Funicularul, un simbol al industriei reşiţene, ar putea deveni principala sursă de atracţie a oraşului, cu o viziune de modernizare unică, prin intermediul unui proiect ce urmează a fi depus la Bruxelles, în vederea finanţării.
‘Proiectul este pe ultima sută de metri. Noi, acum, iniţiem discuţii cu MKBT-ul, tinerii cu care am lucrat şi pe GAL, şi vrem să încercăm să finanţăm acest proiect prin bani direct de la Bruxelles, prin Urban Inovative Actions, unde se deschide din nou axa de finanţare directă. De asemenea, vom avea şi o întâlnire cu Walltopia, una dintre cele mai mari firme de parcuri de distracţie şi elemente de sport, iar împreună cu ei vrem să finalizăm acest proiect’, a declarat primarul Reşiţei, Ioan Popa.
Conform planului iniţial al municipalităţii, viziunea de modernizare propusă ar fi unică în Europa şi ar presupune crearea unei alei pietonale suspendate, amenajarea unui loc pentru sporturi extreme şi a unor restaurante. Chiar dacă a suferit câteva amânări, proiectul transformării funicularului rămâne în atenţia edilului-şef din Reşiţa, Ioan Popa, şi a echipei sale, aşa încât, se poartă discuţii cu mai mulţi parteneri pentru stabilirea ultimelor detalii în vederea depunerii proiectului spre finanţare europeană, valoarea totală putând ajunge până la cinci milioane euro.
„Vor fi piste de biciclete suprapuse, sub pista de bicicletă vor fi pietonale, două lifturi şi ca elemente noi: un zid de căţărare şi o tiroliană pe electromagneţi. Ne dorim, în acest fel, să combinăm două zone ale Reşiţei, şi anume, zona Dealul Golului şi zona ce cuprinde actualul combinat siderurgic, viitorul mall şi viitorul Aqualand”, a specificat edilul municipiului de pe Bârzava, citat de agerpres.ro.
Funicularul din Reşiţa, construit între anii 1963-1964, a fost cumpărat de Primăria Reşiţa în luna august 2018, iar cei 500 metri liniari reprezintă o pagină de istorie industrială a municipiului de pe Bârzava.