Centrul cultural multifuncțional din cadrul Bastionului Teresa al Consiliului Județean Timiș și-a deschis porțile pentru o expoziție inedită ca formă dar și ca scop.
Trei artiști, ce fac cinste celor mai diverse forme de exprimare artistică și-au dat mâna ca să sprijine un scop frumos și nobil. Au pus pe simezele sălii de expoziție pictură, sculptură și fotografie pentru a strânge fonduri ce vor facilita buna funcționarea unui centru de educare alternativă a celor mai tineri aflați în nevoi.
Pentru a da o notă și mai festivă evenimentul muzicianul Mădălin Luca și-a adus cel mai bun prieten, naiul său ce a sunat ca la un mare concert.
O primă ediție a expoziției a avut loc cu doi ani în urmă. Iar acum a apărut și ideea de a da o ciclicitate anuală întâlnirii dintre artiști ce expun pentru susținerea „Casei Trei Compas”
Prin acest demers artistic concertat se încearcă sensibilizarea celor ce simt frumosul și au disponibilitatea de a băga mâna în buzunar. Sumele de bani, cât de mici, vor fi una din cele mai frumoase investiții. Ce poate fi mai de suflet decât să ajuți copii și în același timp să îți rămână și o lucrare plastică de certă valoare artistică?
Cine sunt cei trei?
Pictorița lugojeană Flora Răducanu nu mai are nevoie de prezentări speciale. Oricine a văzut câteva lucrări ale dânsei pot să-i recunoască stilul extrem de subtil și plin de semnificații pe care le reprezintă pe pânze cu o dexteritate deosebită. Dualitate lumină/umbră este una din provocărie ce le pune în fața privitorului. Sigur că nu puteau lipsi peisajele de pe malul Timișului o altă temă predilectă a artistei.
Remus Irimescu este deja un nume consacrat în rândul sculptorilor români. Lemnul, aparent dur și plin de o forță brută este îmblânzit în forme unghiulare abstracte ce trădează o stăpânire a ideilor la fel de fermă ca și a uneltelor tăietoare. Lemnul este înobilat cu fine intarsii și adausuri nobile din metal ce astfel pare adus din altă epocă.
Dan Marius Pascariu se apleacă asupra fotografiei ce trece de la simplu act de consemnare vizuală a unor lucruri la transpunerea pe hârtie a unor stări. Detaliile de arhitectură veche devin la fel de inefabile ca o păpădie. Alăturarea nu este întâmplătoare și va fi observată de cei ce vor cerceta expoziția.
O perioadă de timp lucrările au fost expuse la sediul din Văliug. Dar pentru a lărgi cercul celor se pot încărca de forme și culori a fost adusă și la Timișoara. Până sâmbătă oricine poate vizita expoziția din curtea bastionului. Merită investiția de timp și poate și cea bănească pentru cei ce vor dori să-și așeze în cămin o piesă semnată de unul din cei trei artiști.
Casa Trei Compas din Văliug pentru unii inimoși ce urmăresc fenomenul ajutorării nu mai este o necunoscută.
Dar poate pentru timișoreni ar trebui spuse câteva cuvinte.
Inginerul și artistul plastic Dan Marius Pascariu de câtva timp își împarte timpul intre activitățile cotidiene și coordonarea și susținerea centrului Trei Compas de pe malurile lacului Văliug ce oferă educație, loc de vacanță și de instruire copiilor ce provin din familii ce nu-și pot permite să asigure celor mici un loc de sejur în natură alături de cei de vârsta lor și sub supravegherea unui personal de specialitate. Aici copii se joacă, citesc, fac sport și mai schimbă atmosfera de acasă cu una de tabără de vacanță.
La Văliug, „Casa Trei Compas”, cu diverse ocazii, au fost organizate activități de tabără școlară, tabără de creație, tabără de artă, evenimente, cursuri, întruniri moto, vernisaje sau lansări de carte.
Sigur că toate aceste nu pot fi ținute doar din entuziasm. E nevoie și de sprijinul celor ce pot ajuta sub orice formă.
Casa trei compas dorește să dezvolte şi promoveze activităţi educative în rândul tuturor categoriilor de vârstă, în special al celor provenind din categorii vulnerabile.
„Suntem creativi şi motivaţi să ne punem ideile în practică. O delicată „felie” din obiectivele noastre:
– conceperea şi dezvoltarea activităţilor educative alternative în educaţie;
– organizarea de evenimente de tip simpozion, atelier, tabără în concordanţă cu scopul asociaţiei;
– conceperea de structuri care să permită integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi în viaţa comunităţii locale;
– organizarea, promovarea şi intermedierea unor cursuri de descoperire, sensibilizare si formare profesională pentru copii;
– crearea de dispozitive educaţionale care să faciliteze colaborarea dintre copiii cu diverse aptitudini şi competenţe în cadrul unor proiecte comune;
– facilitarea schimbului de idei si informaţii pe teme reflectând realităţile educaţionale la nivel naţional şi internaţional” spune Dan Pascariu, președintele asociației, când își prezintă proiectul său de suflet.
Periodic, Asociația „Trei Compas” a organizat sau a pus la dispoziție organizatorilor locația pentru desfășurarea de activități pentru persoane cu dizabilități, copii din centre de plasament sau categorii defavorizate de persoane, cu titlu gratuit.
Oricine ar dori să sprijine funcționarea asociației poate contacta președintele „Casei Trei Compas” Dan Pascariu la adresa asociatiatreicompas@gmail.com