Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul ID/IFR și E-learning, a organizat, în zilele de 19 și 20 martie, la Biblioteca UPT, Workshopul GirlsTech (Fete și Femei in Tehnologie), din cadrul proiectului internațional Erasmus+ GirlsTech.
Obiectivele proiectului GirlsTech sunt: atragerea fetelor către domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică), identificarea exemplelor de bune practici din diverse tări europene, schimburi de experiență și realizarea unor recomandări de politici regionale.
Tehnologia continuă să domine majoritatea vieții noastre de zi cu zi. Pentru a putea concura în întreaga lume, Europa are nevoie de mai mulți tehnicieni cu înaltă calificare și trebuie să folosească talentele tinerelor generații, în special talentele fetelor și a femeilor. Participarea actuală scăzută a femeilor în domeniile STEM reprezintă un impediment pentru majoritatea țărilor europene. În cadrul proiectului Erasmus+ KA2 GirlsTech această temă este abordată.
Participanți din opt țări au împărtășit cunoștințele lor pentru a-și îmbunătăți propriile politici și acțiuni. Proiectul nu vizează dezvoltarea unui nou instrument universal, ci concentrarea pe activități de învățare reciprocă, de schimb de bune practici, pentru a afla care abordări ar putea fi potrivite pentru țările participante. Până acum au avut loc 6 întâlniri, care au avut ca obiectiv schimbul de experiență in acțiuni de încurajare a fetelor către domeniiile STEM.
La Workshopul din Timișoara au fost prezentate experiențele din domeniul educațional preuniversitar, a învățământului profesional, prin participarea Inspectoratului Școlar Județean Timiș și a CNDIPT, a învățământului dual, prin implicarea companiilor din zona de Vest, activitățile de promovarea a IT prin CoderDojo, MegaDojo și HackTM din Timișoara, dar și a celor de mentorat a fetelor și copiilor pentru zona de IT din Cluj și București. Workshopul a inclus și poveștile de succes ale femeilor lideri din companii și educație din România, cât și activitățile Women in Tech Timișoara.