2.1 C
Timișoara
miercuri 22 ianuarie 2025

Gala Corală Cantus Mundi, un eveniment de excepție, găzduit de viitoarea Capitală Culturală Europeană!

La Timișoara are loc, sâmbătă, 28 octombrie Gala Corală Cantus Mundi pentru copii și tineret. Evenimentul va fi găzduit de Sala de Spectacole a Colegiului Național de Artă Ion Vidu, începând cu ora15.00.

Cantus Mundi consideră că activitatea corală este deosebit de importantă pentru dezvoltarea cât mai armonioasă a copiilor și tinerilor, pentru integrarea lor socialăși, de ce nu, pentru performanțele la care pot ajunge, plecând de la simpla bucurie de a cânta. Chiar Timișoara dă un minunat exemplu în acest sens. Corurile „Lebedele” și „Cantanti”, coordonate de profesoara Maria Gyuris, sunt recent premiate în cadrul festivalului internațional Istra musica din Porec, Croația. Corul „Lebedele” a primit Diploma de Aur pentru performanțele muzicale, iar micuților de la „Cantanti” le-a fost acordată titulatura „Cea mai de succes formație a festivalului”.

În 28 octombrie, mai multe coruri de copii și tineri, înscrise în Programul Național Cantus Mundi, vor performa în fața publicului timișorean: Corul de fete„Lebedele” al Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” Timișoara și Corul de copii „Cantanti” al Asociației culturale „Kratima” – ambele dirijate de prof. Maria Gyuris; Corul pe voci egale a LiceuluiTeoretic ”TraianVuia” din Făget–dirijor prof. MirceaSturza; Corul de copii „Cantus Dignitas” al Fundației „Isus speranța României” – dirijor prof. Daniel Marius Igna; Corul de copii al Liceului Waldorf din Timișoara – dirijor prof. Adela Cocoș; Corul de copii „Piticor” al grădiniței „Planeta Piticilor” – dirijor prof. Ionica Vasilescu; Corul de copii „Mini Voces” al Școlii Gimnaziale din Comuna Foeni –dirijor preot Nicolae Strizu; Corul Mixt al Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” Timișoara – dirijor NicolaeSincari. Aceștia vor interpreta pentru public atât melodii din repertoriul propriu, câtși din repertoriul comun Cantus Mundi.

„Este un prilej de încântare să ne vedem cu toții pe scenă, în cadrul acestei gale sprijnite de artiștii Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, declară profesoara Maria Gyuriș, dirijoarea corurilor premiate în Croația. „Te marchează faptul că faci parte dintr-o echipă corală, te deschide, te învață toleranța și îți cizelează gusturil emuzicale. În cadrul unui cor se vor forma nu neapărat profesioniști, dar și un public meloman, care va ști să aprecieze valoarea muzicii culte” a mai subliniat doamna Gyuris, profesoară, muzicolog și dirijor de coruri de peste 25 de ani.

„Faptul că din ce în ce mai multe coruri de copii și tineri se alătură Programului Național Cantus Mundi demonstrează că și la nivel local profesorii, elevii și studenții înțeleg și se bucură de beneficiile cântatului în cor și astfel se creează mici nuclee culturale care strâng legăturile între copii și tineri și, mai mult decât atât, contribuie la dezvoltarea comunităților locale” – a spus Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Programului Național Cantus Mundi, Inspectoratului Școlar Județean Timiș și Colegiului Național de Artă Ion Vidu – Timișoara. Gala Corală Cantus Mundi din Timișoara va fi prezentată de Irina Arieșanu. Intrarea este liberă.

Inițiat în anul 2011, de către dirijorul Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal, Programul Național Cantus Mundi a fost instituționalizat prin Hotărârea de Guvern nr. 821/2014, devenind astfel, de la o simplă idee, o direcție a instituției aflată în subordinea Ministerului Culturii: CorulNațional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Cantus Mundi pune pe hartă talentul, educația și dezvoltarea culturală a tinerilor din România. În 7 ani, 4100 de dirijori și 250 000 de coriști din cele 41 de județe ale României vor face parte din Programul Național Cantus Mundi. La 100 de ani de la Marea Unire, Programul Național Cantus Mundi, desfășurat de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, își propune ca, în fiecare școală din România, să existe un cor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Elevele unui liceu de prestigiu, hărțuite online mai bine de un an! Agresorul nu se mai duce la școală

Un scandal a avut loc recent la Colegiul Național Moise Nicoară din Arad. Un tânăr de 17 ani a folosit un soft AI pentru...

Nou laborator de robotică la Facultatea de Matematică și Informatică

La UVT a fost inaugurat noul Laborator de Robotică din cadrul Facultății de Matematică și Informatică, un spațiu educațional care oferă noi oportunități de...

Citește și :