Gata cu seceta? Cu un sistem de irigații degradat sau furat, se întrevăd și speranțe pentru culturile din pusta bănățeană

443

Irigațiile în agricultura din județul Timiș, care ar putea salva în timpul verii până la 50% din recolta de cereale, sunt aproape inexistente în acest moment, cele câteva mii de hectare udate, și acelea firav, din cele 750.000 arabile, nu au nicio importanță.

Sistemul de irigații degradat sau furat

În cei 27 de ani care au trecut de la evenimentele din 1989, sistemul de irigații salvator din pusta bănățeană a fost lăsat în paragină sau a fost furat țeavă cu țeavă și vândut la fier vechi. Rezultatul? Culturi agricole pârjolite de secetă în fiecare an și fermieri disperați, plângându-și soarta și cerșind despăgubiri la statul roman, adică la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care adesea nu aude și nu vede. Conform datelor MADR, amenajările de irigații în agricultura românească sunt într-un stadiu avansat de degradare şi pe 75% din suprafaţa acestor amenajări, irigaţiile nu sunt funcţionale, iar cele funcţionale sunt ineficiente din punct de vedere al consumului de apă şi energie şi costisitoare pentru fermieri. Sistemele de irigaţii au fost construite până în anul 1990, iar suprafaţa amenajată pentru irigaţii ocupă circa 22% din suprafaţa agricolă a ţării şi circa 34% din suprafaţa arabilă, dar maxim 11% este irigată efectiv. În prezent, România dispune de o suprafaţă amenajată pentru a fi irigată de 3.1 milioane ha. Din această suprafaţă, 1,5 milioane ha o reprezintă suprafaţa viabilă şi marginal viabilă, din care suprafaţa viabilă este în prezent de 823.000 ha. Suprafaţa efectiv irigată variază mult de la an la an în funcţie de precipitaţii. Se estimează că circa 11% din suprafaţa agricolă a ţării este acoperită de reţele de irigaţii viabile din punct de vedere economic sau marginal viabile. Există şi diferenţe regionale, mai ales ca reflecţie a tiparelor variabile ale precipitaţiilor şi necesarului de irigaţii. Nord-Vest-ul, Vest-ul şi centrul necesită mai puţină apă de irigaţii, în vreme ce Sud-ul şi Sud-Est-ul, zone care au probleme cu apa, se bucură de o mai mare acoperire cu sisteme de irigaţii.

Veștile bune!

seceta-irigatii

Iată că sunt și vești bune, în 2017. Dacă lupta fermierilor cu înghețul se pare că este pierdută, cea cu seceta pare a avea sorți de izbândă. Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România, în valoare de 1,015 miliarde euro, a demarat vineri, 12 mai, în prezența ministrului Agriculturii, Pete Daea, și a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Astfel, cifrele arată că se va reabilita o suprafaţă de 2.006.941 ha, din 86 amenajări de irigaţii viabile din toată România. Scopul programului este adaptarea agriculturii la schimbările climatice şi reducerea efectelor acestora asupra producţiei agricole, dar şi asupra altor factori de mediu şi a populaţiei, prin reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii existente.

Efecte: randamentul staţiilor de pompare creşte de la 40% la 80%; pierderile de apă din canale scad de la 60% la 28% şi se vor datora în exclusivitate evapo-transpiraţiei. În prima etapă vor fi reabilitate 69 stații de pompare de bază, 87 de stații de repompare, 2.525 metri de conducte de refulare, 1.226.505 metri canale de aducțiune, 1.965.488 metri de canale de distribuție și 3.125 construcții hidrotehnice în 40 de amenajări de irigații.

În etapa a doua, se vor reabilita 32 stații de pompare de bază, 37 stații de repompare, 678.389 metri de canale de aducțiune, 494.478 metri de canale de distribuție și 1.345 construcții hidrotehnice pe care s-au constituit organizații și federații de îmbunătățiri funciare care vor putea accesa sub-măsura 4.3 din cadrul PNDR 2014-2020.

În etapa a treia, se vor reabilita 9 stații de pompare de bază, 13 stații de repompare, 92.587 metri de canale de aducțiune, 425.107 metri de canale de distribuție și 525 construcții hidrotehnice. Vineri, cu ocazia lansării Programului Național de Irigații în agricultură, Petre Daea a anunțat că Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare va furniza apa gratuit la stațiile de punere sub presiune, iar costurile se vor ridica la 90 de milioane de lei, fiind suportate de la bugetul de stat. De asemenea, ministrul Daea a mai precizat că în primă etapă vor fi reabilitate 1,3 milioane hectare, iar lucrările vor începe pentru 40 de amenajări, unde există organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.