Gala Cenaclului literar la Școala Ortodoxă „Sf. Antim Ivireanul” din Timișoara

244

Școala Ortodoxă „Sf. Antim Ivireanul” din Timișoara organizează Gala Cenaclului literar: “Bucuria cuvântului” ediția a VIII-a, cu tema: Maica Domnului, Maica Neamului Creștinesc. Evenimentul are loc pe data de 3 mai, începând ora 15.00, la sediul școlii.

În cadrul evenimentului se vor interpreta și premia cele mai bune lucrări participante la concurs. Lucrările sunt creații proprii despre Maica Domnului sau mama ale elevilor din ciclul primar și gimnazial. La această ediție s-au înscris 145 de elevi de la 23 de școli, dintre care 29 la secțiunea Eseu și 116 la secțiunea Poezie.    

”Un cenaclu este o întâlnire de suflet, în care aștepți în fiecare moment ca o adiere caldă să- ți trezească fiori, să te poarte pentru o vreme în vis sau într-o lume pe care o descoperi lin, cu  emoție…

Noi am simțit în sufletele curate ale copiilor noștri că pot să dăruiască atât de mult, încât le-am propus un joc în care au intrat captivați și părinții și, de care, se pare că nu se vor sătura prea curând. Toți copiii sunt creativi și fascinați de tot ce-i nou și-i provoacă. Ai noștri – îi numesc așa  din instinctul de protejare și de afecțiune față de toți – sunt foarte pricepuți la matematică, la sport, la geografie, la biologie, la istorie, la desen, cântă minunat și recită din tot sufletul.

Am găsit cenaclul literar ca o dezvăluire de comori: ei, gingași și veseli, în costume populare pe care și culorile freamătă, se gândesc, se socotesc, așteaptă muza inspirației sau se ceartă cu oglinda în fața căreia își spun cu îndârjire versurile și se prezintă triumfători în fața juriului. Știu că stârnesc ropote de aplauze, de aceea nu se sperie de nimeni. De fapt, cine i-ar putea învinge, atâta timp cât noi începem cenaclul cu o rugăciune și-apoi cu imnul național…?

Ceea ce nu poate străbate dincolo de rândurile acestea, este bucuria cu care se susțin unul pe celălalt, bucuria pentru prietenul care și-a învins emoțiile sau pentru colegul care a scris o poezie minunată.”, spun reprezentanții Școlii Ortodoxe.

”Ideile vin deodată, îi spun minții și sufletului meu că trebuie să scriu ceva frumos, impresionant despre … și mâna începe deodată să aștearnă rânduri, să pună puncte și să umple toată foaia cu vorbele mele. Apoi desenez peste rânduri pentru ca juriul să-mi înțeleagă bine mesajul și să vadă că sunt la fel de bună și la desen.”, a spus o elevă.

”Asta ne dezvăluie ei, iar lumea copilăriei poate fi păstrată curată dacă le punem copiilor în față seninul bucuriei, joaca în aer liber, camaraderia, copacii prieteni care să-i adăpostească, cântecele vesele, și-i ferim de capcanele telefonului mobil și ale lumii internetului. La Școala Gimnazială „Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara, aceste piedici ale dezvoltării lor armonioase nu există și de-aceea ei au timp să zburde, să vorbească, să lege prietenii, să-și descopere dascălii și să se lase descoperiți si să prelungească noțiunea de ACASĂ.”, au mai spus cei din conducerea școlii.

Primul cenaclu a fost înnobilat de Sărbătoarea Sfântului Andrei și a Zilei Naționale a României. Pentru că proiectul a fost selectat pentru finanțare din partea Primăriei Munici-piului Timișoara și a Consiliului Local Timișoara, s-a organizat faza pe școală, selectivă, iar ocupanții locului întâi la toate clasele și la cele două secțiuni, creație și interpretare, au participat apoi la faza zonală, alături de elevi reprezentanți ai altor 10 școli din Timișoara și din județ.

Decernarea premiilor a fost momentul de sărbătoare, într-un cadru festiv, alături de asistența formată din elevi, părinți, susținători ce-au umplut sala de sport a școlii. Au arătat spectatorilor de ce au fost aleși, și-au rostit cu căldură și din toată inima creațiile proprii sau poeziile cărora le-au dat viață și sclipire recitându-le.

”De asemenea noi, Școala Gimnazială “Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara, suntem vegheați de Sfântul al cărui nume îl purtăm pe matricole, iar anul 2016 a fost anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Am organizat astfel, un nou cenaclu: “Mihai Eminescu, Sfântul Antim Ivireanul – ctitori de limbă și cultură românească”, la care nu mică ne-a fost surpriza să descoperim creații extraordinare ale copiilor.”, au mai spus reprezentanții unității de învățământ.

Elevii participanți la Gala Cenaclului literar: “Bucuria cuvântului” ediția a VIII-a sunt atât din Timișoara, cât și din 11 localități de pe cuprinsul județului Timiș, de la: Școala Gimnazială Orțișoara, Școala Gimnazială  Dumbrăvița, Școala Gimnazială Beregsău Mare, Școala Gimnazială Becicherecu Mic, Liceul Tehnologic ”Romulus Paraschivoiu”  Lovrin, Școala Gimnazială Birda,  Liceul Teoretic Gătaia, Școala Gimnazială Dudeștii Noi, Școala Gimnazială Sânandrei,  Școala Gimnazială  Mașloc, Școala Primară Charlottenburg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.