2.1 C
Timișoara
miercuri 22 ianuarie 2025

Gheorghe Tîrpe, inginer la AEM, profesor universitar, dar și fost consilier județean, a trecut la cele veșnice după o viață întreagă de realizări

Gheorghe Tîrpe, profesor universitar doctor, dar și inginer, a fost directorul fabricii AEM timp de 12 ani, din anul 1978 până în 1990. În vârstă de 89 de ani, Gheorghe Tîrpe a încetat din viață marți, 23 iulie.

În cei 12 ani petrecuți sub cârmuirea sa, Întreprinderea de Aparate Electrice de Măsurat a avut parte de o perioadă de notorietate, devenind cea mai reprezentativă fabrică pentru Timișoara.

Gheorghe Tîrpe a absolvit Institutul de Mecanică din Cluj. Acesta a devenit apoi Inginer cu specialitatea de Aparate de Precizie, distincție obținută în urma studiilor la Institutul Politehnic din Moscova.

Ani mai târziu, Gheorghe Tîrpe a urmat și studii de doctorat  la Cluj. În 1977 el a obținut titlul de doctor – inginer în cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca.

În primii ani de carieră el a fost repartizat repartizat la Uzina Mecanică din Cugir, acolo unde a și cunoscut-o pe Florina, cea care avea să-i devină soție în anul 1958. Florina era de profesie farmacist. Ulterior Gheorghe Tîrpe s-a transferat la Uzina Electroputere din Craiova, acolo unde a urcat treptat în scara ierarhică, ajungând șef de concepție. Acesta a lucrat la Uzina de la Craiova până în 1972, când a fost transferat prin Ordin Ministerial la Electrotimiș.

Un om cu pasiune față de industrie

În anul 1964, el a fost decorat cu Ordinul Muncii acordat pentru meritele sale deosebite în realizarea locomotive diesel electrice. În anul 1979 Gheorghe Tîrpe a fost decorat cu Ordinul „Tudor Vladimirescu” acordat pentru întreaga activitate a sa în sectorul industrial.

Pasionat de activitatea în acest sector, inginerul a decis că a venit momentul șă-i învețe și pe alții ceea ce știe, așa că s-a hotărât să devină profesor la Universitatea din Craiova. El a coordonat și lucrări de doctorat, până la pensionare, în 2005. Acesta a coordonat 14 studenți în finalizarea lucrărilor lor de doctorat.

A publicat și cărți tehnice, peste 40 de articole de specialitate în cadrul revistelor inginerești din țară, dar și din străinătate. A fost și cercetător științific, dar și iventator, reușind să obțină patru brevete de invenție.

Activ și în sfera politică

Gheorghe Tîrpe este fost membru al Consiliului Județean Timiș, având la activ trei mandate de consilier. Inginerul era și poliglot, știind să vorbească bine rusă, maghiară și franceză, dar și italiană engleză și germană.

Acesta a avut doi copii, un fiu și o fiică. Radu Tîrpe, fiul său mai mic a devenit consilier juridic, fiind specialist în Drept. Inginerul mai are și o fiică, Dana, care a devenit inginer chimist.

Rudele și apropiații își pot lua adio de la Gheorghe Tîrpe joi, 25 iulie, începând cu or 12:00 la cimitirul Cosminului, acolo unde va avea loc înmormântarea reputatului și regretatului inginer.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Elevele unui liceu de prestigiu, hărțuite online mai bine de un an! Agresorul nu se mai duce la școală

Un scandal a avut loc recent la Colegiul Național Moise Nicoară din Arad. Un tânăr de 17 ani a folosit un soft AI pentru...

Nou laborator de robotică la Facultatea de Matematică și Informatică

La UVT a fost inaugurat noul Laborator de Robotică din cadrul Facultății de Matematică și Informatică, un spațiu educațional care oferă noi oportunități de...

Citește și :