Majoritatea timișorenilor aleg să se trateze în zona privată a sistemului medical, chiar dacă scot din buzunare sume uriașe.
„Eu prefer să știu că sunt bine și familia mea la fel, chiar dacă pentru acest lucru trebuie să mă împrumut sau să îmi dau toți banii pe servicii de sănătate. Până la urmă, asta este, nu pot aștepta, de exemplu, să fac un set de analize pe CAS dacă mie îmi trebuie cât mai urgent. De ce mai plătim la stat dări pentru sănătate, când tot la privat ne tratăm? ”, a ținut să ne spună o timișoreancă puțin revoltată.
„La cabinete particulare mai merg, la spitale de stat nu am ajuns, mulțumesc lui Dumnezeu”, au fost spusele unei doamne ce se afla cu soțul la plimbarea tipică, de weekend, prin zona centrală a Timișoarei.
Soțul doamnei a ținut să mentioneze:
„Ce pot să vă spun este că am fost operat acum doi ani la un spital privat, aici, în Timisoara, și am fost foarte mulțumit. Am fost la stat și au zis să aștept doi ani pentru o proteză de șold. Cum să aștept doi ani? Când eu eram praf! Bine că au existat privații, m-au salvat și le mulțumesc și doctorilor de acolo, și lui Dumnezeu. Iar dacă era să stau după cei din spitalul de stat, cine știe ce se alegea.
Soția a ținut să completeze, la final de discuție, că în Timisoara avem spitale vechi de peste 100 de ani și că nu se investesc fonduri în saloanele spitalicești în tot sistemul de stat.
„Încă mai există saloane uitate la subsol, unde îi repartizează pe cei operați. Așa ceva e de groază!”
„Eu nu sunt din Timisoara, dar sistemul medical din țară este dezastruos, atât am de spus!”, ne-a aruncat din mers o trecătoare ce se afla prin centrul orașului.
„Sunt foarte mulțumit, eu, cel putin, nu știu restul. M-am tratat la un spital de stat din Timișoara și chiar sunt foarte mulțumit”, am aflat de la un cetățean satisfăcut de cum arată medicina din zona de vest a țării.
„Am avut ceva probleme medicale și nu prea sunt muțumit. Am fost internat la Județean și am avut norocul că l-am avut pe Dumnezeu aproape. Sper că s-a schimbat ceva în bine sau o să se schimbe”, ne-a lămurit un trecător prin fața Spitalului Județean din Timișoara.
„Eu sunt plecată de mult din țară, nu știu cum e acum, dar, din ce mi-au spus prietenii mei, nu s-au schimbat prea multe. Guvernanții ar trebui să îmbunătățească situația din spitale”, ne-a mărturisit o trecătoare prin Piața Libertății.
„Nu sunt mulțumit pentru că am fost internat în pandemie la Victor Babeș și credeam că suntem monitorizați non-stop, dar nici vorbă! Veneau din când în când și doar dacă-i chemam noi. Erau destule probleme atunci, cu tuburile de oxigen pe noi acolo, 16 zile am stat. Dar tratamentul a fost bun, ne-au salvat cât de cât pe cei pe care au putut”, ne-a povestit un domn aflat, și el, prin fața Spitalului Județean din Timișoara.
Se spune că zona de vest a României, mai precis Timișoara, e cea mai dezvoltată din punct de vedere medical și că Banatul e fruncea. Și nu doar se spune ca legendă, o spun și statisticile ultimilor ani. Dar, chiar și așa, tot mai există relatările oamenilor ce nu au fost tratați cum ar fi trebuit.
Să ne amintim că, în ianuarie, anul acesta, Timișoara rămânea cu o singură maternitate publică funcțională, iar responsabilii ridicau din umeri. Sau de ce clădirea de pe Calea Torontalului, lăsată în paragină zeci de ani, încă nu e demolată și nu se transformă într-un spital oncologic adevărat, așa cum promite noul președinte al Consiliului Județean Timiș?
Rămân întrebări închise, mai degrabă, decât deschise!
Timișoara rămâne însă o atracție pentru studenții străini. Sunt atrași de taxele mai mici, dar și de faptul că fac multă practică. În ianuarie sistemul medical din Timișoara a fost vizat de o anchetă penală de „proporții epice”, conform unui editorial având ca sursă InsiderTm. O divizie întreagă de medici care fac drumuri între spitalele clinice particulare și spitalele publice au jucat la dublu. Au luat bani de la stat, dar au muncit la privat în același timp în care erau pontați și confirmați ca fiind prezenți la stat.
Subiectul: Uite șpaga, nu e șpaga, din spitalele de stat din Timișoara. Subiect tabu? Ar putea să se impoziteze șpaga medicilor? De fapt, ea nici nu ar trebui să existe. Tot în august 2024 apărea o știre cu titlul „Medici de la Spitalul din Timișoara, bănuiți că au cerut șpagă de la bolnavii de cancer”. Cineva, un medic, ținea acolo un plic în care se afla o mie de euro, sumă pe care nu a putut să o justifice și pe care ar fi cerut-o de la pacientă căreia îi făcuse un test special. După prinderea acestuia în fapt, la Spitalul Municipal din Timișoara au urmat noi percheziții și verificări ample, au precizat surse media.
În concluzie, mulțumiți sau nemulțumiți de ce găsesc în spitalele de stat, timișorenii trebuie să se conformeze regulilor și condițiilor actuale din acestea. Până la urmă, adevărul trist este că nu toți cetățenii își permit servicii private. Alți cetățeani care au vorbit pentru „Banatul Azi” s-au arătat mulțumiți de serviciile medicale de stat ori au făcut precizarea că au fost pur și simplu norocoși că l-au avut pe Dumnezeu aproape atunci când au apelat la spitalele locale.