Cum este un vechi obicei, pe aceste locuri, toamna este în mod tradițional sezonul unor bilanțuri, când se numără nu numai boboci ci și tot ce a fost pozitiv în activitatea unei firme. Cum activitatea agenților economici este extrem de intensă nici departajarea acestora nu este deloc simplă.
Pentru o clasare în topul celor mai grozave companii trebuie îndeplinite criterii extrem de stricte. Nu este deloc la îndemâna oricui. Și totuși în fiecare an numărul lor sporește fiind răsplătite cu diplome și trofee importante. Dar în același timp este și momentul unui binevenit moment de petrecere a câtorva clipe în afara stressului de la locul de muncă.
În data de 25 octombrie 2019, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează, la Centrul Regional de Afaceri, cea de-a 26-a ediție a Galei Excelenței în Afaceri – Topul Firmelor din Județul Timiș, eveniment devenit unul de referință în vestul țării, cartea de vizită a succesului și performanței în afaceri.
Organizat pe baza unei metodologii unice și unitare la nivel național, clasamentul pentru anul 2018 reunește 10.232 firme care au îndeplinit criteriile de eligibilitate, dintr-un număr de 31.118 firme care au depus bilanţul contabil pentru exerciţiul financiar trecut. Dintre acestea, sunt evidenţiate 1.814 firme care au reuşit să se claseze pe locurile I, II şi III, structurate pe 7 domenii de activitate, 251 grupe (conform codului CAEN) şi 5 clase de mărime.
Totodată, 212 firme a căror fidelitate și perseverenţă le-au oferit clasificarea pe unul din primele trei locuri în Top în ultimii șapte ani sunt distinse cu Trofeul de Excelenţă. Condițiile de eligibilitate sunt stabilite conform legii. În top sunt admise entitățile care sunt comercianți și îndeplinesc simultan câteva condiții cu privire la datele de bilanț: profit din exploatare pozitivă și cifră de afaceri de minim 100.000 de lei în cazul microîntreprinderilor și minim 250.000 de lei, în cazul celorlalte entități.
Nu sunt admise în clasament: grupurile de interes economic (GIE); firmele ale căror cuantum format din suma datoriilor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului şi impozitele şi taxele neplătite la termenul stabilit la bugetele locale depăşeşte cuantumul creanţelor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului; firmele pentru care valoarea a cel puţin unui indicator calculat este negativă; firmele care la data realizării clasamentului se află în stare de radiere, faliment, lichidare, dizolvare, întrerupere temporară de activitate, insolvenţă.
Parte integrată a evenimentului, Topul Instituţiilor de Învăţământ Superior, consfiinţeşte locul şi rolul pe care universităţile timişene le deţin în elita învăţământului academic românesc cât și calitatea comunicării şi colaborării prin proiecte comune viabile menite creșterii performanțelor mediului antreprenorial. Ca la fiecare ediție, CCIA Timiș acordă premii și distincții speciale unor firme, asociații și instituții pentru momente aniversare și pentru realizări de excepție în diferite domenii de activitate.
Topul Firmelor din Județul Timiș reunește peste 800 de participanţi – reprezentanţi ai mediului de afaceri, înalți oficiali ai administrației publice centrale, regionale și locale,
diplomați, reprezentanți de marcă ai mediului academic, magistrați, asociaţii de afaceri și camere de comerț din țară și străinătate, colaboratori și parteneri ai CCIA Timiş, mass media.