Lucrările la Pasajul solventul sunt în toi. Vineri a început cea mai importantă etapă și anume împingerea chesonului din beton sub liniile de cale ferată.
Chesonul, care este de fapt o structură de mari dimeniuni, asemănătoare cu o conductă din beton va fi împins cu ajutorul unor mașini care funcționează ca un fel de cric hidraulic care vibrează fin.
Cu ajutorul acestui mecanism uriașa structură din beton armat este împinsă prin vibrații fine sub bucata din pământ care are deasupra liniile de cale ferată.
Chesonul are o lungime de 70 de metri, este lat de 28 de metri și are o înalt de 9 metri. „Conducta” va trebui să fie împinsă pe o distanță de 80 de metri sub liniile de cale ferată. Această operațiune va fi gata în descurs de trei uni.
Pentru că procesul nu se vede cu ochiul liber, a fost așezată o bucată de lemn lângă cheson pentru a fi observat mai ușor cât de mult înaintează. În decurs de jumătate de oră s-a creat o distanță de cam 15 centrimetri între bucata de lemn și structura de beton a chesonului. Mai precis, în decurs de o zi, structura chesonului va înainta împinsă hidraulic cu mai puțin de un metru.
Chesonul va străpunge pământul
La unul dintre capete, chesnoul are prevăzut o structură ascuțită, care urmează să străpungă partea de pământ, asemănător unui vârf de hârleț. Pe măsură ce chesonul pătrunde în placa de pământ de sub linii, resturile rămase vor fi scoase afară.
Chesonul urmează să facă legătura între Strada Gării și Calea Bogdăneștilor. Nu este prima lucrare de acest gen din țară. Ceva asemănător a mai fost construit la Iași.
Pentru a finaliza lucrările, muncitorii își vor desfășura activitatea pe schimburi, potrivit surselor noastre.