Galeria Helios vă așteaptă cu Mozaicuri realizate de Snežana Jovčić Oldja

868

Semn că se apropie toamna este că la galeria Helios a Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Timişoara, din centrul orașului, încep din nou activitățile expoziționale dedicate creatorilor de frumos.

De data acesta onorează simezele timișorene o artistă venită din Serbia vecină cu un gen de artă plastică pe cât de veche pe atât de rar abordată de artiștii contemporani. Este vorba de anticul meșteșug al mozaicului.

Un artist plin de sensibilitate ce stie să îmbine atât de armonios știința desenului cu munca complexă și dură a meșterului pietrar ce taie, prelucrează și îmbină rocile multicolore în minunate compoziții ce aduc aminte de arta antichității. Este, în ciuda muncii grele, o doamnă fragilă ce muncește cu piatra, venită din Banatul de dincolo de graniță, doctor Snežana Jovčić Oldja.

Artista a adus cu sine atât lucrări originale din bucățele de piatră încastrate în blocuri de beton cât și reproduceri pe carton ale lucrărilor sale, aflate în nenumărate colecții din toate colțurile Europei. Pe lângă aceste, sunt și schițe în cărbune și culoare ale unor viitoare lucrări.

Se pot admira naturi moarte, reprezentări realiste ale lumii microscopice ale gângăniilor mărite la dimensiuni de animale preistorice dar și lumea fabuloasă a celor din mediul acvatic.

Dar poate cele mai extraordinare lucrări sunt portretele realizate din piatră. Sunt de un realism atât de fotografic privite de la distanță dar extrem de grafice dacă te apropii de ele. Reflexul unui iubitor de artă mai puțin familiarizat cu mozaicul este de a le pipăi pentru a putea da crezare ochilor dublat de simțul tactil. De la luminozitatea și angelicul unor figuri de copii până la duritate liniilor obscure ale unor chipuri de bătrâni sau personaje istorice, se poate admira și cerceta orice mod de abordare a acestei arte.

Președintele UAP Timișoara, Janos Szekernyes, a atras atenția asupra celor foarte puțini creatori locali ce au lucrări de mozaic expuse în oraș. Dar și acestea sunt în pericol de a fi distruse, fiind în general expuse pe fațade de clădiri.
Un cunoscător al acestui gen de exprimare artistică, doctor Adrian Ardeț directorul Parcului arheologic „Tibiscum” din Caransebeş a prezentat contextul istoric al dezvoltării dar și al regresul mozaicului de-a lungul istorie. Din păcate, sunt foarte puține astfel de lucrări descoperite pe meleagurile noastre. Cu excepția Dobrogei, nu sunt prea multe exemple de citat în muzeografia românescă.

Scriitoarea Liubița Raichici, director al Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Caraș-Severin a făcut o prezentare de suflet a plasticianului Snežana Jovčić Oldja, atat din calitatea de iubitor de artă, dar și ca o traducătoare ad-hoc a evenimentului.

Pictorița Snežana Jovčić Oldja este de loc din Pancevo, de pe malul Timișului, dar activează la Facultatea de Arte Plastice din Belgrad ca profesor de artă murală și mozaic. Până acum a contribuit cu lucrări la numeroase expoziții individuale sau de grup și a realizat o sumă impresionantă de mozaicuri, atât din domeniul sacru cât și decorativ. Lucrările dânsei impodobesc biserici, diverse instituții dar și colecții particulare din Serbia, Anglia, Rusia, Australia, Muntenegru sau Statele Unite. Cele mai apropiate de sufletul artistei și unde excelează sunt portretele, dar și icoanele.

Expoziția va fi deschisă în perioada 24 august până în 6 septembrie 2017 și merită văzută de oricine vrea să se încarce sufletește.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.