Gernik XIII, locul unde arta izbucnește din munte și ape. Foto

359

De mai multe ediții, undeva în munți, pe Clisura Dunării, se adună o mână de artiști plastici pentru a vedea, a auzi, a admira. Aici au de toate: ape liniștite și adânci dar și din cele mai învolburate. Păduri, munți ori dealuri. La Gârnic și în împrejurimi timpul se mișcă altfel. Satele de aici au rămas împietrite în vremi mai vechi. Tradițiile etnicilor cehi veniți cu secole în urmă au rămas încă vii.

Un entuziast ca artistul vizual Costin Brăteanu de la Axa Art a crezut că aici este cel mai bine să-și adune prietenii din lumea largă la deja binecunoscutele sale tabere de creație. Tot el și-a asumat misiunea grea de a selecta din poziția de curator ce este mai reprezentativ din munca colegilor săi de peste hotare. Împreună cu Gabriel Lungu fac o echipă redutabilă în sprijinirea de ani a acestei tabere de la Gernik (Gârnic). Localitatea a ajuns de mult cunoscută peste hotare.

A venit și momentul de a ieși în fața publicului avid cu rezultatul muncii lor. Expoziția de la galeria de artă a Primăriei este foarte proaspătă. Respiră un aer de modernitate. Lucrările de facturi diverse: peisaje, naturi statice, portrete, sau inchipuiri abstracte au un punct comun. Evită locul comun deja bătătorit de alții. Căutările sunt pline de elan și nu cad în platitudine.

Galeristul și finul observator al artei contemporane timișorene, Călin Petcana, crede în acest demers artistic ce deja a căpătat girul timpului prin cele peste zece ediții trecute de artă la Gernik.

,,Sfârşit de septembrie 2017. Într-un sat din Munţii Banatului, unde timpul pare încremenit, se întâlnesc artişti vizuali din Serbia, Muntenegru, Franţa, Grecia, Italia, Polonia, Lituania, Cehia şi România. Curatorul şi artistul Costin Brăteanu este liantul grupului, iniţiatorul acestui simpozion de artă de la Gernik, aflat, iată, la cea de a XIII a ediţie.Paisprezece artişti internaţionali, majoritatea tineri, invadează un sat de nici 300 de locuitori. Străzile devin şi mai înguste, casele şi mai mici. Colinele ce mărginesc satul îşi dezvăluie bogăţia de culoare. Atmosfera locului îndeamnă la meditaţie. Liniştea şi frumuseţea locurilor se reflectă ca într-o oglindă pe feţele localnicilor. Pare o lume a începuturilor, în care timpul încă nu şi-a găsit curgerea. Topos atemporal amprentat de tradiţe. Dialog într-un timp suspendat de profunde experienţe estetice, imagini născânde din materia primordială.
Aici trecutul se insinuează în prezent, interferează şi se întrepătrunde cu el. În acelaşi timp rămâne, în general, opac şi obscur. Trecutul nu este nici real, nici ireal, ci ceea ce devine accesibil şi la îndemână prin intermediul „ţeserii” amintirii, a procesului de rememorare. Imagine şi dialog. Miza interesului pentru trecut să fie, oare, atracţia infinitului? Fără trecut, prezentul nu ar exista. Fără a înţelege trecutul nu putem înţelege prezentul şi nici proiecta viitorul.

Timpul și imaginea sunt interdependente într-o multitudine de moduri. Indiferent de varianta de reprezentare picturală aleasă. În momentul contemplării, imaginile intră într-un timp al percepției, iar prin structura lor vizuală necesită forme specifice ale trăirilor temporale. Imaginile se nasc și dispar, însă ne permit să aruncăm o privire în trecut sau în viitor, astfel încât devin vizibile prezentului, iar timpul lor ni se deschide.

Simpozionul de pictură de la Gernik a intrat în tradiţia locului, în dialog cu trecutul şi cu prezentul satului, cu peisajul şi cu locuitorii săi. Pictura născută aici transmite atemporal valorile regăsite în această matrice formatoare. Bucuria artiştilor devine bucuria noastră”.

Expoziția rămâne deschisă publicului curios de frumusețe până în 23 noiembrie la galeria Primăriei din piața Victoriei 5 ( vis a vis de Bankpost).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.