Pe de o parte, consilierul județean Liviu Borha, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș și primul primar ales al municipiului Timișoara după 1989, s-a plâns în plenul CJT că cetățenii din Timișoara și Ghizela au tot sesizat despre poluarea firmei Continental și a deponeului care pare a funcționa ca ”groapă de gunoi”.
Pe de altă parte, organele de specialitate ale statului care se ocupă cu protecția mediului parcă fac parte dintr-un alt film, unde nu există poluare și, se pare, nici cetățeni.
Cum ar fi, iată, Garda Naţională de Mediu Comisariatul Judetean Timiș, cum pompos se numește instituţia specializată ”în constatarea şi sancţionarea încălcării legii în domeniul protecţiei mediului”, care funcţionează ca ”organ de specialitate” al administraţiei publice centrale, fără personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat.
Solicitată să prezinte un raport de activitate la Colegiul prefectural al județului Timiș, GNMSCJ Timiș a venit cu o filă și jumătate, în care s-a înghesuit toată munca intensă pe cele nouă luni de zile ale anului 2016 a celor 15 salariați de la vila de pe strada Carei – 1 comisar șef, 1 referent, 13 comisari (11 comisari specialişti pe domeniul Controlul poluării și 2 comisari specialişti în domeniul Biodiversitate, biosecuritate și arii naturale protejate).
Ca activitate de inspecție și control, GNMSCJ Timiș și-a propus, în 2016, efectuarea a 1099 controale, pe poluare – 925 controale, pe biodiversitate – 174 controale, se spune în raportul semnat de Lorinczi Mariana, comisar șef.
În primele opt luni ale anului 2016, au fost realizate 711 controale: inspecţii planificate – 273 și inspecții neplanificate – 438. Inspecțiile neplanificate sunt pentru respectarea condiţiilor impuse în actele de reglementare pentru proiecte şi activităţi noi – 33, în urma autosesizării Gărzii Naţionale de Mediu – 6, pentru identificarea de obiective noi – 17, în urma sesizărilor – 168, situaţia poluărilor accidentale – 0, controale tematice – 94, inspecţii pentru reglementare – 6, pentru verificarea realizării măsurilor impuse – 15, controale comune cu alte autorităţi – 99.
Lista cu probleme deosebite, care au fost remarcate de GNMSCJ Timiș, cuprinde poluarea cu praf provenită din activitățile de construcții, zgomotul provenit din mai multe surse, mirosul provenit de la creșterea animalelor, împrăștierea dejecțiilor pe terenurile agricole, fose septice, industrie, etc, abandonările de deșeuri, precum și neîntreținerea terenurilor publice și private (ambrozie)…
Tot în primele opt luni ale anului 2016, se subliniază în raport, GNMSCJ Timiș a aplicat 72 sancţiuni, 50 amezi în valoare de 740.200 lei, 22 avertismente, 2 sistări de activitate și o sesizare a organelor de cercetare penală… Impresionant, nu?
Fosele septice pot fi o problema cateodata.
Dar nu si daca se folosesc corespunzator si se respecta anumite reguli de bun simt.