14.1 C
Timișoara
miercuri 23 aprilie 2025

Fumatul, factor de risc pentru apariția cancerului. Cum putem preveni efectele negative?

Fumatul rămâne un principal factor de risc pentru apariția cancerului. Fumatul se asociază direct cu cancerul pulmonar și poate cauza și risc de cancer mamar, dar și al vezicii urinare, potrivit Hotnews. 

În jur de 573.000 de persoane ajuns să dezvolte, la nivel mondial, cancer de vezică. Dintre aceștia, 200.000 mor anual, potrivit unor statistici publicate de National Library of Medicine. 

Potrivit American Cancer Society, fumatul cauzează aproximativ jumătate din totalul cazurilor de cancer de vezică. Fumătorii au șanse de trei ori mai mari de a dezvolta acest tip de cancer pe parcursul vieții lor.

Substanțele cancerigene din fumul de țigară sunt eliberate în sânge și apoi filtrate prin rinichi și într-un final ajung în urină. Vezica urinară stocheză urina, care apoi devine un mediu în care mucoasa intră în mod repetat în contact cu substanțele reziduale rezultate di  arderea tutunului. Expunerea repetată și prelungită produce, cu timpul, schimbări ale celulelor care pot duce la apariția cancerului.

Deși conținutul de gudron și nicotină din țigări a scăzut în ultimele decenii, unele substanțe cancerigene – inclusiv beta-naftilamina și nitrozaminele specifice tutunului – au înregistrat concentrații mari.

Fumatul și cancerul de sân

Încă din 2004, Agenția Internațională pentru Cercetare în Domendiul Cancerului a evaluat o corelație între cancerul la sân și fumat, cu actualizări publicate în 2012. Cu toate că dovezile corelației dintre cancerul la sân și fumat erau limitate la început. De-a lungul timpului au apărut noi metode de control a factorilor de risc, care contribuie la realizarea studiilor pe termen lung, potrivit Cancer Research. 

Arderea tutunului eliberează în sânge substanțe toxice care pot ajunge în țesutul mamar. De asemenea, fumatul duce la scăderea nivelului de esterogen, asociat cu riscul de a dezvolta cancer mamar.

Cu toate că există o serie de factori care pot cauza cancerul la sân, cum ar fi alcoolul sau predispoziția genetică, iar fumatul prezintă un risc mai degrabă diminuat. Cu toate acestea, femeile fumătoare au un risc cu 10% mai ridicat de a dezvolta cancer la sân decât femeile nefumătoare, potrivit Cancer Research.

Renunțarea la fumat

aduce după sine beneficii, chiar și pentru persoanele care au deja un diagnostic oncologic. Chiar și o reducere imediată a consumului poate avea beneficii, scăzând riscul de complicații respiratorii sau boli cardiovasculare.

Pentru persoanele diagnosticate cu cancer de sân sau cancer de vezică, renunțarea la fumat este asociată cu un risc mai mic de recidivă și cu o probabilitate mai scăzută de deces. În cazul cancerului de sân, fumatul continuu după diagnostic este legat de un prognostic mai nefavorabil.

În România, persoanele care vor să renunțe acest viciu pot solicita sprijin în cadrul Programului Național „Stop Fumat”, lansat de Ministerul Sănătății în 2007 și coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală.

Programul oferă acces gratuit la consiliere psihologică specializată, tratament medicamentos (în funcție de disponibilitate) și informare prin linia telefonică Tel Verde – 0800 878 673.

Sursă: https://hotnews.ro , https://news.cancerresearchuk.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Sâmbătă, zi de doliu național, pentru omagierea Papei Francisc

Sâmbătă, 26 aprilie, va fi decretată zi de doliu național pentru decesul Papei Francisc. Hotârârea de Guvern va fi adopată joi, scrie Digi24.  Potrivit legii...

Timișenii, îndemnați de autorități să își asigure locuințele împotriva calamităților naturale

Prefectul de Timiș atrage atenția că, o bună parte dintre timișeni nu beneficiază de o poliță de asigurare obligatorie pentru inundații, cutremure și alunecări...

Citește și :