La Centrul Regional de Afaceri al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara s-a desfășurat sâmbătă după amiază dezbaterea „Antreprenoriatul românesc: cum stimulăm competitivitatea și creșterea valorii adăugate?”, care l-a avut ca invitat special pe Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, dar și președintele Institutului Aspen România.
În cadrul dezbaterii a luat cuvântul și Florica Chiriță, președinta Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Timiș, dar și Anda Pescariu, medic cardiolog, membră „România Renaște!” și a asociației „Vocea Femeii în Comunitate”. La dezbatere au fost prezenți și Mihai Iacob, președintele Societății de Medicină de Familie Timiș, dar și Adrian Bădescu, antreprenor, fondator al Medici’s, dar și președintele Clubului Economic Nord-American.
Florica Chiriță, Președinta Camerei de Comerț, a spus câteva cuvinte depre rolul instituției în ceea ce privește antreprenoriatul local. „Sunt onorată pentru că este a doua oară când Camera de Comerț găzduiește o nouă întâlnire la care invitat este Excelența sa, Mircea Geoană. Astăzi mișcarea «România Renaște» , reunește la Timișoara oameni atât de mulți, diverși dar și frumoși. Aș vrea să vorbesc puțin despre antreprenoriat, dar și rolul pe care Camera de Comerț îl îndeplinește din acest punct de vedere la nivel local. Noi susținem antreprenoriatul prin mai multe activități. Organizăm seminarii pentru informare și instruire a mediului de afaceri privind noutățile legislative în toate domeniile de activitate. În acest semestru am organizat 11 seminarii și ne-au trecut pragul peste 900 de firme. Sprijinim internaționalizarea prin atragerea investițiilor străine, dar și promovarea peste hotare a produselor autohtone. Organizăm anual misiuni economice atât în Spațiul Schengen, cât și extracomunitar”, spune Florica Chiriță, Președinta CCIAT Timiș.
Sala de conferințe a fost plină. La eveniment au participat peste 300 de persoane. La finalul conferinței, publicul a avut ocazia să pună și întrebări, dezbaterea fiind una interactivă.
Subiectul principal al dezbaterii a fost identificarea problemelor actuale la nivel de dezvoltare economică a României, care sunt principalele soluții care există, dar și ce au făcut fie în prezent fie în trecut, alte națiuni pentru a se redresa economic.
Mircea Geaonă consideră că o țară cu mult potențial trebuie să invețe să anticipeze problemele care pot apărea pe parcurs și să încerce să gândească o nouă strategie economică, la nivel de societate, mediul este unul foarte dinamic, plin de schimbări.
„Trăim un moment de transformare din temelii al modelului politic, economic și geopolitic al planetei. (…) este un moment de transformare. Toate națiunile care au reușit, de-a lungul istoriei în clubul națiunilor dezvoltate, bine rânduite, gospodărite bine, cum s-ar spune aici în Banat, sunt fără excepție națiunile care au avut capacități să inoveze. Să anticipeze atunci când modelul economic, contractul social, modul de organizare la nivel de afaceri își atinge limitele și să-și anticipeze din mers, modelul următor, pentru a putea, nu doar să ajungă în vârf, dar și să ajungă în top”, este de părere Mircea Geoană.
În cadrul discursului său, Mircea Geoană a dat ca exemplu strategiile de dezvoltare ale altor țări, precum Germania, Japonia, sau SUA, dar a atras atenția că și țările mai mici trebuie să identifice strategii pentru a ține pasul cu schimbările la nivel global.
„Germania trece prin momente uriașe de transformare strategică. Schimbă modelul economic din mers. Gazul ieftin de la ruși, nu mai e acolo. Deși este o țară foarte bine dezvoltată, Germania are multe firme mici și mijlocii, de familie, care reprezintă de fapt forța colosală a acestui stat economic, strategie pe care aș vrea să o văd și la noi”, spune Mircea Geoană.
Totuși, acesta observă că până și țările dezvoltate întâmpină probleme. „Germania este în urmă cu digitalizarea, robotizarea și are de recuperat și de modificat un model economic și trategic, o cultură strategică și economică din mers și cred că va reuși pentru că face parte din cercul țărilor dezvoltate, la fel cum este Singapore, Coreea de Sud, aliat al Americii, care era mai săracă decât Africa după războiul Coreeei, așa cum Japonia a renăscut din cenușă, și așa cum țările importante, mici sau mari, reușesc să ajungă sus”, crede Mircea Geoană.
România are nevoie de eforturi pentru a ajunge sus
Mircea Geoană crede că România, la nivel de țară, are nevoie de eforturi reale, dar și de o strategie complexă pentru a recupera decalajul față de Occident. „România nu-și poate permite să continue sperând că o să recuperăm decalajul față de Occident numai prin difuzia de idei, soluții , tehnologie și bani de la alții. Eu nu văd de ce România nu și-ar propune să atragă bani europeni, cum face, spre exemplu Spania, de 20 de ani. Atrag fonduri europene în procent de 110%, banii europeni pe care noi nu știm să-i atragem, îi atrag ei”, crede Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO observă că există un cusur și în strategia spaniolilor. El consideră că aceștia nu ae trebui să se bazeze exclusiv pe fonduri atrase de la U.E., ci acestea ar trebui să reprezinte, mai degrabă, un supliment. „Cu dependența ca politică economică exclusiv de banii europeni este o greșeală. Trebuie să ai o gândire economică proprie, în care banii europeni joacă un rol în funcție de politica ta economică. Banii europeni nu sunt un substitut de decizie națională, ci un adjuvant de resurse naționale și capital privat atras către economie”, este de părere Mircea Geoană.
Acesta a ținut să felicite Timișoara pentru nivelul de dezvoltare locală. „Felicitări Timișului și Timișoarei pentru atragerea investițiilor străine, dar pentru un mediu economic robust cu antreprenori serioși, mici, mijlocii și mari”, declară Mircea Geoană.
Totuși, acesta a observat că nivelul investițiilor străine în România este unul scăzut. Acesta spune că stocul de investiții străine, în comparație alte țări precum Ungaria, Polonia sau Cehia, se ridică undeva la 34% și este mai mic față de alte țări.
În România, investițiile străine lipsesc
Mircea Geoană consideră că marile companii aleg să nu vină în România din cauza politicilor economice „încâlcite, îmbâcsite, dar și neprofesioniste”. Acesta crede că marile companii nu vin să investească în țara noastră pentru că nu găsesc un mediu economic favorabil.
„Birocrația este cum e, la București politicile economice, dar și politica în general, este încâlcită, îmbâcsită și nepropsefionistă. Dacă nu găsești un mediu la nivel central, dar și condiții de politici publice, capitalul străin se duce în orice altă parte, în funcție de profituri sau rentabilitate”, observă Mircea Geoană.
În cadrul declarațiilor de presă de la final, Mircea Geoană a atins câteva puncte importante. Acesta a vorbit despre primirea titlului de Honoris Causa acordat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, dar și despre perspectiva sa asupra rezultatelor de la alegeri.
„Timișoara este un oraș sofisticat, un oraș deosebit, cu o economie care merge bine. Politica este întotdeauna cu suișuri și coborâșuri. Întâlnirea cu antreprenorii mă încarcă cu energie. Într-o țară bântuită de lipsă de încredere și dezamăgire, să mai vezi un pic de interes, entuziasm, dar și spreanță este unul plăcut”, crede Mircea Geoană.
Mircea Geoană crede că poporul român vrea ceva diferit și observă că acest an al alegerilor a fost anul independenților. „Sunt convins că anul acesta în politica românească este anul independenților. Într-un fel, ceea ce s-a întâmplat la locale și la europarlamentare a demonstrat că exită din partea poporului român o dorință de a încerca și ceva diferit. Nu am avut o discuție cu niciun partid, nici cu PSD, nici cu altele în acest moment. Evident că nu exclud susținere civică și politică cât mai largă, cu o singură condiție. Susținerea eventuală trebuie să fie compatibilă cu viziunea mea, cu principiile mele, dar și nevoile reale ale țării. Sub nicio formă, nu sunt interesat să particip la perpetuarea actualului regim, cu altă înfățișare”, a spus Mircea Geoană.
În ceea ce privește procentajele ridicate la alegeri ale alianței PSD-PNL, Mircea Geoană apreciază faptul că românii au nevoie de o schimbare profundă. „Cele două partide importante au confirmat scoruri bune la locale, destul de bune la europarlamentare. Eu știu un singur lucru, că românii au nevoie de o schimbare mai profundă decât perpetuarea actualului regim”, este de părere Mircea Geoană.