Ghiroda așteaptă mii de vizitatori la Târgul de Miere-VIDEO

789

În apropierea Timișoarei va avea loc un eveniment ce a căpătat deja o tradiție, după cele șapte ediții scurse până acum. Târgul Internațional de Primăvară al Mierii adună producători, specialiști și public curios din toată zona de vest a țării, plus multă lume venită din țările vecine: Croația, Ungaria și Serbia. Dar, ca și în anii trecuți, ar putea să mai vină și din alte țări central europene persoane interesate.

Se va putea vedea, negocia și degusta cam tot ce ține de apicultură. Mierea va curge în valuri, spre deliciul celor ce vor o viața mai sănătoasă și al copiilor. Tot aici vin crescătorii de albine să se doteze cu materiale și ustensilele necesare la un preț cât mai corect, fără a mai trece prin multe mâini ce nu fac decât să le umfle inutil.

Principalii organizatori sunt, ca în toți anii, Primăria Ghiroda și Asociația Crescătorilor de Albine, filiala Timiș. Pe lângă componenta comercială, exista si o latură ştiinţifică a acestei manifestări. Lectori din țară dar și din Serbia vor ţine conferinţe despre mai multe domenii de mare interes, legat de apicultură. Cei ce vor să participe vor avea doar de câştigat, ținând cont de prestigiul celor invitaţi să-și povestescă din experienta lor.

Asociația de la noi din județ are o foarte veche tradiție a albinăritului. Există în acestă formă organizată din anul 1954, chiar cu doi ani înaintea organizării asociației naționale. Dar activitatea este mult mai veche. Se cunoaște despre rezultatele asociației „Nicolae Grant” din Buziaș, ce încă din anul 1924 a câștigat diplome la simpozioane internaționale de specialitate. Ca o dovadă a vechimii acestui meşteșug pe aceste meleaguri se citează chiar o specie locală de albină bănățeană (Apis mellifica banatica) ce avea caracteristici speciale. Din păcate acesta este pe cale de dispariție, în special din cauza apiculturii pastorale, ce a făcut să se piardă acestă valoroasă insectă. Se mai caută în locuri izolate, de pe înălțimile munților, familii curate, încă nemetisate, pentru a pune din nou în valoare soiul local.

Din asociație fac parte acum în jur de 800 de membri, dar se estimează a fi mult peste 1000 de apicultori localnici. O parte sunt membri ai unor structuri mai mici, un alt segment sunt înscriși în alte județe sau o altă parte nu doresc a fi membri ai unui forme asociative.

Foarte proaspătul președinte al asociației, Cosmin Vatriș, dorește să întărească acest târg pentru a deveni un reper al apiculturii din zona de vest. Împreună cu la fel de tânarul și entuzistul primar al comunei, Ionuț Stănușoiu, (ce încă nu este apicultor dar trebuie să devină), deja se pregătesc pentru ediția de anul viitor, ce va avea un alt loc de desfășurare. Incinta de acum deja se dovedește a fi neîncăpătoare pentru afluxul de public. Se încearcă pentru 2018 un loc mai larg, ce se află dincolo de canalul Bega, la marginea comunei.

Din cauza mai multor factori, consumul de miere pe cap de locuitor se află pe ultimul loc din Europa la români, în ciuda faptului că avem o producție ce ne plasează pe locul trei pe continent. Dar și calitatea mierii autohtone este la parametri înalți, fiind căutată pe toate piețele externe. Din păcate, din cauza unor importuri necontrolate, mai ales din afara spațiului european comun, și a ambiguităților legale pe piața internă, apar și produse de calitate îndoielnică. Doar de la noi ajung pe diverse piețe cam 100 de tone de miere anual.
Pentru a proteja produsele bănățenilor, se încearcă crearea unui brand local, ce va creşte credibilitatea produselor. Poate astfel consumul de miere va crește, în dauna altor produse mult mai puțin sănătoase iar unele chiar dăunatoare.

Cei trei, patru sau cinci mii de vizitatori (câți au fost și la alte ediții) sunt așteptați de la ora 10, sâmbătă, 11 martie, și duminică, 12 martie, la Căminul Cultural Ghiroda, să se îndulcească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.