0.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Funicularul reșițean, privatizat, va fi ”renaționalizat”?

Un simbol al Reşiţei, al istoriei tehnice a orașului, mai precis, a fost cumpărat, în 2014, de Coda Serv, societatea administrată de omul de afaceri reşiţean Costel Ciobanu. În timp ce o vreme probabil s-a gândit că ar reprezenta o afacere, conducerea Coda Serv a decis să o revândă la preţul de achiziţie. Destinatar? Consiliul Local. Primăria a cochetat o vreme cu cumpărarea şi amenajarea obiectivului dar s-a lovit de opoziţia aleşilor locali. Tot mai multe voci din consiliu susţin însă că numai întreţinerea şi consolidarea funicularului implică o seamă de costuri foarte mari şi chiar dificultăţi tehnice. Aşa că lucrurile s-au oprit deocamdată aici, cu toate că alte voci din opinia publică arată că ar fi interesant de amenajat funicularul pentru agrement.

Între timp, constatând că funicularul de calcar se degradează pe zi ce trece, la presiunea Consiliului Local, Primăria Municipiului Reşiţa a transmis o nouă notificare către Coda Serv, cu privire la obligaţia de a lua, în regim de urgenţă, măsurile care se impun pentru a evita accidentele provocate de desprinderi/căderi de obiecte provenind din această construcţie. De altfel, mai mulți consilieri locali s-a opus cumpărării funicularului, care s-ar putea dovedi o piatră de moară de gâtul administrației locale.

În prezent, se susţine într-un document al primăriei, anumite elemente din structura podului, plasa din sârmă şi materialele care se află pe aceasta (inclusiv litere care făceau parte din stemă) prezintă un real pericol pentru cetăţenii care se deplasează în locurile publice, aflate sub funicular, cât şi pentru locuinţele sau construcţiile, situate în zonă.

Potrivit articolului 25 din Legea 10/1995 „Proprietarii construcţiilor au următoarele obligaţii principale: a) efectuarea la timp a lucrărilor de întreţinere şi de reparaţii care le revin, prevăzute conform normelor legale în cartea tehnică a construcţiei si rezultate din activitatea de urmărire a comportării în timp a construcţiilor; b) păstrarea şi completarea la zi a cărţii tehnice a construcţiei şi predarea acesteia, la înstrăinarea construcţiei, noului proprietar; c) asigurarea urmăririi comportării în timp a construcţiilor, conform prevederilor din cartea tehnică şi reglementărilor tehnice; d) efectuarea, după caz, de lucrări de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiinţare parţială, precum şi de lucrări de reparaţii ale construcţiei numai pe bază de proiecte întocmite de către persoane fizice sau persoane juridice autorizate si verificate potrivit legii; e) asigurarea realizării lucrărilor de intervenţii asupra construcţiilor, impuse prin reglementările legale; f) asigurarea efectuării lucrărilor din etapa de postutilizare a construcţiilor, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.”

Nerespectarea acestor obligaţii atrage după sine aplicarea de sancţiuni contravenţionale, conform prevederilor legale în vigoare, arată autoritatea administrativă locală dar e greu de crezut că societatea comercială respectivă se va repezi acum să bage consistente sume de bani în acest obiectiv, pe care încearcă mai degrabă să îl vândă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :