2.1 C
Timișoara
marți 24 decembrie 2024

GO – jocul minţii, de tactică şi strategie, prinde teren la Timișoara

Se spune că GO-ul a fost inventat pe vremea împăratului chinez Yao (2337-2258I.Ch.), care era dezamăgit de lipsa de isteţime a fiului său . Astfel a cerut consilierului Shun să creeze un joc de gândire care să îi dezvolte băiatului său capacitatea de concentrare şi să-l înveţe tactica şi strategia, atât de necesare în lupte.

Apărut în China antică, s-a răspândit ulterior în Japonia unde a ajuns să fie considerat de către samurai, una din artele marţiale fundamentale, alături de kenjutsu (sabie), kyu-do (tras cu arcul), battojutsu (lupta de pe cal), etc.

În GO există un sistem de ranguri care măsoară puterea de luptă: în Kyu – pentru începători, şi în Dan – pentru jucătorii puternici.

„Este un joc milenar, are peste 4000 de ani, inventat in China antică şi preluat pe timpul Evului Mediu de samuraii din Japonia, devenind un joc al nobililor şi al războinicilor. Era interzis oamenilor de rând deoarece se presupune că ar fi dezvoltat capacităţi intelectuale de luptă şi de strategie, ceea ce nobilii şi samuraii nu le-ar fi dorit. Atât în Europa cât şi în România ar fi apărut în a doua jumătate a secolului XX. Pentru prima dată s-a jucat GO , în Timişoara, fiind pornit de către Walter Smith, care a găsit în podul casei unor prieteni un joc de GO şi instrucţiunile în limba germană. Asta se întâmpla prin 1940. Lucrăm cu copii clasa 0 şi clasele I-IV”, spune Cristian Bratu, secretar al Clubului Sportiv de Go Water Schmidt din Timişoara.

GO 1

Jocul de GO s-a întins şi în mediul rural, Giarmata fiind prima localitate , unde a luat fiinţă un club de GO, în 2001. Erau înscrişi peste 30 de copii, clubul dând şi câţiva campioni naţionali, vicecampioni europeni şi balcanici, în present în judeţ existând în jur de zece cluburi.

Până anul trecut nici un calculator nu a fost în stare să câştige un joc de GO. Anul trecut însă un calculator cu 1202 procesoare a reuşit performanţa de a învinge un profesionist al jocului de GO, Învingându-l astfel pe campionul european en-titre, Fan-Hui, în toate cele cinci partide „formale” disputate. Într-o serie de alte cinci partide „informale”, care au permis un timp de „gândire” mai scurt, Fan Hui a reuşit să câştige, doar două.

GO 3

Astăzi milioane de oameni din toată lumea joacă GO, şi participă la concursuri naşuinale şi internaţionale. Cătălin Ţăranu, este românul care la vârsta de 28 ani a reuşit să devină jucător profesionist în Japonia unde a şi stat 10 ani, timp în care a studiat cu profesorul Saijo Masataka Sensei, promovând în iunie 2001 la 5 – dan, la ora actuală fiind cel mai puternic jucător de GO din Europa.

GO 2

Sâmbătă, la Timişoara Clubului Sportiv de Go Water Schmidt din municipiul de pe Bega, în parteneriat cu Clubul Sportiv Unirea Sannicolau Mare, Clubul Sportiv Giroc-Chișoda, Clubul Sportiv Dudeștii Noi și Clubul Sportiv Timișul Sag. a organizat un concurs de GO, unde au participat zeci de de copii și juniori, jocul desfăşurându-se pe perechi.

Invitat special a fost timișoreanul Ionuț Arșinoaia, campion european la categoria de vârstă, sub 12 ani. Este unul dintre cei mai buni juniori din lume. El a reușit o clasare pe locul 8 la Campionatul Mondial de GO, U12, desfășurat la Tokyo. Joacă de doi ani, a participat la campionate de GO, în afară de România, în Serbia, Japonia şi Koreea, de unde s-a întors cu cel puţin o cupă sau o medalie. Până în prezent a adunat peste 60 medalii şi 53 cupe.

GO-ul este un joc de strategie inventat în China în urmă cu 5000 de ani. Acesta a fost introdus în Japonia în jurul anului 800, iar în occident, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Jocul de GO este extrem de prețuit în Asia, dar popularitatea sa a crescut enorm în Europa și America în ultimele decenii.

GO 6

Primul program de Go a fost scris de Albert Zobrist în 1968, ca parte a tezei sale cu privire la recunoașterea modelelor.

Regulamentul jocului este foarte simplu, dar teoria este foarte dezvoltată, cu tehnici, concepte și mutări specifice, principii de strategie, scheme de captură la colțurile sau pe laturile tablei de joc, toate legate între ele. Jocul este abstract la maxim: nu există decât piese albe și negre, toate cu aceeași formă.

GO 4

Sâmbătă jocul a fost mixt, pe perechi, doar cu diplome de participare. Primele două locuri au fost adjudecate de perechile: Homorodean Daniel-Baroana Olivia şi Nicşa Victor- Berceanu Ovidiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un tânăr de 18 ani a făcut accident cu mașina. Pasagerul din dreapta a ajuns la spital

Un tânăr de 18 ani a făcut accident cu mașina. Tânărul șofer mergea spre Lugoj, când a pierdut controlul volanului, a ieșit de pe...

„Crăciun pentru toți copiii” – un dar cultural pentru copiii din Freidorf

Peste 50 de copii au participat la „Crăciunul pentru toți”, un eveniment dedicat integrării sociale prin cultură. Acesta a fost organizat de Primăria Timișoara...

Citește și :