrați, cele șase titluri noi oferă o privire asupra diversității și calității cinematografiei de autor central și est-europene. Ajunsă în acest an la a doua ediție, competiția Ceau, Cinema! propune atât descoperiri, cât și filme care au avut nominalizări sau premii la mari festivaluri precum cele de la Cannes, Karlovy Vary, Sarajevo, Toronto, Salonic, Varșovia sau Tallinn.

Din Austria vine cel de-al doilea film al regizorului și muzicianului Peter Brunner, unul din tinerele talente ale cinematografiei austriece. Câștigător al Premiului Special al Juriului la Karlovy Vary în 2015, ‘Cei care cad au aripi’ (‘Those Who Fall Have Wings’) este un film poetic și senzorial despre o adolescentă cu o sensibilitate aparte care începe să ia contact cu greutățile existenței.

Bine primit la festivalurile de la Gdynia, Roma sau Glasgow, ‘Soră-mea’ (‘These Daughters of Mine’), al doilea film al regizoarei poloneze Kinga Debska, are în distribuție câțiva dintre cei mai cunoscuți actori polonezi ai momentului. Un film cu un subiect universal și emoționant: încercarea a două surori de a face față ideii că părinții lor se apropie de sfârșitul vieții.

Cel de-al doilea film din competiție regizat de o femeie este ‘Cântarea Cântărilor’ (‘Song of Songs’), al treilea lungmetraj al cineastei ucrainene Eva Neymann, stabilită în Germania. Proiectat în festivaluri precum cele de la Karlovy Vary, Toronto sau Salonic și lăudat pentru stilul său îndrăzneț și neconvențional, ‘Cântarea cântărilor’ spune povestea unei fete și a unui băiat care fac o pasiune tăcută unul pentru celălalt, într-o comunitate evreiască la începutul secolului 20.

Prezentat în 2015 în proiecție specială la Cannes, unde a fost nominalizat pentru Camera d’Or, și în competiția de la Sarajevo, ‘Panama’ este debutul tânărului regizor sârb Pavle Vuckovic. Un film extrem de actual, pulsând de viață și pasiune, despre obsesia mistuitoare a unui tânăr pentru o fată atrăgătoare și misterioasă.

Din Rusia vine o proaspătă și revigorantă descoperire, ‘Front rece’ (‘Cold Front’), debutul în regie al unui fost influent critic de film, Roman Volobuev. Un thriller sentimental, în care relația unui cuplu plictisit — și retras pentru vacanța de iarnă într-o casă izolată la malul mării, în nordul Franței — este pusă la încercare de apariția unei rusoaice frumoase, cu intenții nu foarte clare.

Prezent în festivalurile de la Varșovia, Belgrad sau Sofia, ‘Viața e o trompetă’ (‘Life is a Trumpet’) este al treilea lungmetraj al lui Antonio Nuic, cunoscut regizor croat născut în Bosnia. Deopotrivă emoționant și plin de umor, ‘Viața e o trompetă’ este o reconfortantă dramedie despre problemele și relațiile complicate dintr-o familie contemporană.

Actorii Alină Ilea și Alexandru Papadopol și regizorul Răzvan Georgescu alcătuiesc juriului celei de-a doua ediții a competiției Ceau, Cinema!, care va stabili câștigătorul Marelui Premiu, în valoare de 1.000 euro.

Spectatorii vor vota Premiul Publicului în valoare de 500 euro.Va fi acordat și un trofeu pentru film independent sau de debut, în valoare de 500 euro, pentru care sunt eligibile filmele din toate secțiunile festivalului.

În 2015, trofeul Ceau, Cinema ! A fost câștigat de filmul ‘Îngerul Atotputernic’ (‘The Mighty Angel’), al regizorului polonez Wojciech Smarzowski, în timp ce Premiul Publicului a ajuns la filmul ‘Viața de apoi’ (‘Afterlife’), al regizoarei Virag Zomboracz din Ungaria.

Competiția Ceau, Cinema! oferă un cadru de exprimare cineaștilor din țările cu minorități tradiționale în regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, Israel, Italia, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria).

A treia ediție Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 14 — 17 iulie, la Timișoara și Gottlob (prima localitate rurală din România cu un cinematograf recondiționat). Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

„Pana Dimineața” lansat de trupa The Bandits

Trupa The Bandits lansează o piesa nouă și pregătește albumul 2 Până Dimineață este numele melodiei iar videoclipul a fost filmat la Fundația Județeană...

Ziua Culturii Naționale, călătorie cu tramvaiul poeziei

Sărbătorită pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale este cel mai potrivit moment din an pentru a pune în valoare ce este al nostru, ce...

Citește și :