1.1 C
Timișoara
miercuri 22 ianuarie 2025

Furtuna din Timișoara schimbă modul de reacție al autorităților, vezi ce proiect a primit aviz pozitiv

Comisia pentru tehnologia informaţiilor din Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, raport favorabil pentru proiectul de lege referitor la aprobarea OUG nr. 72/2017 privind implementarea sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă.

La dezbateri, secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a declarat că acest sistem ar trebui să fie operaţionalizat în două-trei luni de la emiterea protocolului între instituţiile implicate şi operatorii de telefonie mobilă.

„La acest moment, a fost finalizată recepţia echipamentelor, achiziţia a fost finalizată. Etapele pe care le avem în curs sunt semnarea protocolului de colaborare între MAI, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, IGSU, STS, ANCOM, Vodafone România, Orange România, Telekom România şi RCS-RDS pentru crearea cadrului necesar operaţionalizării sistemului. (…) Protocolul ne va permite să dăm mesaje. (…) În următoarele două-trei luni, după ce este emis protocolul şi făcute informările, ar trebui să fie operaţionalizat şi să funcţionăm cu el şi să vedem la ce capacitate până rezolvăm problema terminalelor telefonice”, a spus Arafat.

Potrivit acestuia, RO-ALERT nu va fi declanşat la fiecare cod galben sau portocaliu, ci doar în anumite situaţii de urgenţă.

„Nu avem în intenţie să îl declanşăm la fiecare cod galben sau chiar portocaliu. Rolul RO-ALERT este alertarea când este ceva foarte grav. (…) Când ştim că este o viitură care va avea un efect serios, într-adevăr, atunci în zona respectivă se transmite alertă pentru populaţie. O schimbare de vreme care este detectată de ANM, cum a fost la Timişoara, o furtună de scurtă durată şi de foarte mare putere justifică să dăm alerta pe zona respectivă”, a explicat Raed Arafat.

El a precizat că, în cazul unui cutremur care nu poate fi alertat înainte, sistemul va fi folosit pentru a transmite populaţiei mesaje post-eveniment despre modul în care să se comporte.

Sistemul de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă RO-ALERT va fi implementat în scopul prevenirii pierderii de vieţi omeneşti ca urmare a fenomenelor meteorologice şi hidrologice periculoase, potrivit proiectului de lege, care a fost adoptat de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

VIDEO | Iată primii câștigători ai concursului de creație „Vocea ta este soluția”, derulat în școlile din Timiș

Concursul de creație dedicat elevilor de liceu și gimnaziu s-a încheiat. „Și tăcerea e violență. Vocea ta este soluția” și-a proprus să-i provoace pe...

Podul Iuliu Maniu: primele lucrări de consolidare de la inaugurare

Podul Iuliu Maniu (Muncii), care leagă Calea Șagului de strada Gării, va fi reabilitat complet de Primăria Timișoara, cu bani de la bugetul local....

Citește și :