5.1 C
Timișoara
joi 28 noiembrie 2024

Francezii din Timișoara au sărbătorit în avans Ziua Națională-VIDEO

Din motive tehnice, cu trei zile în avans la Timișoara s-a aniversat ziua Republicii Franța. Institutul Francez de pe bulevardul CD Loga, prin directorul său, Daniel Malbert, și echipa coordonată acesta au reușit să fie gazde perfecte la ceas de sărbătoare.

14 iulie nu este pentru poporul francez o dublă sărbătoare. Este aniversată Revoluția din 1789 cu punctul ei culminant: cucerirea temutei pușcării a Bastiliei de către trupele revoluționare. Dar totodată este și aniversarea Sărbătorii Federației (Fête de la Fédération) de la 14 iulie 1790 (sărbătoarea reconcilierii și unității tuturor francezilor unde regele Ludovic al XVI-lea a jurat credință Națiunii și legii).

Instituită în 1880, Ziua Națională a Franței aniversează implicit ambele evenimente, fiindcă legea care a instituit sărbătoarea națională specifică numai data de 14 iulie, fără să facă referință la an.

Cu toate că la precedenta sărbătoare se zvonea că ar fi ultimul an în eleganta Casa Kimel, iată că a mai trecut un an și instituția de cultură franceză încă nu a trebuit să părăsească imobilul.

Invitații au fost oameni de afaceri de origine franceză sau care muncesc în firme cu capital francez, oameni de cultură, oaspeți de seamă de la diverse instituții ale orașului, o parte majoră din reprezentanții consulatelor ce activează în orașul nostru.

Daniel Malbert a ținut să-și arate cunoștintele de limba română căpătate în cei trei ani de activitate aici. Dar în câteva zile își va încheia misiunea. A venit în estul Europei la un loc de muncă și va pleca dintr-un oraș apropiat de suflet.

Pierre Moussy, cel ce se ocupă de problemele economice de la Ambasada Franței de la București, a scos în evidență bunele legături de afaceri ce cresc de la an la an între cele două țări. Franța este al treilea partener de afaceri al țării noastre, iar perspectivele sunt bune în continuare. Le-a mai adus aminte celor ce au uitat că doar prin coeziune internațională se pot trece peste momentele grele de pe scena mondială.

Consulul onorific francez la Timișoara, Cosmin Brânzan, a făcut un scurt bilanț al activității sale de când ocupă această funcție. Și a scos de asemenea în evidență contextul internațional complex în care se află întreaga Europă.

Dan Bedros, din poziția sa de conducător al clubului oamenilor de afaceri francezi, a adus câteva date despre importanța Timișoarei ca pol de dezvoltare a industriei de IT. Dacă în urmă cu 25 de ani aducea în oraș o industrie de vârf ca Alcatel, în anii noștri aceasta s-a înmulțit. Și această dezvoltare a avut loc cu o contribuție majoră a părții franceze, ce a crezut potrivit să investească în Banat.

Viceprimarul Dan Diaconu le-a urat tuturor francezilor din municipiul nostru dar și de pretutindeni sărbători frumoase. Și a apreciat că Timișoara are un caracter special ce ar putea oferi multe tuturor investitorilor și oamenilor de cultură.

Dacă e sărbătoare și cu atât mai mult sunt și francezi de față nimic nu putea să fie mai natural decât o seară încheiată cu vinuri atent alese.

Dacă de Bastilia cam toată lumea știe câte ceva iată ce este „această zi a Federației Mare, .. ca simbol al uniunii frățești din toate părțile Franței și a tuturor cetățenilor francezi… 14 iulie 1790 este cea mai frumoasă zi din istoria Franței, și, probabil, din toată istoria. În această zi a fost în sfârșit realizată unitatea națională, preparată de eforturile depuse de atât de multe generații și de atâția oameni mari, cărora posteritatea le păstrează o amintire recunoscătoare. Federația, în acea zi, a însemnat unitatea voluntară””
— extras din raportul senatorului Henri Martin în numele comisiei parlamentare însărcinate să examineze proiectul de lege din anul 1880.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :