La Timișoara, ca peste tot, e vară, iar grijile sezonului rece par să fie uitate. Însă nu și de cei care sunt încă racordați la Colterm. Tot mai mulți timișoreni aleg să se debranșeze de la sistemul centralizat de termoficare și să-și instaleze centrale termice pe gaz. Și asta pentru că iarna trecută oamenii au stat în frig, la fel și elevii din școli, și pacineții din spitalele publice. Reprezentanții Colterm, societate aflată în insolvență, recunosc că au primit sute de cereri de debranșare.
„În spiritul transparenței și a corectei informări, dorim să mai aducem la cunoștința timișorenilor că, până în prezent, au depus cereri de deconectare individuală un număr de 320 de proprietari de apartamente, iar 25 au solicitat debranșarea, respectiv rezilieri ale contractelor de furnizare a energiei termice”, spun aceștia.
Totuși, unii investitori cred în Colterm. O dovedește un dezvoltator imobiliar care vrea ca noile imobile pe care le construiește să fie branșate la rețeaua centralizată de termoficare.
„Pe de altă parte, faptul că sistemul centralizat de termoficare reprezintă, totuși, viitorul, așa cum se întâmplă, de altfel, și în țările din Europa Occidentală, o demonstrează faptul că, de curând, un dezvoltator imobiliar a pariat pe Colterm. Mai exact, acesta a solicitat branșarea la rețeaua de termoficare a Colterm a unui bloc nou cu 85 de apartamente și două birouri, care urmează să se construiască în zona de nord a municipiului Timișoara”, mai aflăm de la Colterm.
Investițiile Colterm
În ceea ce privește lucrările de investiții începute pe rețelele termice secundare și primară, la ora actuală se află în curs de execuție proiectul pe fonduri europene intitulat „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană — Etapa II”.
Astfel, de la data începerii lucrărilor aferente proiectului cu finanțare europeană, din martie 2021 și până în prezent, au fost finalizate 16 lucrări, iar 17 se află în derulare sau în fază de pornire.
„Concret, au fost executate lucrări pe o lungime de 4.225 metri rețea primară, dintr-un total de 9.067 metri (proiect realizat în proporție de 47%) și 16.140 metri rețea secundară, dintr-un total de 20.095 metri (realizat, 80,31 %). În acest context, dorim să aducem la cunoștința timișorenilor că aceste lucrări vor continua și în perioada următoare, până spre finele lunii iulie 2023, iar, ca atare, vor genera unele întreruperi în alimentarea cu energie termică, fapt pentru care le cerem încă o dată scuze clienților noștri, le mulțumim pentru înțelegere și încredere și dorim să-i asigurăm că depunem toate eforturile pentru îmbunătățirea calității serviciilor noastre și a viitorului termoficării din Timișoara”, a transmis Colterm.
Totodată, au fost inițiate o serie de reparații la morile de cărbune de la cazanele de abur de la CET Sud, unde există 12 astfel de echipamente. De asemenea, a fost reparat sistemul de control de la turbina cu abur de la CET Sud, probele urmând să fie efectuate în luna octombrie. Simultan, se execută lucrări pentru eliminarea neetanșeităților de pe rețelele primară și secundare, astfel încât să fie asigurate condiții optime de furnizare a energiei termice în sezonul de încălzire 2022–2023.
Se mai pregătește și documentația pentru achiziția unor lucrări de reparații la cazanele de abur de la CET Sud (eliminare neetanșeități pe canalele de gaze; reparare electrofiltre; reparare instalație de evacuare zgură și cenușă etc.).
Pregătiri de iarnă: Colterm vrea 250.000 de tone de cărbune, are 6.200
Colterm a estimat că pentru încălzirea locuințelor timișorenilor și a instituțiilor publice racordate este necesară cantitatea de 250.000 de tone de cărbune. Achiziția a început, fiind acum, în stoc, 6.200.
Se fac și stocuri de gaze naturale, iar regia a semnat contracte cu mai mulți furnirori. Totul pentru a evita situațiile din iarna trecută, când Timișoara a rămas fără căldură pentru că s-a oprit furnizarea gazului.
„Totodată, pentru asigurarea necesarului de gaze naturale pentru iarna care urmează, am încheiat contracte cu opt furnizori, principalii doi fiind Romgaz și OMV-Petrom, pentru cantitatea de 190.165 MWh. Pe de altă parte, în premieră pentru sistemul centralizat de termoficare, conform OUG nr. 27/2022, am reușit să creăm și stocuri de gaze naturale. Mai exact, a fost înmagazinată, până în prezent, cantitatea de 3.273,153 MWh de gaze, cu precizarea că, până în luna octombrie, vom avea un stoc de gaze naturale de 40.320 MWh”, au transmis reprezentannții Colterm.
Cum se face debranșarea
Dacă ați decis să vă debranșați, aveți de urmat unii pași. Pentru debranșarea definitivă cu reziliere de contract, titularul de contract va depune: cerere din partea titularului pentru debranșare definitivă și reziliere contract (pentru case) sau cerere din partea asociației cu care este încheiată relația contractuală și proces verbal al adunării asociației, din care să rezulte că toți locatarii sunt de acord și solicită debranșarea definitivă de la sistemul de termoficare centralizat și rezilierea contractului (pentru locuințe colective).
Deconectarea unui apartament dintr-un condominiu se poate executa doar în afara sezonului de încălzire, în perioada 1 mai – 30 septembrie, prin depunerea cererii de deconectare înainte de 31 august, completată de către președintele asociației, împreună cu celelalte acte solicitate în cerere
Actele necesare sunt:
— cerere de deconectare apartament;
— acordul asociației de locatari, respectiv copia procesului-verbal întocmit în urma hotărârii ședinţei asociației;
— proiect tehnic de redimensionare a instalaţiilor comune din imobil, pentru apartamentele rămase în sistem, avizat de un verificator de proiect.
Toate actele, cererile etc. se depun, începând cu 1 aprilie a fiecărui an, la Registratura Companiei Locale de Termoficare COLTERM — în insolvență —, de pe str. Episcop Joseph Lonovici nr. 4, de luni până vineri, între orele 8,30 și 14,30, unde se primeşte nr. de înregistrare, care constituie dovada depunerii documentaţiei.
Proiecte de viitor
Autoritățile au în plan patru proiecte majore pentru sistemul de termoficare din Timișoara: construirea unui parc fotovoltaic la Utvin, cumpărarea de motoare de cogenerare pe gaz la CET Sud, ridicarea unei centrale hidroelectrice pe Bega și amplasarea a două turbine în CET Centru, proiect denumit CET Phoenix. Astfel, Colterm va produce energie electrică și termică și nu va mai avea nevoie să cumpere cărbune.
„Doar dacă le producem pe amândouă putem să ajungem într-o zonă profitabilă”, a spus Dominic Fritz.
Cele patru măsuri pe termen mediu și lung pe care le-am anunțat sunt:
Construirea unui parc fotovoltaic la Utvin, cu o capacitate de până la 30 MW, pe un teren care aparține Colterm. Este cel mai avansat dintre proiecte și va fi primul depus pentru obținerea de fonduri.
Instalarea a 10 motoare, de înaltă eficiență, de cogenerare pe gaz, capabile să producă 45 MW, dar și energie termică reziduală, care va fi introdusă în sistemul energetic național și va produce bani.
Instalarea unei centrale hidroelectrice pe Bega (ultima centrală hidroelectrică pe Bega a fost instalată la începutul anilor 1900).
Instalarea a două turbine de înaltă eficiență la CT Phoenix
Pentru fiecare proiect înființăm, săptămâna viitoare, câte o entitate separată de proiect, în subordinea orașului. Rolul lor este de a pregăti documentațiile pentru a accesa fonduri prin PNRR (Colterm nu este eligibil) și apoi vor implementa aceste proiecte. Odată ce le vom pune în practică, orașul va deveni un producător de energie electrică — pe lângă cea termică —, ceea ce înseamnă creșterea veniturilor și producerea de energie verde.
Pentru realizarea acestor patru proiecte majore, Primăria Timișoara va înființa patru firme care să le gestioneze și să atragă finanțarea necesară.
„Vom crea, în perioada imediat următoare, patru firme pentru fiecare dintre investițiile majore de care este nevoie. Niciuna dintre firme nu va avea angajați sau costuri, vor fi entități juridice care să ne permită să accesăm fonduri din PNRR, Colterm nu poate”, a mai spus primarul Timișoarei.