Furt, tâlharie, înșelăciune, șantaj, contrabandă, domenii în care Timișoara și Bucureștiul colaborează! Până azi…

194

Procurorii DIICOT și ofițeri de poliție din cadrul DGPMB efectuează, azi, 18 percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Timiș, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie în formă calificată, șantaj, furt calificat, înșelăciune, mărturie mincinoasă și contrabandă cu țigarete.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul lunii mai 2016, un număr de 4 suspecți au inițiat și constituit un grup infracțional organizat, grup la care au aderat și pe care l-au sprijinit și alte persoane, în vederea comiterii în principal a infracțiunii de șantaj.

„Începând cu toamna anului 2016, în cadrul grupului au fost atrase și alte persoane care au sprijinit activitatea grupării, prin contribuții permanente sau periodice, sub coordonarea liderului grupului, fiecare membru având sarcini complementare în realizarea activității infracționale, roluri prestabilite în cadrul grupului și reguli de comportare specifice unei unități structurate. Corelativ atragerii de noi membri, liderul grupării a început planificarea comiterii unor noi infracțiuni (contrabandă, contrabandă asimilată și trafic de migranți), acesta punând la cale trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre Bulgaria și România a mai multor persoane, precum și procurarea și comercializarea de țigări provenite din contrabandă. Sub acest aspect, membrii grupării au recurs inclusiv la sustragerea acestor mărfuri de la cei care le dețin ilicit, unele fapte fiind comise inclusiv prin acte de violență fizică, mizând pe imposibilitatea acestora de a reclama furtul unor bunuri deținute în mod nelegal. Pe acest nou palier, liderul grupului a recrutat mai mulți cetățeni români și străini (de origine bulgară, ucraineană și sârbă)”, se menționează în comunicatul de presă.

Concomitent, pentru a-și asigura mijloacele financiare necesare finanțării și stimulării membrilor grupării, liderul grupului a planificat și coordonat comiterea de către „locotenenții” săi a unor alte infracțiuni contra patrimoniului (furt, tâlhărie, înșelăciune) recrutând, și în acest caz, noi membri, ale căror calități și „specializări” erau necesare pentru a asigura reușita deplină a planurilor sale infracționale, minuțios concepute.

Aceeași sursă afirmă că cercetările efectuate au relevat că gruparea infracțională era organizată în baza principiului subordonării ierarhice, decizia comiterii unei infracțiuni aparținând de fiecare dată liderului grupului care stabilea participanții la săvârșirea faptei și rolul, în detaliu, al fiecăruia dintre ei.

„În acest scop, la indicațiile liderului, membrii grupării organizau veritabile acțiuni de cunoaștere a victimelor, pe care le urmăreau vreme îndelungată, inclusiv prin montarea, pe autoturismele acestora, a unor echipamente de localizare, pentru a le cunoaște obiceiurile, familia și locurile frecventate. Informațiile astfel obținute erau utilizate fie pentru șantajarea victimelor (nevoite să satisfacă pretențiile financiare ale membrilor grupării, pentru nu suferi anumite consecințe păgubitoare), fie pentru cunoașterea exactă a momentului în care urma să fie comisă infracțiunea (de exemplu, când victimele erau plecate de acasă — în cazul infracțiunii de furt; a locului unde se aflau victimele — în cazul infracțiunii de tâlhărie)”, se mai arată în comunicat.

Prejudiciul cauzat din săvârșirea infracțiunilor, până la acest moment, este în sumă de aproximativ 150.000 de euro.

La sediul D.I.I.C.O.T.—Structura Centrală vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 19 persoane.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Direcției Generale Anticorupție, Poliției de Frontieră Giurgiu și Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.