Girafa de carton, Seringa și Zâna Măseluță s-au întrecut la navigat

468

Cu toate că nu mai este nevoie, Timișoara și-a reafirmat valența de oraș al navigației și al navelor de toate felurile.

De dimineață a început o zarvă nemaivăzută pe malul canalului Bega, unde 22 de echipaje munceau de zor să asambleze bidoane, tevi de carton sau de plastic de la construcții, cartone, folii de culori și modele cât mai aparte. În urma muncii uriașe de pe ”șantierul naval” Flora au rezultat bărci, caiace, șalupe, tancuri, mașini, animale. Singura lor condiție era să plutească, măcar cât de cât, cele câteva sute de metri ale cursei.

Au luat startul toate vapoarele conduse de echipaje formate din vikingi, medici, căpitani, pirați sau alți lupi de mare (că și Bega este destul de mare!). Au fost două probe. De viteză, unde s-a cronomentrat foarte exigent fiecare echipaj ce a luat startul. Și o altă probă a fost de frumusețe, unde s-au punctat puritatea linilor de proiectare a iachtului, echipamentul matrozilor dar și imaginația.

Cei ce nu au fost de față nici nu știu ce au pierdut. Au fost câteva ore de distracție, fantezie și destindere pentru un scop nobil. Ideea era de a realiza navele din materiale reciclabile ca un semnal de alarmă că fenomenul gunoaielor a scăpat de sub control. A fost celebrat mediul printr-o competiție sportivă neconvențională, la care participanții s-au întrecut în ambarcațiuni confecționate din materiale recuperate, pentru a arăta cât de utile sunt lucrurile pe care le aruncăm de obicei.

Inițiatorii au fost cei de la EcoStuff Romania, ce au voit să sărbătorească Ziua Internațională a Mediului cu două zile mai devreme, împreună cu temerarii marinari de pe Bega.

S-a concurat pentru șase trofee puse în joc: Cea mai rapidă ambarcațiune, Cea mai faină temă, Cel mai inovator design, Premiul special EcoStuff, Titanic Award și People&Choice Award.

După cursă, fiecare echipaj și-a demontat ambarcațiunea iar materialele au ajuns acolo unde le este locul , la tomberoanele de reciclare.

Make it! Race it! Recycle it! este singura competiție de acest gen din România și militează pentru un stil de viața prietenos cu mediul. Conștientizarea importanței protecției mediului și implicit a colectării selective și a refolosirii/reciclării a stat la baza ideii de organizare a acestui eveniment.

Gândit ca un exercițiu de educație ecologică alternativă, în care participanții învață să refolosească într-un mod care stimulează creativitatea și lucrul în echipă, proiectul te scoate puțin din zona de confort, încurajează gândirea laterală și stimulează creativitatea.

Față de prima ediție, cea de anul acesta a atras mai multă lume, atât pe mal, ca simpli spectatori și susținători, dar și mai mulți navigatori, ce de mâine se vor putea lăuda că au învins apele futunoase ale canalului Bega. Tradiția seculară a plutăritului trebuie dusă mai departe de vitejii marinari ce s-au afirmat azi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.