Goana după studenți în plin declin demografic! Ce fac universitățile timișorene pentru a-i atrage pe tineri

332

Timișoara este un mare centru universitar. Fără studenții care învață aici, nici economia și nici dezvoltarea orașului nu ar fi fost pe trepte ascendente, ca în ultimii 30 de ani. În orașul de pe Bega studiază tineri din toate colțurile țării și ale lumii. Se învață, la cel mai înalt nivel, medicină, inginerie, literatură, economie, științe exacte și artă. Asta pentru că Timișoara oferă patru universități de top național. De curând, toate școlile superioare și-au deschis porțile pentru un nou an universitar. Mii de boboci au fost întâmpinați cu zeci de beneficii pe care universitățile le oferă. În acest material vom face o radiografie a universităților din Timișoara, cu bune și cu rele. Vom vedea unde învață studenții, unde trăiesc, unde se pot relaxa și unde universitățile mai au de lucrat pentru a oferi un învățământ la nivel european.

Universitatea Politehnica Timișoara, între tradiție și modernism.

Universitatea Politehnica Timișoara este cea mai veche din oraș. Peste un an, va împlini un secol de existență. Centenarul școlii superioare îi obligăpe cei din conducerea instituției să mențină un învățământ de calitate, respectând tradiția, dar și să modernizeze constant spațiile de studiu, cazare și relaxare. Poate unul dintre cele mai importante atuuri ale UPT este faptul că oferă spații de cazare tuturor studenților săi. Tinerii au la dispoziție, și în acest an, peste 6.000 de locuri în cămine, la prețuri care încep de la 160 de lei și pot ajunge la peste 200 de lei lunar, dacă cel cazat studiază la altă universitate.

Anul universitar a început aici în 24 septembrie. Cei peste 2.800 de boboci au primit cazare în cămine renovate, camerele dispunând de 2, 4 sau 5 paturi. Tinerii au la dispoziție televizoare și frigidere, iar la fiecare palier este amplasată o bucătărie cu plite moderne. De asemenea, pe fiecare etaj se găsește o spălătorie. Pentru confortul studenților, în vară au fost cheltuite aproape 300.000 de euro; s-au zugrăvit camerele căminelor și sălile de curs. S-au renovat laboratoare și s-a cumpărat echipamente noi.

Un beneficiu important pentru cei care învață la Universitatea Politehnica este accesul la baze sportive moderne. Poate cele mai noi echipamente, terenuri de sport sau bazine de înot sunt la Politehnica. În Baza 2 au fost investiți, de-a lungul anilor, milioane de lei pentru ca tinerii să aibă acces la terenuri de fotbal, la un bazin olimpic, dar și la saună sau la o pistă de alergare. Sport se poate face și pe Stadionul „Știința”. Aici atleții se antrenează zilnic, dar porțile terenurilor sunt deschise pentru orice student al UPT.

De departe, un spațiu important pentru studenții de la Politehnica este Biblioteca Universitară. Aceasta este cea mai modernă din țară, deși are o istorie la fel de veche ca unitatea de învățământ superior.

La începutul secolului al XX-lea se simţea din ce în ce mai mult nevoia unei instituţii universitare cu profil tehnic în zona de vest a României. În anul 1920, prin Decret Regal, s-a hotărât înfiinţarea bibliotecii, prin articolul 38, care prevedea: „Personalul administrativ al Şcoalei… cuprinde, în afară de director şi subdirector, un bibliotecar”.

Funcționarea bibliotecii a început în clădirea şcolii primare de pe strada Telbisz, unde a activat până în anul 1947, când colecţiile acesteia au fost mutate în sediul de pe strada Piatra Craiului. După numai şase luni de la începerea primului an universitar timişorean, se poate vorbi efectiv de constituirea colecţiei bibliotecii, fondul iniţial de publicaţii fiind obţinut prin generozitatea celor dintâi dascăli. Primul bibliotecar menţionat în Anuarele Şcolii a fost Eustaţiu Pandele.

Activitatea a continuat, în toţi anii care s-au scurs, paralel cu activitatea școlii, biblioteca asigurând suportul material al pregătirii studenţilor şi al activităţii de cercetare. După 1989, Biblioteca Universităţii Politehnica a devenit nu doar depozitara valorilor culturii tehnice, ci şi cea care, prin ajutorul oferit de tehnica informaţională a acestui început de mileniu, diseminează informaţii de ultima oră şi oferă posibilitatea regăsirii acestora prin metode moderne.

În 2006 a început construirea bibliotecii de pe Vasile Pârvan, nr. 2. Cu peste 11 milioane de euro, 8 ani mai târziu, noul spațiu de lectură și-a deschis porțile. Sunt aici peste 700.000 de volume disponibile tinerilor, echipamente Xerox, săli moderne cu computere, un spațiu de studio deschis 24 de ore, iar când oboseala își lasă amprenta, studenții pot bea o cafea de calitate la parterul bibliotecii.

Sala polivalentă, un proiect împotmolit

O mare problemă pentru Universitatea Politehnica Timișoara este realizarea unei săli polivalente. Conducerea UPT, în parteneriat cu Primăria Timișoara, a început construirea unei astfel de săli, încrezătoare că atât orașul, cât și tinerii vor avea parte numai de beneficii. Din păcate, proiectul s-a împotmolit și, după 8 ani, nici gând de sală de 3.000 de locuri.

Totul a început în 2010. Licitația a fost câștigată de asocierea Marrati–Euroconstruct. Totul a mers bine timp de 3 ani. UPT și Primăria Timișoara și-au achitat facturile la timp și așteptau inaugurarea sălii. Însă în 2013 lucrurile au deviat de la făgașul normal. Firma a intrat în insolvență și a refuzat să continue lucrările. Când patronul societății de construcții și compania în sine au devenit obiectul unui dosar penal DIICOT, UPT a făcut demersurile pentru a rezilia contractul. Problema a fost că firma a deschis 13 procese cu universitatea și a ținut pe loc orice intervenție pe șantier. Acesta este abandonat de aproape 5 ani.
Salvarea a venit anul acesta. Universitatea a primit aprobarea de a rezilia contractul și de a începe o nouă licitație cu ajutorul Ministerului Educației Naționale. Încă din primăvară, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se aprobă indicatorii tehnico- economici ai sălii.

„Finanțarea obiectivului de investiţii se face din veniturile proprii ale Universității Politehnica Timișoara și, în completare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației Naționale, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii”, se precizează în HG. Conform documentului, valoarea totală a investiției este de 44,11 milioane de lei, iar valoarea «rest de executat» este de 21,05 milioane de lei, din care efectiv construcții și montaj, 13,5 milioane de lei. Durata de realizare a investiției „rest de executat” este de 31 luni.

Universitatea de Vest din Timișoara, în topurile lumii

Universitatea de Vest din Timișoara se află între cele patru universități românești care au intrat în acest an în topul internațional al instituțiilor de învățământ superior din țările cu economii în curs de dezvoltare, The Times Higher Education BRICS & Emerging Economies Rankings 2017. UVT se poziționează pe locul 200, la fel ca Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În top se mai află Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea din București. De remarcat este faptul că toate cele patru instituții fac parte din Consorțiul Universitaria.

La fel ca în clasificarea internațională THE World University Rankings, în care UVT s-a clasat, în top, pe locurile 601–800 între cele mai bune universități la nivel mondial, activitatea a fost evaluată după 13 indicatori de performanță grupați sub aspectul activității de predare, de cercetare, activității internaționale și după transferul de cunoștințe către mediul socio-economic. Metodologia a fost recalibrată cu atenție pentru a reflecta mai bine caracteristicile și prioritățile de dezvoltare ale universităților în țările cu economii în curs de dezvoltare. Mai multă greutate a fost acordată, de exemplu, aspectului legăturilor universităților cu mediul socio-economic și activității internaționale.

Universitatea de Vest din Timișoara investește constant în infrastrucura școlară pentru cei peste 13.000 de studenți ai săi. Un proiect important și ambițios îl reprezintă construirea unui mega-cămin pentru studenți. Acesta este ridicat pe jumătate, lângă sediul băncii din Complexul Studențesc. Când va fi gata, acesta va găzdui 660 de tineri în 220 de camere, dar facilitățile de a locui în acest spațiu sunt mult mai mari. Totul va fi realizat la cele mai înalte standarde, promite conducerea universității.

Din păcate, mega-căminul este departe de finalizare. Construirea lui a început în 2013 și trebuia realizată de UVT împreună cu Ministerul Educației Naționale, care trebuia să ofere fonduri. După ce s-a pus piatra de temelie lucrările au murit pentru că ministerul nu a trimis banii necesari. Situația s-a deblocat în 2015, dar atunci firma care a câștigat licitația a intrat în insolvență. Și a urmat din nou o perioadă de repaus. Acum structura este gata, dar mai este mult de muncă.

Potrivit reprezentanțiilor UVT, lucrările vor fi reluate. Asta pentru că s-a recepționat ce a construit primul anteprenor, al cărui contract a expirat, și urmează organizarea unei noi licitații. Până acum s-au investit aici aproape 20 de milioane de lei, dar mai este nevoie de alte 40 de milioane de lei pentru ca marele cămin să fie gata. UVT deţine 10 cămine studenţeşti, cu 3.000 de locuri, care asigură cazare pentru doar 50% dintre solicitările lansate în fiecare nou an. Căminul ar urma să ofere beneficiarilor camere cu baie și bucătărie proprie. Clădirea va avea parter și șase etaje, parcare subterană, iar la parter vor fi disponibile mai multe spații comerciale.

Universitatea care se dezvoltă pe bani europeni

Universitatea de Vest din Timișoara accesează bani europeni pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale. Din peste 8,4 milioane de euro puse la bătaie de ADR Vest pentru accesare de către instituțiile de învățământ superior din zona de vest, UVT a obținut finanțare pentru 3 proiecte. Iar suma depășește 7,8 milioane de lei.

Proiectele câștigate de universitate sunt: „Reabilitarea și extinderea spațiilor de învățământ în vederea creșterii relevanței învățământului universitar socio-economic”, cu o valoare nerambursabilă de 11.111.017,08; „Reabilitarea acoperișului și fațadelor Facultății de Chimie, Biologie și Geografie”, cu o valoare nerambursabilă de 6.471.787,41; „Extindere spații de învățământ existente pentru Facultatea de Arte și Design și Facultatea de Muzică și Teatru”, cu o valoare nerambursabilă de 18.752.365,19 lei.

Prin aceste proiecte, Universitatea și-a propus să rezolve anumite probleme stringente de infrastructură, prin dezvoltarea și modernizarea unor imobile consacrate pentru desfășurarea activității academice a UVT, cu încărcătură istorică și cu o importanță arhitecturală deosebită pentru Municipiul Timișoara”, transmite UVT.

Proiectul intitulat „Reabilitarea și extinderea spațiilor de învățământ în vederea creșterii relevanței învățământului universitar socio-economic”: În urma realizării acestei investiții, pe lângă reabilitarea generală a vechiului imobil, situat pe str. Paris, va fi realizată o extindere cu un corp nou de clădire și mansardarea clădirii existente.

Astfel, în urma noii organizări a spațiilor, vor rezulta 15 săli de seminar, 3 săli de curs, 2 centre colaborative, 3 spații expoziționale, 1 amfiteatru cu o capacitate de 120 locuri, 1 cabinet activități practice, 2 birouri administrative, precum și alte spații conexe necesare desfășurării activității educaționale în clădire.

Noua investiție va asigura condiții optime pentru activitățile educaționale ale masteranzilor și doctoranzilor din cadrul următoarelor facultăți: Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor, Facultatea de Drept, Facultatea de Sociologie și Psihologie, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării. Proiectul intitulat „Reabilitarea acoperișului și fațadelor Facultății de Chimie, Biologie și Geografie”: Prin realizarea acestui proiect vor fi reabilitate fațada și acoperișul clădirii Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, de pe strada Pestalozzi.

Astfel, se rezolvă una dintre problemele presante legate de asigurarea finanțării pentru clădirile aflate în patrimoniul UVT. Precizăm că în această clădire își vor desfășura activitatea cei peste 750 de studenți și 56 cadre didactice din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie. Proiectul de extindere a spațiilor de învățământ pentru Facultatea de Arte și Design și Facultatea de Muzică și Teatru va avea în vedere realizarea unui spațiu multidisciplinar pentru studenții de la cele două facultăți.

Astfel, studenții de la FAD vor beneficia de o infrastructură cuprinzând 10 laboratoare și ateliere de creație artistică și o sală pentru expoziții și vernisaje, iar studenții de la FMT își vor putea desfășura activitatea în două săli de spectacol (una cu o capacitate între 200 și 400 persoane și o a doua cu o capacitate de 150–200 persoane) și 15 laboratoare și săli dedicate activităților didactice.

„Prin finanțarea europeană câștigată vom crește calitatea activităților educaționale și vom contribui la îmbunătățirea aspectului Timișoarei. În plus, reducem considerabil presiunea pe bugetul universității alocat lucrărilor de reabilitare, având astfel posibilitatea de a ne angaja și în alte lucrări privind infrastructura educațională, obiective cu importanță majoră pentru comunitatea noastră. Experiența echipei UVT în accesarea fondurilor europene primește o nouă confirmare. Demersul nostru arată că… dacă se vrea, se poate”, spune rectorul Universității, Marilen Gabriel Pirtea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.