Cum timpul încearcă să șteargă tot mai mult din secvențele întâmplate cu 35 de ani în urmă în acel decembie de foc al timișorenilor sunt cât se poate de binevenite manifestări de încetinire a acestei estompări.
Freneticul fotoreporter Constantin Duma a pus laolaltă o parte din imaginile realizate de dânsul în zilele fierbinți ale Revoluției din 1989 pentru cei ce nu știu ce a fost atunci. Sau pentru cei ce vor să-și readucă aminte.
Expoziţia lui Costi Duma, „Libertate 1989: Timișoara – 35 de ani de la Revoluție”, a avut un vernisajul aparte marți seara la Art Center, în spaţiile Universităţii de Vest.
Evenimentul face parte din proiectul cultural-educativ Imagine. Sunet. ’89, inițiat de lect.univ.dr. Mădălin Mărienuț. Proiectul are ca scop păstrarea vie a memoriei Revoluției din 1989 în rândul tinerilor prin intermediul artelor vizuale, iar ediția din acest an este inclusă pe agenda mai largă de evenimente Optzeci plus organizate de Facultatea de Arte și Design, cu ocazia aniversării a opt decenii de la înființarea Universității de Vest din Timișoara.
Fotoreporterul dezvălui câteva din acele momente: „…fotografiam din hanorac. Scoteam aparatul, făceam două poze, repede, și îl băgam înapoi. Mergeam acasă și ascundeam filmele, pentru că te așteptai oricând la repercusiuni. Au urmat zile pline, zile cu spaimă, zile cu moarte. Sub ochii mei a sfârșit, sub șenilele unui TAB – soldatul n-o zărise! – prima victimă colaterală a Revoluției, o femeie de vreo 50 de ani. A fost, pur și simplu, strivită. Fotografiam de unde puteam, când puteam, lăsam aparatul pe la prieteni, fugeam. Fugeam cu toții, ca iepurii. Știu că a meritat”.
Evenimentul a fost precedat de o serie de evenimente conexe: Expoziția 3×5 (Galeria Mansardă), care aduce împreună lucrările artiștilor conf. univ. dr. Andreea Palade Flondor / Constantin Flondor, prof. univ. dr. Camil Mihăescu și Annika Șandor, o dezbatere cu artiștii invitați moderată de către conf. univ. dr. Claudiu T. Arieșan urmată de o conferință despre reprezentarea prin fotografie a perioadei comuniste și a Revoluției Române, susținută de asist. univ. dr. Ciprian Hord.