Gerul Bobotezei, un mit anul acesta. Cum va fi vremea de Bobotează și Sfântul Ion, în Banat

313

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat cum va fi vremea în România, în următoarele zece zile, pe regiuni geografice. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Vremea la munte

În primele 5 zile ale intervalului vremea se va răci, astfel că temperaturile medii vor ajunge să fie negative și în timpul zilei. Noaptea, la altitudini mari, valorile termice se vor apropia de pragul gerului (-10 grade). Vor urma 3 zile în care vremea se va încălzi accentuat, apoi va debuta un nou proces de răcire, care va dura până în jurul datei de 11 ianuarie. În ultimele zile ale intervalului de prognoză nu vor fi variații termice semnificative de la o zi la alta. În timpul zilei temperaturile se vor situa în jurul valorii de 0 grade, iar minimele medii ale nopții vor fi cuprinse în general, între -10 și -5 grade. În ansamblu, vremea va fi mai caldă decât în mod normal pe tot parcursul intervalului analizat. Cele mai ridicate șanse de apariție a precipitațiilor, predominant sub formă de ninsoare, vor fi în intervalele de 2 – 5 și 9 – 14 ianuarie.

Vremea în Banat

Vremea, deosebit de caldă în prima zi a intervalului, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 11…12 grade, se va răci treptat în zilele următoare, astfel încât, pe 3 și 4 ianuarie, media termică diurnă va fi de 5…6 grade. Ulterior, un nou proces de încălzire va determina, pe 7 – 8 ianuarie, temperaturi maxime de 12…13 grade, iar apoi regimul termic va marca o scădere, spre valori medii de aproximativ 6 grade, între 11 și 14 ianuarie. Regimul termic nocturn nu va avea variații importante în prima săptămână de prognoză, când temperaturile minime se vor situa între 0 și 2 grade, apoi acestea vor crește, spre 3 grade între 8 și 10 ianuarie. Iar ultimele zile ale prognozei vor fi caracterizate de o tendință de scădere, spre valori medii situate în jurul a 0 grade, pe 13 și 14 ianuarie. Se vor semnala precipitații la nivel local în intervalul 1 – 4 ianuarie, însă la mijlocul acestui interval acestea vor fi mai importante cantitativ. Ulterior, probabilitatea pentru precipitații va crește abia după data de 9 ianuarie, însă acestea vor fi pe arii restrânse și în general slabe cantiativ.

Vremea în Crișana

Intervalul de prognoză va debuta cu un proces de răcire a vremii, care va determina o scădere a mediei temperaturilor maxime la scara întregii regiuni, de la aproximativ 11 grade în prima zi, spre 4…5 grade între 3 și 5 ianuarie, când regimul termic va deveni apropiat de cel normal pentru prima decadă a lunii. Apoi temperatura medie diurnă va crește din nou, spre 11…13 grade în intervalul 6 – 9 ianuarie, pentru ca ulterior să scadă treptat, până la 6 grade în intervalul 11 – 14 ianuarie. Temperaturile minime vor marca o scădere, de la 3 grade în primele două nopți, spre -1 grad în jurul datei de 5 ianuarie, apoi vor crește din nou, până la 2…3 grade între 8 și 10 ianuarie. Ultimele zile vor fi caracterizate de o nouă scădere a regimului termic nocturn, astfel încât, la finalul intervalului de prognoză, se prognozează din nou o medie regională de -2…-1 grad. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în intervalele 1 – 4 ianuarie și 9 – 14 ianuarie, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse și vor fi mai importante cantitativ în jurul datei de 2 ianuarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.